• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii îi cer ministrului Oros o subvenție pentru înființarea culturilor în primăvară!

    Ramona Dascălu -

    Un ajutor financiar separat la înființarea culturilor în primăvară. Este solicitarea pe care ministrul agriculturii, Adrian Oros a primit-o pe pagina personală de Facebook din partea unei legumicultoare. Claudia Elena Matei este din Baia Mare și îi mai cere șefului de la MADR să ia în calcul și o subvenție anuală care să se achite în raport cu suprafața protejată pe care o deține fiecare producător agricol.

    De când ministrul Adrian Oros a anunțat că programul Tomata nu va mai continua, legumicultorii români se întreabă ce vor face în continuare, având în vedere că fără acel sprijin le va fi foarte greu să supraviețuiască ca și producători de roșii românești pe o piață plină de importuri. Astfel, pentru a nu fi nevoiți să renunțe la afacerile lor, legumicultorii români îi cer ministrului Agriculturii Adrian Oros un ajutor financiar anul, raportat la suprafața spațiului protejat, precum și un sprijin acordat la înființarea culturilor, în primăvară, care să îi ajute să meargă înainte.

    Într-un comentariu postat pe pagina de Facebook a ministrului Agriculturii Adrian Oros de o legumicultoare, îi este adus la cunoștință șefului de la MADR faptul că programul Tomata a reprezentat o gură de oxigen pentru producătorii de roșii întrucât cu banii pe care îi primeau, prin acest program, reușeau să mai facă câteva investiții în solar sau de ce nu să-și mărească suprafața cultivată.

    ”Sunt un legumicultor din Satu Mare care a accesat programul Tomata anul trecut, un program care m-a ajutat mult în investițiile mele, pentru că am pornit de la o suprafață de zece ari, acum doi ani, și am ajuns acum la o suprafață de douăzeci de ari. Pe lângă aceasta, am reușit să îmi achiziționez o freză de care aveam nevoie. Deci, acești bani au fost bineveniți, mai ales că au fost bani plasați toți în investiții”, se arată în postare.

    Producătorii de roșii cer un sprijin financiar anual raportat la suprafața cultivată

    În continuare, legumicultoarea Claudia Elena Matei susține că pentru a putea să producă în continuare roșii românești, fără programul Tomata, este nevoie ca ministerul Agriculturii să acorde un sprijin financiar anual, raportat la suprafața cultivată, precum și un ajutor bănesc pentru perioada de înființare a culturilor, în primăvară.

    ”Legumicultura este după părerea mea o ramură a agriculturii destul de grea, investițiile sunt mari (Doamne Ferește de calamități), ești tot timpul acolo și nu-ți permiți să greșești. Cred că știți aceste aspecte referitoare la noi, legumicultorii, așa că ar fi binevenite orice fel de ajutoare financiare din partea ministerului, măcar să ne ajute cu investițiile anuale, căci toate s-au scumpit și pretul lor crește anual. În timpul campaniei de recoltare a tomatelor am fost destul de nemulțumiți de condițiile de vânzare. Adică în piețele en-gros nu mai încăpeam de comercianții care vin cu tomate ieftine din Polonia și eu zic ca tot nord-vestul țării are aceeași problemă! Aduc marfa la un preț la care mie nu mi s-ar merita să o produc, având în vedere prețul de achiziție a semințelor, foliei de mulcire, tratamentelor și aici specific că tratamentele sunt de bună calitate ( bio), inclusiv la sol, etc. Ce ne dorim noi, oamenii care muncesc, este un sprijin financiar anual, raportat la suprafața spațiului protejat și nu știu dacă e posibil un ajutor financiar separat la înființarea culturilor în primăvară. Atunci eu zic că, cu toate acestea, legumicultorii s-ar descurca mai bine pentru început. Dumneavoastră, domnule ministru, știți că legumicultura nu ne îmbogățește, ci doar ne susține pe noi și familia noastră. Și acum din partea oamenilor harnici, vă urăm o zi bună cu multe reușite!”, este mesajul transmis de legumicultoarea Claudia Elena Matei ministrului Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Un tânăr fermier și președinte de cooperativă a pierdut lupta cu o boală nemiloasă la numai 32 de ani! Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem