• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Puieți de Josta și alți arbuști fructiferi, plantați în premieră la sera floricolă din campusul USAMV Cluj-Napoca

    Ramona Dascălu -

    Sera din campus a Disciplinei de Floricultură și Arboricultură din cadrul Facultății de Horticultură (USAMV Cluj-Napoca) propune în această primăvară, în premieră, o varietate bogată de arbuști fructiferi, între care se numără coacăz negru, alb și roșu, Josta, un hibrid între coacăz negru și agriș, precum și mur fără spini sau agriș alb și roșu.

    ”Atât în grădinile urbane, cât și în cele rurale, trebuie să existe o varietate cât mai mare de plante, care pe lângă rolul decorativ să asigure și o sursă de hrană. În acest sens, plantarea unor arbuști fructiferi nu asigură doar un plus de decor pentru o curte, dar dă și valoare spațiului, și anume, prin furnizarea de fructe proaspete, gustoase și, în general, ecologice, produse de noi înșine. Marele avantaj al cultivării arbuștilor fructiferi este acela că pretind o întreținere minimă, iar spre deosebire de pomii fructiferi cu care ne-am obișnuit, arbuștii fructifică abundent, cu mici variații în fiecare an”, explică Dr. ing. Gelu Moldovan, care se ocupă de sera floricolă din campusul USAMV Cluj-Napoca.

    Sortimentele de arbuști fructiferi, care vor intra la comercializare de la această seră în primăvara anului 2021, sunt:

    Acestor sortimente li se alătură și unul mai special, adus și el pentru prima dată în patrimoniul serei, și anume un hibrid între coacăz negru și agriș – Josta (Ribes x nidigrolaria). Este sub formă de tufă, cu înălțimea între 1,5-2,5 metri și până la 1,2 metri diametru, cu fructe de culoare violet închis, dulci-acrișoare, cu aromă mult mai plăcută decât a coacăzei negre și foarte productive.

    ”Josta este hibridul dintre coacăz negru și agriș, obținut în Germania în anul 1926, într-o formă primară. Apoi, după Al Doilea Război Mondial, din 1946, a fost îmbunătățit timp de 13 ani. Forma finală, așa cum o știm acum, a fost disponibilă publicului din anul 1977. Josta se caracterizează prin vigoare foarte bună, rezistență deosebită la boli și ger, fiind și foarte productiv. Pe de altă parte, agrișul roșu este deosebit, este deja aclimatizat la noi, provine din Finlanda și are câteva particularități atractive. În faza tânără, fructele sunt verzi, iar la maturitate se coloreaza în vișiniu închis, astfel că este decorativ, dar ne și indică perioada de recoltare. Când sunt verzi, aceste agrișe sunt acrișoare, se pretează la gătit, dar când se coc sunt dulci, doar ușor acrișoare și se pretează la consumul în stare proaspătă”, a mai explicat Dr. ing. Gelu Moldovan.

    În sera Disciplinei de Floricultură și Arboricultură au fost plantați deja circa 600 de puieți, iar aceștia vor ajunge la comercializare în ghivece de plastic cu dimensiunea de 7x7x8 cm. Vânzarea puieților va începe în perioada de primăvară, în care sera comercializează și mușcatele sau plantele anuale. Prețurile puieților de arbuști fructiferi se vor situa între 2-5 lei.

    Este pentru prima dată când Disciplina de Floricultură și Arboricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca produce acest tip de material săditor, iar sfaturi privind plantarea arbuștilor fructiferi și întreținerea lor vor fi oferite de specialiștii serei la achiziționare.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA