• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Primul file de carne sintetică de vită – obținut de japonezi cu ajutorul unei imprimante 3D

  Roxana Dobre -

  Prima bucată de carne sintetică de vită – obținută de japonezi cu ajutorul unei imprimante 3D. Carnea sintetică, care nu provine de la animale, a trecut la un alt nivel mulţumită japonezilor care au creat primul file de carne ”de vită”.

  Premiera a fost anunțată de o echipă de cercetători universitari prin combinarea a trei tipuri diferite de celule stem. Specialiştii de la Universitatea din Osaka au reuşit să realizeze primul file de carne de vită sintetic prin imprimare 3D.

  Carnea sintetică înseamnă un produs în laborator începând cu celule animale „reale”, dar fără a recurge la sacrificare.  Companii precum Impossible Food şi Beyond Meat (listate la Bursa de pe Wall Street) sunt liderii schimbării, dar, în curând, s-ar putea depăşi o frontieră şi mai îndrăzneaţă: cea a cărnii sintetice, adică produsă în laborator începând cu celule animale „reale”, dar fără a recurge la sacrificare.

  Printre susţinătorii săi cei mai entuziaşti se numără Bill Gates, iar proiecte precum cea a franţuzoaicei Nathalie Rolland, care îşi propune să obţină până la 175 de milioane de burgeri de la o singură vacă „donatoare”, se înmulţesc acum în cele mai avansate ţări. Cu toate acestea, în ciuda faptului că primul produs de acest tip a fost creat în urmă cu opt ani, rămâne adesea prohibitiv pentru oamenii de ştiinţă să reproducă structura complexă a muşchilor şi a ţesuturilor grase ale diferitelor tăieturi.

  Un studiu publicat în Nature Communications pe 24 august, citat de Mediafax, arată că o echipă de cercetători de la Universitatea din Osaka, Japonia, a reuşit să realizeze primul file de carne de vită sintetic prin imprimare 3D.

  Acesta nu este carnea de vită Kobe (oraş japonez renumit pentru carnea sa), ci carnea generică Wagyu, adică provenind de la vaci de rasă japoneză (care include şi carnea Kobe). Noutatea nu este relevantă doar în lumina notorietăţii cărnii Wagyu, una dintre cele mai bune din lume (cea care provine din carnea de vită Kobe, de exemplu, costă de obicei nu mai puţin de 300 de euro pe kilogram), ci şi, mai ales, ca referinţă la caracteristici care o fac atât de renumită. În Osaka au reuşit miracolul datorită utilizării a trei tipuri diferite de celule stem – izolate din ţesutul muscular, ţesutul adipos şi vasele de sânge – care, aproape ca într-un puzzle, oamenii de ştiinţă le-au poziţionat în vitro una lângă cealaltă.

  Când ar putea apărea carnea sintetică pe piață?

  Restul s-a făcut prin imprimare 3D. Rezultat? Un micro-file de doar 1,5 centimetri potenţial gata de gătit. De aici până la a vedea carnea Wagyu sintetică pe mesele noastre, pasul nu este unul scurt. Rezultatul pozitiv al cercetărilor de laborator este ceva, dar lansarea unei producţii la scară largă îndreptată către consumatori implică mai multe operaţiuni.

  ”Oricum, tehnologia deschide noi scenarii. Prin îmbunătăţirea acesteia va fi posibilă nu numai reproducerea structurilor complexe de carne, ci şi, de asemenea, pentru a face modificări subtile componentelor de grăsime şi muşchi”, a declarat Michiya Matsusaki, unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la studiu.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Apelul șefului APIA: 1 octombrie – termen limită pentru subvențiile pe hectar și animale! Anunțul făcut de RAR pentru proprietarii de tractoare și de combine!

  Ultimele știri

  Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii? Șeful APIA: Controalele în stupine au fost finalizate. Când primesc apicultorii banii!