• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Țăranii – ignorați de Ministerul Agriculturii!

    Angelica Lefter -

    Țăranii organizați într-o asociație care păstrează și duc mai departe soiurile românești – ignorați de autorități. Reprezentanții Asociației Eco-Ruralis spun despre consultările cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) că s-au desfășurat într-un ritm greoi iar la cea mai recentă programare, oficialii au anulat întâlnirea invocând probleme de ”ultim moment”.

    ”La minister am discutat ieri, am sperat să se alăture și ei discuțiilor noastre, dar au avut ceva de ultim moment și nu au putut, ne-au spus că vor organiza în curând, anul acesta, consultări pentru a vedea cum să punem în aplicare în România aceste normele metodologice privind culturile ecologice. Noi în discuțiile cu Guvernul vom fi interesați de partea aceea cu semințele tradiționale”, a explicat  Ramona Duminicioiu, reprezentant Asociația Eco Ruralis, în cadrul webinarului public ”Oportunități și obstacole în implementarea Dreptului la Semințe”.

    Ramona Duminicioiu, reprezentant Asociația Eco Ruralis

    Aceasta a mai spus că pe viitor se dorește ca asociațiile de producători să fie autorizate pentru a certifica producători de sămânță în sistem ecologic, dar sămânță țărănească, sămânță veche.

    ”În 2018 s-au făcut niște modificări la legislația europeană, la Regulamentul European pentru Agricultura Ecologică și tocmai pentru că sămânța a fost dintotdeauna o problemă, pentru că în sistemul certificat ecologic nu este foarte bine pus la punct aspectul acesta, de producție a seminței și de multe ori se folosește sămânță convențională care nu a fost tratată, dar aceasta nu înseamnă că este o sămânță ecologică după standardele impuse de agricultura certificată ecologic și în unele cazuri se folosea prin derogări sămânță țărănească netratată. Pentru prima oară în aceste modificări avem o portiță pe care vrem să o folosim: se menționează acolo că sămânța tradițională, termenul folosit este material heterogen, poate fi folosită pentru producție și vânzare de sămânță. La nivel europen, în urma modificărilor făcute de Parlament ar fi trebuit să vină Comisia Europenă cu niște norme metodologice de aplicare, s-a întârziat foarte mult, cred că și din cauza Covid-19, dar cred că și din cauza diferitelor procese precum reforma PAC, care a avut prioritate, nu a mai ajuns să termine aceste norme metodologice”, a mai spus aceasta.

    Semințele vechi, furnizate gratis către marile companii. Asociația dorește să scoată profit din munca prestată

    Semințele țărănești au fost furnizate ani buni gratis, chiar și către marile companii care le-au folosit ca bază, iar producătorii vor să înceapă ca munca lor să fie răsplătită. ”Semințele noastre au fost luate gratis până acum, de stat, de marile companii și au făcut alții profit din semințele noastre. Au fost folosite ca bază de hibrizi, de semințe moderne. (…) Ne interesează educarea mediului politic, care nu ne înțelege, care nu știe să dialogheze cu noi, drept urmare avem și o legislație care nu ne rezolvă și nu ne ajută cu mare lucru, este un drum foarte lung de parcurs. Legislația exclude prin omisiune semințele noastre de la vânzare și putem să facem această vânzare doar la scară mică, acolo unde suntem tolerați pe piețele locale, nu se pot furniza semințe pentru gospodării foarte mari, pentru ferme foarte mici putem. Asociația noastră promovează producătorii de semințe tradiționale”, a mai spus Ramona Duminicioiu, reprezentant Asociația Eco Ruralis.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului