• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iosif Pazariuc, Nutrientul: Am 4 ferme de porci blocate din cauza pestei din gospodăriile populației!

    Ramona Dascălu -

    Ministrul Adrian Oros, despre schimbarea directivei europene care reglementează modul de combatere și eradicare a pestei porcine africane! Într-o intervenție la conferința „Orașe și Comunități. Viziunea 2030”, ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat că încearcă să modifice la Comisia Europeană directiva 60 referitoare la măsurile de combatere și eradicare a pestei porcine africane astfel încât România să aibă parte de anumite derogări în ceea ce privește fermele comerciale de porci care sunt blocate din cauza apariției pestei porcine în gospodăriile din apropiere.

    Problema fermelor comerciale de porci, care sunt blocate din cauza focarelor de pestă apărute în gospodăriile populației, a fost ridicată de fermierul Iosif Pazariuc, proprietarul grupului Nutrientul, care a dezvăluit în cadrul conferinței „Orașe și Comunități. Viziunea 2030” că în acest moment are 4 ferme de porci blocate din cauza faptului că acestea se află în zona de protecție din jurul focarelor de pestă descoperite în gospodăriile populației.

    ”Activez în domeniul zootehnic, avem o producție de aproximativ 120-150.000 de porci anual. În momentul de față, din 6 ferme, 4 sunt blocate din cauza pestei porcine apărută în gospodăriile populației. V-aș ruga, dacă este posibil, să rezolvăm problema despăgubirilor pentru fermele blocate fără să aibă nicio vină. Dacă în fermă mi-ar intra pesta, aș sacrifica tot și aș fi despăgubit. Dumneavoastră sunteți de profesie și știți prea bine ce se întâmplă când o fermă lucrează la capacitate și este blocată, are interdicție totală de mișcare a populației porcine”, a spus Iosif Pazariuc către ministrul Adrian Oros.

    Ministrul Oros a spus că încearcă să rezolve această situație, dezvăluind faptul că a trimis chiar o scrisoare justificativă la Comisia Europeană în care a cerut modificarea Directivei 60, care reglementează modul de combatere și eradicare a pestei porcine africane și pe teritoriul țării noastre.

    ”Modificarea Directivei 60, pentru că dumneavostră vă refereați la Directiva 60, care reglementează modul de combatere și eradicare a pestei porcine africane, încercăm la Comisie să o modificăm și să le spunem că atunci când această directivă a apărut, erau alte condiții și această directivă a fost construită, și măsurile din ea, după experiența evoluției pestei porcine africane în Spania. Între timp, în alte părți ale Europei s-a schimbat foarte mult modul de răspândire al acestei pandemii și directiva trebuie modificată. Colegii mei de la ANSVSA iau niște măsuri care par ilogice, dar pe care Comisia, prin directivă, le impune. Am avut chiar zilele trecute o întâlnire cu Asociația Crescătorilor de Porcine, am modificat ordinul privind biosecuritatea și am trimis încă o scrisoare justificativă la Comisie pentru a modifica această directivă și a permite ca în România să avem derogări legate exact de situația în care sunteți dumneavoastră, în care nu aveți focar de pestă porcină în fermă, dar pe o rază de X kilometri există și vă blochează activitatea. Și nu face altceva autoritatea decât să vă țină acolo să așteptați până vine virusul la dumneavoastră, de fapt asta se întâmplă respectând Directiva 60”, a spus ministrul Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”