• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâu atacat de melci pe câmpurile din sudul ţării. Combaterea dăunătorului – peste 600 lei/ha!

    Ramona Dascălu -

    Fermieri, verificați-vă culturile! După ce a avut un start bun în toamnă, grâul se află acum în pericol din cauza unui dăunător nemaiîntâlnit până la ora actuală la această cultură. Semnalul de alarmă este tras de fermierul Ion Olteanu, care spune că se confruntă cu un atac de melci la cultura de grâu. Potrivit acestuia, atacul este destul de periculos și se întinde pe câteva zeci de hectare de grâu.

    Cum se manifestă atacul de melci la cultura de grâu

    Melcii, cunoscuți până acum ca și dăunători caracteristici grădinilor de legume, atacă acum cultura mare. Cauzele care au declanșat atacul nu se cunosc deocamdată cu certitudine, însă se pot intui, spune fermierul Ion Olteanu, administratorul firmei Agromad Crops, care lucrează aproximativ 15.000 de hectare de cultură mare în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița.

    ”Nu ne-am mai întâlnit până acum cu o astfel de situație, să avem atac de melci la grâu. La rapiță ne-am mai confruntat într-un an cu o situație asemănătoare, dar la grâu, nu. Cred că sunt mai multe cauze, în primul rând vremea asta destul de ciudată, adică fără o iarnă adevărată, și iarna trecută la fel a fost, fără temperaturi foarte scăzute, mai ceva ca acum. În plus, cred că și trecerea de la lucrările clasice, adică de la arătură, la Tiger sau disc, cel mult, fără să întoarcem brazda,  favorizează toată înmulțirea asta de boli și de dăunători”, a declarat Ion Olteanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Potrivit acestuia, melcii din cultura de grâu sunt destul de numeroși și ciuruie frunzele plantelor. ”Sunt câteva zeci de hectare afectate, este un atac destul de mare, sfâșâie frunzele și le mănâncă. În mod normal, dăunătorii iarna nu atacă. Atacul este încă din toamnă început, dar inițial nu am crezut că sunt melci, am crezut că este un atac de muscă, apoi că e atac de lema și ieri când am fost pe câmp am găsit melcii și vreau să spun că nu sunt rari, adică pe o suprafață de un metru pătrat erau vreo 10 indivizi și frunze ciuruite”.

    Tratamentul împotriva melcilor este destul de costisitor

    Fermierul Ion Olteanu spune că nu este străin de acești dăunători, adică știe ce tratament să facă pentru a scăpa de melcii care i-au asaltat cultura de grâu, însă pentru asta trebuie să scoată din buzunar o sumă destul de mare de bani întrucât tratamentul este unul costisitor. ”Tratamentul pentru acești melci nu este deloc ieftin, eu știu cât mă costă la plantele ornamentale, dar acolo sunt suprafețe mici, dar la grâu cu un astfel de tratament îți crești costurile, nu e chiar așa de simplu. În general, metaldehida rezolvă problema melcilor. Un astfel de tratament m-ar ajunge însă la 600-700 lei la hectarul de grâu și eu am zeci de hectare afectate. Nici nu știi ce decizie să iei, că dacă nu-l tratezi nu știi cum evoluează. Mai așteptăm până în primăvară să vedem ce întâmplă, o să mai evaluăm încă o dată gradul de infestare, de atac și în funcție de lucrul acesta o să luăm o decizie. Dacă o să vedem că se extinde pe suprafețe mari, va trebui să facem o cheltuială suplimentară, dar necesară”.

    Acesta speră însă că odată cu venirea primăverii, cultura de grâu să crească și atacul de melci să nu mai reprezinte un pericol. ”Melcii nu au nici probleme cu gerul, ei migrează, se duc în pământ și când temperaturile revin pe plus, ies la suprafață. Ce e bine este că după ce grâul începe să crească, acești melci nu-i mai afectează decât frunzele de la bază, adică sper să se întâmple lucrul ăsta pentru că acum nici noi nu știm sigur, nemaiîntâlnindu-ne cu modul de dăunare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!