• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrășarea rapidă a mieilor cu o rețetă de furajare intensivă

    agrointeligenta.ro -

    Îngrășarea mieilor în 100 de zile este posibilă printr-o rețetă de furajare intensivă a tineretului ovin. Crescătorii care își doresc ca mieii lor să atingă o greutate ”de piață” într-un timp cât mai scurt trebuie să acorde o atenție deosebită furajării, dar și condițiilor în care sunt crescuți mieii. Fiecare verigă din creșterea tineretului ovine trebuie luată în calcul ca factor pentru îngrășarea rapidă a berbecuților.

    Informații cuprinse în acest articol despre îngrășarea mieilor:

    Îngrășarea rapidă a mieilor, soluție în fermele cu fătări târzii

    Din diferite motive, monta și ulterior fătările pot să fie întârziate în anumite ferme. Crescătorii de ovine pot recupera aceaste întârzieri prin trecerea tineretului ovine pe o îngrășare de tip intensiv. De asemenea, această furajare de tip turbo poate ajuta efectivele mai tardive să ajungă din urmă mieii veniție pe lume mai devreme, aigurându-se, astfel, o uniformitate a turmei.

    De la ce vârstă se începe îngrășarea mieilor

    Mieii introduşi la îngrăşat trebuie să aibă vârsta minimă de 45 de zile, iar greutatea medie a lotului introdus în exploataţie să nu fie sub 12 kg greutate vie.

    Mieii introduși la îngrășare trebuie să fie deja înțărcați și să fie obişnuiţi, de către crescător, să consume fân şi concentrate.

    Îngrășarea mieilor se începe când aceștia au atins greutatea de 12 kilograme

    Cum se începe îngrășarea mieilor sugari

    Îngrăşarea mieilor de lapte se desfăşoară, în funcţie de sistemul de alăptare şi cel de furajare, prin alăptare naturală şi administrare de suplimente proteice, sau prin înţărcarea timpurie a mieilor şi hrănirea în continuare cu substituienţi de lapte.

    Îngrăşarea mieilor prin alăptare naturală

    Îngrășarea mieilor prin alăptare naturală este condiționată de capacitatea oilor mamă de a asigura necesarul de lapte, acestea fiind lăsate doar să alăpteze, fără a fi mulse. Vorbim de o producție de de 1-1,2 litri de lapte în primele 60 de zile şi de 0,8-0,7 de litri de lapte în următoarele zile. După 7-8 zile se va putea administra mieilor şi hrană suplimentară, dar dacă laptele este în cantitate normală consumul nutreţului suplimentar va fi scăzut.

    Îngrășarea mieilor cu înlocuitor de lapte

    Îngrășărea mieilor cu înlocuitor de lapte

    Îngrășarea mieilor cu înlocuitor de lapte permite mulgerea oilor mamă, așa că este preferată de mai mulți oieri. Sistemul de îngrășăre cu substitut de lapte poate începe odată cu înțărcarea mieilor în jurul vârstei de o lună de zile – 30 de zile. De la înţărcare până la 60 de zile se administrează tineretului ovine la discreţie înlocuitor de lapte, se asigură 150-160 g de proteină digestibilă (PD) pe unitate nutritive (UN), practicându-se şi în acest caz, după 7-8 zile, administrarea unui amestec de fân şi concentrate de bună calitate. Până la 20 de zile se administrează ca supliment făină de porumb, din care mieii consumă circa 15-30 g/zi.

    De la această vârstă se administrează nutreţuri concentrate formate din 70-75% cereale, 22-27% nutreţuri proteice (şroturi, boabe de leguminoase) şi câte 1% CaCO3, sare şi zoofort specific mieilor sugari. Din acest nutreţ mieii vor consuma 50-60 g/zi până la vârsta de 30-35 zile şi 100-120 g/zi până la 45 de zile. După această vârstă până la valorificare se poate utiliza un nutreţ combinat format din 20-25% fân de lucernă, 50-57% cereale, 15-20% nutreţuri proteice şi câte 1% CaCO3 şi zoofort, consumul din acest nutreţ fiind estimat între 150-250 g zilnic.

