• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de porci: N-am avut așa prețuri mici nici acum 10 sau 20 de ani! Furajele s-au scumpit enorm!

    Ramona Dascălu -

    Prețul la carnea de porc, la același nivel ca în urmă cu 10 sau 20 de ani! Fermierul Iosif Pazariuc, proprietarul grupului Nutrientul, susține că la acest moment prețul la carnea de porc este unul dezastruos de mic, de doar 3,5 lei pe kilogram, în condițiile în care furajele s-au scumpit simțitor, mai ales anul acesta. În acest sens, crescătorul a solicitat intervenția de urgență a ministrului Agriculturii pentru salvarea acestui sector.

    În cadrul conferinței „Orașe și Comunități. Viziunea 2030”, fermierul Iosif Pazariuc i-a cerut ministrului Adrian Oros să intervină pentru salvarea sectorului de creștere a porcilor întrucât, potrivit acestuia, toate complexele de porci din România se află într-o situație foarte delicată din cauza pestei porcine africane și a prețului extrem de mic la carnea de porc.

    ”Există pierderi financiare colosale, pe lângă prețul dezastruos de mic, istoric, de 3,5 lei, nu cred că am avut prețul ăsta nici acum 10 ani sau 20 de ani, la începutul carierei mele de crescător, în condițiile în care furajele sunt mai scumpe anul acesta, porumbul a ajuns la peste 1.000 de lei tona, grâul la fel, șrotul de soia peste 600 de dolari, deci este un dezastru financiar în toate complexele zootehnice. Solicit și vă rog frumos să încercați să interveniți pentru salvarea acestui sector care acoperă abia 25% din necesarul de consum. Faceți un calcul sumar, dacă e posibil, ce ar însemna să producem în România 10 milioane de porci, care ar asigura un 80% din necesarul de consum. Vizavi de consumul de cereale, n-am mai importa materii prime, ar angrena multe alte sectoare de activitate, transport, consum de energie electrică, medicamente, ar fi un plus pentru economia românească și pentru bugetul României. Nu este posibil ca România, care are 10 milioane de hectare, să aibă 4 milioane de porci produși într-un an și Belgia, care nu știu dacă are 3 milioane de hectare produce 10 milioane de porci”, a spus acesta.

    La rândul său, ministrul Adrian Oros a lăsat de înțeles că știe foarte bine cu ce probleme se confruntă crescătorii români de porci.  ”Să știți că toate aceste calcule le-am făcut și atunci când am fundamentat bugetul de stat, dar și atunci când am fundamentat această măsură 4.1 (submpsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole), căreia i-am alocat o sumă consistentă – 300 de milioane pentru zootehnie, chiar dacă colegii din celelalte sectoare, vegetal, legumicol, au spus că este o disproporție, acestea au fost argumentele pe care noi le-am avut, ne-am bazat exact pe aceste calcule și aceste analize pe care chiar dumneavoastră acum le-ați pomenit”, a spus Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini