• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oros interzice Asociația Forța Fermierilor la MADR, printr-un ordin de ministru! Așa se pune pumnul în gură celor incomozi!

    Vlad Macovei -

    Un ordin de ministru emis pe șest de Adrian Oros, la finalul anului trecut, blochează orice încercare a unei asociații de fermieri nou constituită de participa la consultările de la Ministerul Agriculturii. Mai mult, prin acest ordin, ministrul Adrian Oros își conferă, lui însuși, puteri discreționare în a decide pe cine primește și pe cine nu la discuțiile cu mediul asociativ, fără a fi obligat să motiveze în vreun fel discriminarea. 

    Prin ordinul de ministru nr. 304 din 19 octombrie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1026 din 4 noiembrie 2020, se instituie procedura de selecție a organizațiilor profesionale din sectorul agricol și agroalimentar în grupurile de dialog civil naționale. Ordinul cu pricina poate fi consultat AICI!

    Printre alte condiții, pentru a fi acceptată la discuțiile de la MADR, unei asociații i se solicită, la articolul 5, litera d, extras special la zi din Registrul asociațiilor și fundațiilor prin care se atestă înregistrarea organizației în cauză cu cel puțin 6 luni anterior datei de depunere a candidaturii. Adică o asociație care a primit personalitate juridică în octombrie 2020, cum este cazul Asociației Forța Fermierilor, trebuie să aștepte minim 6 luni pentru a putea depune o cerere să fie primită la discuțiile pe care ministrul Adrian Oros le poartă cu mediul asociativ, pe chestiuni esențiale pentru viitorul agriculturii. Interesant este că la data la care emis ordinul, Asociația Forța Fermierilor avea deja dosarul depus la instanță, informație care, de fapt, este și publică. Conform informațiilor noastre, ministrul Agriculturii a solicitat informații despre demersurile pe care le facem pentru înscrierea Asociației Forța Fermierilor.

    Prin urmare, printr-un artificiu birocratic, discreționar și abuz, fără să îl motiveze, Adrian Oros a blocat intrarea Asociației Forța Fermierilor la consultările de la MADR. Adică ministrul Agriculturii, a decis, că pe moșia sa se va consulta doar cu cei cu care are chef, care probabil sunt mai puțin combativi în a apărea drepturile fermierilor, cu unii cu care este pe blat, în fine, și-a făcut viața ușoară. De parcă acesta este rolul consultărilor, să nu aibă ministrul Agriculturii bătăi de cap. Prin această decizie, ”cu dedicație”,  Adrian Oros demonstrează că îi este frică de Asociația Forța Fermierilor. Curată mentalitate europeană, în concluzie.

    De ce 6 luni și nu 3 sau 9, de ce se întâmplă exact după această perioadă? Ordinul nu ne oferă nicio explicație. Vă dau un exemplu extrem ca să înțelegeți aberația. Dacă toți fermierii din România ar decide să facă o organizație nouă, în care să intre cu toții, deci legitimitate maximă, ei ar trebui ca după dobândirea personalității juridice să aștepte minim șase luni pentru a putea măcar cere să se îndure Oros să îi primească. Asociația cu reprezentativitate maximă! Abuzul este evident.

    De asemenea, în cazul aceluiași ordin, Adrian Oros a stabilit criterii arbitrare sau vagi de selecție a celor cărora le permite accesul la consultările de la minister. Adică poți fi respins că ai sau nu ai bască, depinde cât de frumos faci în fața ministrului Agriculturii. Asociația Forța Fermierilor a depus, încă de la jumătatea lunii ianuarie, adrese oficiale, atât către ministrul Agriculturii cât și către Autoritatea de Management PNDR din cadrul ministerului, prin care solicită să participe la discuțiile cu mediul asociativ de la MADR și la consultările cu privire la PAC 2021-2027. La niciuna dintre scrisori nu am primit încă un răspuns.

    În fața acestei discriminări de o gravitate extremă, o situație în care unei organizații de fermieri aflată în deplină legalitate i se interzice intrarea la consultările de la Ministerul Agriculturii, esențiale pentru viitorul sectorului agroalimentar în următorii ani, Asociația Forța Fermierilor va începe demersurile de sesizare a acestui abuz. Astfel, în cursul zilelor următoare, împreună cu departamentul juridic al asociației noastre, vom întocmi petiții publice către Președintele României, către Premierul României și Membrii Guvernului, către conducerile celor două Camere ale Parlamentului, către toți europarlamentarii români, precum și către Comisia Europeană și DG Agri.

    Membrii Asociației Forța Fermierilor trebuie să participe la consultările de la MADR pentru că au acest drept legal, garantat inclusiv prin Constituție!

    Asociația Forța Fermierilor este cea mai nouă organizație profesională din mediul asociativ al sectorului agroalimentar, cu personalitate juridică dobândită prin hotărâre judecătoarească, pe baza O.G. 26/2000. Este o asociație care își propune să devină vocea tuturor categoriilor de fermieri în lupta pentru drepturile acestora. Un număr mare de fermieri, cooperative, asociații de producători pe diverse ramuri au devenit deja membri, toți cu scopul declarat de a pune agricultura în ofensivă. Demersurile asociației l-au deranjat pe ministrul Agriculturii pentru că vizau două direcții importante, cu care Adrian Oros nu se simte confortabil: acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară și transparența totală în consultările cu mediul asociativ prin transmiterea acestora, în direct, pe pagina de Facebook a MADR.

    Despre Asociația Forța Fermierilor puteți citi mai multe AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă