• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Deputat PNL: Guvernul va deconta cheltuielile pentru fose septice la comun în mediul rural

    Ramona Dascălu -

    Fose septice comune în locul sistemelor de canalizare pentru satele românești din zonele de munte! Deputatul PNL Florin Roman crede că o alternativă bună și eficientă la canalizarea clasică în zonele de munte și cele izolate sunt sistemele alternative de fose septice. Inițiativa a fost transpusă inițial într-o ordonanță de urgență (OUG), care însă a fost blocată în campania electorală, iar acum se vrea o lege de adoptare a acestei OUG, lege care va permite punerea în practică a acestui proiect.

    Pot fi finanțate 200.000 de gospodării

    Deputatul susține că în primă fază pot fi finanțate 200.000 de gospodorii din zonele de munte.

    ”În mandatul anterior am depus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede ca, pe lângă canalizarea clasică, zonele de munte și cele izolate să poată fi finanțate pentru sisteme alternative de fose septice sau depozite ecologice. În acest demers am beneficiat de sprijinul colegului Marcel Boloș, fost ministru al fondurilor europene, care a preluat integral inițiativa în cadrul unei ordonanțe de urgență. Bugetul aprobat pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) este de 500 de milioane euro, iar în primă fază pot fi finanțate 200.000 de gospodării”, a spus liderul deputaților liberali, Florin Roman.

    Cum ar funcționa de fapt aceste fose septice

    Inițiatorul acestei alternative la sistemul de canalizare a explicat și cum urmează să funcționeze aceste fose septice. ”Modalitatea de funcționare este una simplă: depozitele ecologice sunt administrate de operatorul de apă-canal, care, în baza unui semnal dat prin senzor, vidanjează fiecare fosă la umplere. Ulterior, vidanja este descărcată la stația de epurare. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene decontează integral, atât achiziția de depozite ecologice, cât și racordarea gospodăriilor și operațiunile de vidanjare. Practic, din cauza condițiilor impuse, localitățile din zona de munte sau cele izolate nu puteau accesa niciun fel de finanțare europeană, motiv pentru care nu se putea vorbi de canalizare. Această variantă a folosirii foselor septice este asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în situații similare în țări ca Franța, Elveția sau Austria”, a declarat acesta, potrivit alba24.ro.

    Descentralizarea licitațiilor către UAT-uri, soluția pentru a a duce la bun sfârșit acest proiect

    Deputatul PNL spune că legea de adoptare a OUG privind fosele septice va da posibilitatea demarării lucrărilor, iar descentralizarea licitațiilor publice către unitățile-administrative ar înlesni punerea în practică a acestor proiecte.

    ”Legea de adoptare a OUG (blocată în campania electorală) va da posibilitatea autorităților locale să nu aibă doar niște proiecte pe hârtie, ci și să aibă sursa de finanțare pentru demararea lucrărilor. Am solicitat în plenul Camerei Deputaților domnului Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, soluționarea problemei referitoare la decizia centralizării licitațiilor publice pe toate tipurile de lucrări. Soluția ar fi descentralizarea acestor licitații către unitățile administrativ-teritoriale (UAT). Vă dau un exemplu concret despre ce înseamnă blocajul administrativ, care conduce la imposibilitatea de a duce la bun sfârșit proiecte atât de necesare: În România sunt cam 3.300 UAT, iar dacă facem socoteala cu 1 sau 2 localități care accesează un proiect, ajungem la 6.000 – 7.000 de licitații, în condițiile în care un consiliu județean/primărie, cu aparat de specialitate, poate organiza aproximativ doar 10 – 12 licitații cap-coadă în cursul unui an. Va fi foarte complicat și cred că soluția ar fi descentralizarea către UAT a acestor achiziții, urmând ca procedura să rămână cea clasică (se predă amplasamentul către Compania Națională de Investiții, iar aceasta urmărește, ulterior, desfășurarea lucrărilor). Iar dacă se tot vorbește de normalitate, trebuie ca această realitate actuală să devină amintire a unor vremuri trecute”, a transmis deputatul Florin Roman.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!