• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DNA anchetează cazul focarelor de pestă porcină africană din fermele danezilor de la Premium Porc

    agrointeligenta.ro -

    Suspiciuni de fraudă cu despăgubirile plătite pentru porci omorâți de pestă porcină africană. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a sesizat DNA în legătură cu suspiciuni de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, a unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu, de săvârşire de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE, precum şi de zădărnicire a combaterii bolilor, demersul fiind făcut în urma unor controale epidemiologice desfăşurate la Premium Porc SRL – Goleşti Jud. Vrancea, al doilea mare producător de carne de porc de pe piaţa locală. Instituţia cere atât cercetarea faptelor, cât şi identificarea celor implicaţi, inclusiv funcţionari publici, angaţi ai ANSVSA sau ai direcţiilor sanitare judeţene, informează news.ro, conform bursa.ro. Premium Porc respinge ”cu tărie” acuzațiile într-un răspuns oferit jurnaliștilor de la Sursa Zilei.

    Anterior, la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a fost depusă o sesizare privind „abuzuri şi ilegalităţi” comise la ferma de creştere a porcilor de la Goleşti. Sesizarea se referea la încasarea ilegală de despăgubiri şi subvenţii de la bugetul de stat. ANSVSA a sesizat DNA la sfârşitul lunii ianuarie pentru a se face cercetări şi a fi identificate persoanele – inclusiv funcţionari publici angajaţi ai ANSVSA şi ai DSVSA judeţene – pentru care există bănuiala de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, a unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu, precum şi împotriva intereselor financiare ale UE şi de zădărnicire a combaterii bolilor.

    Adresă privind aspecte care ar putea fi de natură infracțională

    Demersul Autorităţii este consecinţa unei adrese a direcţiei Generale privind Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor – Serviciul Monitorizare şi Notificare Boli din cadrul ANSVSA, potrivit căreia. în urma unei anchete epidemiologice la Premium Porc SRL – Goleşti Jud. Vrancea, au fost identificate aspecte care ar putea fi de natură infracţională. Anterior, o altă sesizare a fost depusă la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), referitoare tot la ferma de la Goleşti.

    Sesizarea către DGAF consemna încălcări ale legislaţiei sanitar-veterinare şi ale legislaţiei fiscale, făcând referire la încasarea ilegală de despăgubiri şi subvenţii de la bugetul de stat din cota ce revine României din fondurile UE, pentru eradicarea pestei porcine şi pentru bunăstarea animalelor.

    Focar de PPA anunțat de Premium Porc pe 4 ianuarie, la ferma din Vrancea

    În 4 ianuarie, Premium Porc SRL anunţa un focar de pestă porcină africană depistat la ferma sa din Vrancea. ”Virusul a fost confirmat în urma probelor prelevate de medicii veterinari şi transmise spre analiză către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Clasică şi Pesta Porcină Africană, în data de 2 ianuarie 2021. Cu obiectivul de a păstra acest caz unul izolat, măsurile imediate de control şi protecţie, conforme cu legislaţia în vigoare, au inclus introducerea fermei în carantină şi vor continua cu procesul de sacrificare şi neutralizare a celor aproximativ 30.000 de capete de animale. Acest proces va fi urmat de igienizarea şi dezinfecţia fermei. Compania este în contact permanent cu toate autorităţile competente şi va respecta toate deciziile care se impun în astfel de cazuri”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei.

    Al doilea focar, anunțat de Premium Porc pe 22 ianuarie, la ferma din județul Sibiu

    În 22 ianuarie, printr-un alt comunicat, compania anunţa un focar de pestă porcină africană identificat la o fermă din judeţul Sibiu. ”Un focar de pestă porcină africană a fost identificat la ferma Venturelli din jud. Sibiu. Virusul a fost confirmat în urma probelor prelevate de medicii veterinari şi transmise spre analiză către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Clasică şi Pestă Porcină Africană, în data de 20 ianuarie 2021. Conform legislaţiei în vigoare, ferma a fost imediat introdusă în carantină şi va începe procesul de sacrificare şi neutralizare a celor aproximativ 29.000 de animale. Acest proces va fi urmat de igienizare şi dezinfecţia fermei”, preciză compania.

    Specialiști din industrie au explicat cum se poate frauda sistemul

    În cadrul unei anchete publicate de Sursa Zilei, mai mulți specialiști din această industrie, care au solicitat anonimatul, au explicat cum funcționează acest circuit, în care sunt implicați oameni din business și funcționari din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dar și din direcțiile județene subordonate. Miza, susțin ei, o reprezintă obținerea de venituri nejustificate de la bugetul de stat, din fondurile de despăgubire, prin falsificarea datelor din ferme referitoare la animale și prin artificii contabile.

    Mecanismul este gândit în felul următor:

    Iată, integral, răspunsul Premium Porc la acuzațiile aduse de ancheta jurnalistică:

    Premium Porc Group este al doilea mare producător de carne de porc pe piaţa locală, după gigantul american Smithfield Foods. Grupul DCH Internaţional, fondatorul Premium Porc Group în România, a avut în 2019 o cifră de afaceri de peste 91 milioane euro, cu o rată a profitului înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 23%, conform Profit.ro. Din Grupul DCH, înfiinţat în anul 2006, fac parte zece companii cu activitate integrată pe verticală în agrobusiness, acoperind producţia de cereale, producţia de furaje şi creşterea de porcine, în 9 ferme proprii situate în judetele Brăila, Braşov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea. Compania numără, în prezent, peste 475 de angajaţi în România, potrivit news.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA