• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Leșurile oilor de pe vasul scufundat la Midia – găsite îngropate pe un teren viran din Tulcea!

    Ramona Dascălu -

    La peste un an de zile după ce oile moarte de pe nava Queen Hind au fost scoase, a izbucnit un scandal care scoate la iveală faptul că leșurile au fost de fapt îngropate și nu incinerate, așa cum ar fi trebuit. Procurorii constănţeni au deschis o anchetă, după ce o mai multe leșuri de animale au fost găsite îngropate pe un teren viran din județul Tulcea. În urma cercetărilor, s-a descoperit că printre animalele îngropate în acea zonă sunt și oile moarte scoase de pe nava scufundată în Portul Midia, care, în mod normal, ar fi trebuit să fie incinerate.

    Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliare, în două zone din localitatea Măcin, judeţul Tulcea, pe motiv că pe un teren viran au fost găsite mai multe leșuri de animale. “În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

    Cercetările continuă cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale de pe nava Queen Hind, sub aspectul săvărşirii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.

    Gelu Cazacioc, administratorul firmei Cazacioc, care s-a ocupat cu neutralizarea oilor moarte de pe nava Queen Hind, spune că firma sa nu a îngropat nicio oaie, ci toate au fost incinerate la firma Protan. De asemenea, potrivit acestuia, produsul rezultat din ardere ar fi devenit îngrăşământ organic pentru culturile bio. ”Până la ora 2 am stat în anchetă. Eu vă declar cu mâna pe inimă că nu am îngropat nicio oaie. Probabil cineva a văzut pe câmp nişte crotali şi a sesizat. Când au venit anchetatorii, au săpat şi au găsit nişte compost şi gunoi de grajd”, a declarat Gelu Cazacioc, potrivit adevarul.ro.

    Zona despre care anchetatorii spun că a fost contaminată este un teren viran, situat pe raza localităţii Smârdan, Tulcea, la 12 kilometri de Măcin.

    Prefectura Tulcea a anunţat că deşeurile de animale care au fost găsite vor fi incinerate, iar zona respectivă va fi ecologizată.

    ”Chiar dacă în momentul de faţă, cu privire la aceste aspecte sesizate şi autorităţilor de mediu, este o anchetă a procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Centrul Local de Combatere a Bolilor (după ce s-au prezentat puncte de vedere de la DSVSA Tulcea, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu respectiv de la proprietarul incineratorului de la Smârdan şi de la proprietarul terenului) a adoptat un plan de măsuri pe termen scurt şi mediu. Astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală (ovine, suine, bovine) descoperite pe terenul în suprafaţă de circa un hectar, după care o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenţia de Protecţia Mediului, va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei, pe cheltuiala societăţii care administrează incineratorul”, se arată în comunicatul Prefecturii Tulcea.

    Amintim că nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, în data de 24 noiembrie 2019. Autoritățile au reușit atunci să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa, iar celelalte ori au murit ori au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave. Restul de oi au fost scoase din navă în februarie anul trecut, iar firma care s-a ocupat atât de scoaterea, cât şi de transportul deşeurilor de animale, urma să le incinereze.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină