• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2021: Metișii ar putea fi scoși de la plata SCZ pentru bovine carne

    Roxana Dobre -

    Metișii, excluși de la plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) bovine carne! Fermierii care cresc vaci din rase de carne sunt nemulțumiți că plata se face ”la grămadă” cu metișii, ceea ce duce la scăderea cuantumului pe cap de animal. Crescătorii au propus ministrului agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri – 10 februarie, să schimbe din acest an regulile și să notifice la Comisia Europeană excluderea metișilor care nu au minim 75 la sută procent de rasă pură!

    ”Noi, cei de la ACBCR (Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România – n.r.) am făcut o adresă săptămâna trecută, alături de colegii de la Angus (Asociația Aberdeen Angus – n.r), către domnul ministru Oros, iar ca urmare a acestui demers s-a și organizat întâlnirea de astăzi. Acolo am propus și suplimentarea bugetului pentru SCZ cu 10 milioane de euro în condițiile în care suma este extrem de mică iar noi am estimat că anul acesta, dacă nu se iau măsuri, SCZ va scădea chiar sub 150 de euro pe cap de animal, iar pentru 2022 va fi undeva la 80-90 de euro pe cap ceea ce ar fi extrem de puțin mai alea în condițiile de criză și creșterea prețurilor la furaje. Din răspunsul primit această suplimentare nu prea ar avea de unde să vină, doar eventual dacă vor fi mici sume care să rămână de la alte scheme și se pot redistribui. Avem acceptul colegilor de la vaca de lapte ca, în cazul în care acești bani se vor găsi, să fie redistribuiți spre vaca de carne dar nu ne punem prea mari speranțe în acest demers. Astfel că soluția ar veni de la schimbarea regulilor pentru plata SCZ pentru că cei care au rasă pură sunt foarte nemulțumiți de această ”amestecare” a sumelor”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Dumitru Grigorean,  președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), una dintre asociațiile care a participat la discuțiile de la minister.

    Potrivit liderului ACBCR, crescătorii de vaci din rasele de carne susțin metișii să nu mai fie eligibili pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ). ”Noi am mers cu niște propuneri, iar majoritatea asociațiilor au fost de acord cu această abordare. Noi legat de vaca de carne am propus ca metișii să nu mai fie eligibili pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ). Cert este că dacă vom continua să susținem în acești doi ani de tranziție totul ”la grămadă”, inclusiv tineretul sau metișii obținuți foarte ușor, ca să nu zic uneori la limita legii, nu o să mai avem tineretul pentru că dispar vacile. Concret am propus ca la vaca de carne să rămână eligibilă doar vaca și taurii, chiar și metiși dar minim F2, F3 adică procent de rasă 75 la sută, practic vacile care sunt deja înregistrate în RG și la care se cunosc deja performanțele”, a mai arătat Dumitru Grigorean pentru publicația noastră.

    Astfel, dacă în 2019 pentru sprijinul cuplat categoria taurine din rase de carne și metișii acestora erau înregistrare 53.065 de bovine, în acest an vorbim de 70.942 animale eligibile pentru această plată deci o creștere de 17.877 de animale. Această creștere a dus și la diminuarea subvenției, chiar dacă plafonul pentru acest sector a fost ușor majorat comparativ cu 2019, adică 13.125.000 euro în 2020 față de 12.600.000 de euro în 2019. Conform APIA, cuantumul pe cap de animal a fost stabilit la suma de 185,0103 euro în 2020 față de 237,4446 cât au primit fermierii în 2019, adică o diminuare a plății de 52,4343 de euro pentru pentru fiecare animal eligibil la această schemă.

    Fermierii au cerut și eliminarea pragului maxim de animale pentru plata SCZ

    Conform președintelui ACBCR, alte propuneri venite din partea șefilor de asociații au vizat și modificarea pragului maxim pentru care se acordă SCZ. ”Și în privința pragului au fost solicitări de eliminare a pragului maxim de 250 de capete, dar nu știu dacă va fi posibil. Eu am avut un mandat din partea Consiliului Director al Asociației, iar acest lucru nu s-a aprobat să cerem sau să susținem eliminarea pragului pentru că nu avem foarte multe exploatații peste acest prag. Cert este că noi la vaca de carne dorim să ne menținem măcar pe linia de plutire pentru că de profit nu mai poate fi vorba. COVID-ul a lăsat urme grave în ferme pentru că nu am mai avut piață, vițeii înțărcați cum vindeam noi, nu s-au mai vândut, piața a fost blocată în mare proporție, prețurile la furaje au crescut cu 40 la sută, iar subvenția a scăzut cu 40 la sută, comparativ cu anul 2019. Problema este extrem de gravă, nu știu cum vom supraviețui”, a mai spus Grigorean.

    Tineretul exclus de la plata SCZ, eligibil pentru ajutorul COVID 2021

    Ca o formulă de compensare a fermierilor care nu mai primesc SCZ pentru metiși s-a propus o plată pentru ajutorul COVID din 2021 care să vizeze exclusiv tineretul. ”Mai avem o propunere ca pentru sprijinul COVID să intre și tineretul în cazul în care se va putea acorda acest ajutor și în acest an pentru că aici încă nu se știe exact și într-adevăr este prea devreme, chiar dacă există acceptul Comisiei. Nu știm cu va permite bugetul și ce se va putea acorda dar noi sperăm să se dea iar propunerea ar fi ca la condițiile de eligibilitate să intre tot ce înseamnă tineret peste 6 luni adică practic ar fi o compensare a faptului că nu mai intră la plată pentru sprijinul cuplat, conform propunerii noastre, iar acești fermierii, că au rasă pură sau metiși, să intre inclusiv tineretul de la rasele de lapte aici și să primească acest sprijin. De la minim 6 luni deci, pentru că în 2020 regula a fost minim 24 de luni. Iar acum noi am vrea să intre de asemenea și masculii, nu doar femelele, indiferent de rasă de lapte sau carne iar sprijinul să fie primit de toată lumea, inclusiv de cei care au îngrășătorii. Dar și aici am cerut să fie niște condiții minime – adică să nu vină cei care astăzi au cumpărat vițelul și mâine l-au vândut, ci la care vițelul respectiv a stat cel puțin 3 luni în exploatație, sau poate chiar mai mult. Dar deocamdată este mai greu de spus ce se va putea face, noi am transmis propunerile și nu știm încă. În primă fază trebuie să apară bugetul pentru anul 2021, să vedem ce mai rămâne ca și sume. Adică orice discuție pentru formele de sprijin pentru 2021 poate fi avansată doar după ce avem bugetul pe masă. Am stabilit să reluăm discuțiile cu bugetul pe masă și atunci putem afla exact pe ce ne bazăm”, a mai explicat Dumitru Grigorean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Reamintim că SCZ-TC s-a acordat în campania 2020 fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 10 şi maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, constituit, după caz, din:

    – vaci din rase de carne care nu au beneficiat de sprijin cuplat pentru categoria vaci de lapte în anii anteriori; şi/sau
    – vaci metise cu rase de carne care nu au beneficiat de sprijin cuplat pentru categoria vaci de lapte în anii anteriori; şi/sau
    – tineret mascul şi/sau femel din rase de carne care nu a beneficiat de sprijin cuplat la categoria tineret în anii anteriori; şi/sau
    – tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne, care nu a beneficiat de sprijin cuplat la categoria tineret în anii anteriori, obținut din tauri din rase de carne și vaci pentru care nu se solicită schema sprijin cuplat-categoria vaci de lapte şi; şi/sau
    – tauri din rase de carne.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!