• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu, mesaj în Parlamentul European: ”Prețul la îngrășăminte a crescut cu 149%”

    Roxana Dobre -

    Eurodeputatul român, Dan Motreanu, a susținut în cadrul unui discurs ținut în plenul Parlamentului European, sprijinirea fermierilor români și dezvoltarea producției de îngrășăminte pe teritoriul Uniunii Europene. Acesta a avertizat că în luna septembrie 2022 prețul la îngrășăminte a crescut cu 149%.

    Potrivit unei postări făcută de Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook, în Parlamentul European a avut loc joi, 16 februarie, o dezbatere referitoare la disponibilitatea îngrășămintelor în UE. Acesta a atras atenția că mărirea prețului la îngrășăminte si afluxul de cereale care ajung pe piața unică la prețuri scăzute din Ucraina pun o presiune tot mai mare asupra fermierilor.

    ”În cadrul dezbaterii referitoare la disponibilitatea îngrășămintelor în UE, am atras atenția că în septembrie 2022 prețul la îngrășăminte a crescut cu 149%, iar un număr mare de producători europeni au fost nevoiți să-și reducă sau chiar să-și oprească producția. Creșterea prețului la îngrășăminte si afluxul de cereale care ajung pe piața unică la prețuri scăzute din Ucraina pun o presiune tot mai mare asupra fermierilor noștri”, a arătat Dan Motreanu în Parlamentul European.

    În România prețul de vânzare a cerealelor deja nu mai acoperă costurile de producție

    Dan Motreanu a atras atenția în discursul său că fermierii românii vând în prezent cerealele la prețuri care deja nu mai acoperă costurile de producție.

    ”Am atras atenția că în țările Uniunii din proximitatea Ucrainei, printre care și România, prețul de vânzare a cerealelor deja nu mai acoperă costurile de producție. Ne aflăm așadar într-o situație extrem de delicată, iar măsurile stabilite de Comisie în comunicarea sa de la sfârșitul anului trecut, au reprezentat doar un început bun, dar este absolut greșit sa credem ca sunt suficiente”, a subliniat eurodeputatul român.

    Apel pentru sprijinirea producătorilor români de cereale

    Acesta a mai spus că a reiterat apelul pe care l-a lansat Comisei Europene săptămâna trecută, de a oferi fermierilor pe termen scurt sprijin financiar suplimentar prin utilizarea fondurilor din rezerva de urgență PAC 2023.

    Despre apelul privind un ajutor acordat fermierilor români Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Europarlamentarii Dan Motreanu și Daniel Buda cer CE măsuri de sprijin pentru producătorii români de cereale

    ”Am reiterat apelul pe care l-am lansat împreună cu 48 de colegi euro-deputați, de a oferi fermierilor pe termen scurt sprijin financiar suplimentar prin utilizarea fondurilor din rezerva de urgență PAC 2023 sau din alte fonduri pe care trebuie sa le identificați cat mai rapid și totodată să abordăm această problemă la revizuirea Bugetului Uniunii Europene de la jumătatea perioadei 2021-2027. Pe termen mediu și lung, trebuie însă să stabilim un plan clar prin care să reducem dependența de importuri și să dezvoltăm producția de îngrășăminte pe teritoriul Uniunii Europene, atât prin dezvoltarea proiectelor în statele cu rezerve de gaz natural precum România, cât și prin stimularea producției de îngrășăminte alternative precum cele organice, naturale și a celor obținute pe bază de energie regenerabilă”, a conchis Dan Motreanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție? Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații