Șef APIA: Subvenția pe pășune, cerută înapoi pentru suprafețele neîntreținute!
Roxana Dobre -Subvenția APIA pe pășune, cerută înapoi pentru suprafețele neîntreținute. Producătorii agricoli care nu au respectat regulile impuse pentru primirea subvențiilor sunt penalizați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) iar în unele cazuri aceștia returnează subvențiile primite pe hectar.
Potrivit directorului APIA Buzău, Claudia Stelea, cei mai mulți fermieri penalizați sunt cei care nu îngrijesc corespunzător suprafețele de pajiști permanente. În plus, s-a constatat că, deși legea interzice, mulți încă își incendiază intenționat aceste suprafețe.
”Chiar dacă numărul fermierilor sancționați sau respinși de la plată a scăzut, există totuși și astfel de situații. Avem peste 200 de fermieri sancționați ca urmare a rezultatelor controalelor de pe teren, sancțiunile fiind aplicate din cauza normelor de ecocondiționalitate, și aici ne referim, în special, la suprafețele de pajiști permanente neîntreținute, unde nu au fost efectuate lucrările minime de întreținere și chiar pentru nerespectarea condiției incendierii miriștilor și a pajiștilor”, a spus Claudia Stelea, potrivit www.sansanews.ro.
Despre lucrările minime de întreținere a pășunilor Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenția APIA pășuni 2021. Condiții pentru a încasa plata pe hectar în acest an!
Pentru sancțiunile administrative, penalizările pot ajunge și la 100 la sută din subvenție
Conform directorului APIA Buzău, alți o sută de fermieri au fost sancționați în urma verificărilor administrative. Este vorba fie despre supradeclarării unor suprafețe de pământ, a lipsei unor documente sau neîndeplinirii condiției obligatorii de fermier activ.
”Sancțiunile pentru ecocondiționalitate se aplică progresiv, se ține cont și de amploare și repetiție și în final de intenție, abia atunci se ajunge la o sancțiune de 100%. Însă, chiar dacă este progresiv, la prima abatere fiind doar un procent de 5%, reducerea se aplică pentru toate schemele pentru care fermierul a solicitat sprijin și atunci normal că sumele pot fi substanțial reduse”, a spus Claudia Stelea.
În aceste situații se constituie debite, urmând ca sumele să fie recuperate de la agricultori de către reprezentanții APIA.