    În perioada de la 60 de zile până la livrare se asigură 1-1,1 UN/cap şi zi, iar conţinutul raţiei în PD. scade la nivelul de 110-125 g de proteină brută digestibilă (PBD) per UN, putându-se folosi reţete cu un conţinut ridicat în glucide, iar din totalul de proteină 20% va fi de origine animală. Se realizează acumulări medii zilnice de masă de 300 g şi chiar mai mult, cu un consum specific de 2,0-2,4 U.N. până la vârsta de 60 de zile; 2,8-3,0 U.N. în intervalul 60-90 de zile; 3,5-3,8 U.N. în intervalul 90-120 zile.

    Mieilor sugari li se poate administra, în loc de apă, lapte ecremat, cu condiţia ca igiena vaselor şi a adăpostului să fie menţinută într-o stare perfectă.

    Ce greutate poate atinge un miel în 100 de zile

    Sistemul intensiv de creştere şi îngrăşare preconizat are în vedere producerea unui miel crescut şi îngrăşat la vârsta timpurie de 5-6 luni şi la greutate de 45 kg/cap, într-o perioadă de 100 de zile de furajare de discreţie.

    În această perioadă, dacă furajele sunt de bună calitate şi administrate la discreţie, unitatea poate realiza următorii indicatori tehnici şi economici:

    Mieii preluaţi la greutatea de 12 kg/cap ajung la sfârşitul perioadei la 45 kg/cap, înregistrând un spor de creştere pe perioadă de 33 kg, adică un spor mediu zilnic de 330 grame/cap, cu un consum specific de 4,3-4,5 UN/kg spor.

    Îngrășarea turbo a mieilor se face în trei faze

    Tehnologia de creştere şi îngrăşare se face fazial, şi anume:

    Faza de acomodare, care durează 10-14 zile și are drept scop obișnuirea mieilor cu nutrețul combinat și noile condiții de mediu. La începutul acestei faze, se administrează același nutreț ca și în unitatea de proveniență, după care se trece treptat la nutrețul combinat (amestecul de nutrețuri unice) specific îngrășării. În această fază trebuie să se folosească o rețetă cu 17-18% PBD, formată din 60% făinuri + 40% concentrate, proporție care se inversează treptat până la sfârșitul fazei (tabelul de mai jos). În cazul mieilor proveniți de pe pășune este mai indicat ca acomodarea să se facă cu nutreț verde ofilit care treptat să se înlocuiască cu nutrețul combinat specific fazei următoare. În această fază se poate administra și fânul întreg sau tocat la dimensiuni de peste 3 cm. Suplimentul de concentrate care se administrează trebuie să fie îmbogățit cu vitaminele A și D și cu adaos de antibiotice pentru a reduce stresul de acomodare.

    Faza de creștere-îngrășare, care durează 85 – 90 zile, respectiv până la greutatea de 33 – 35 kg. În această fază se folosesc diferite amestecuri de nutrețuri unice sau nutrețuri combinate care asigură 15-16% PBD în cazul raselor autohtone și 16-17% PBD în cazul raselor specializate pentru producția de carne. În structura amestecurilor de nutrețuri unice se introduc fibroase în proporție de 20-50% (faină de lucernă, făină de fân natural, uruială de ciocălăi de porumb, grosiere măcinate, etc.), diferența fiind reprezentată de concentrate (uruieli de cereale, șroturi de soia și floarea-soarelui, uruieli de mazăre, uree, etc), nutrețuri minerale (carbonat de calciu, fosfat mono sau dicalcic, sare) și premixuri vitamino – minerale.

    Faza de finisare, care durează circa 20 zile și are drept scop principal îmbunătățirea însușirilor organoleptice și gustative ale cărnii printr-o alimentație adecvată. În această fază cantitatea de proteină se reduce ajungând la 11.0-12.0 % PBD, iar conținutul în glucide ușor digestibile se mărește, determinând astfel o bună marmorare a cărnii. Sporul mediu zilnic care se realizează în acesta fază este inferior fazelor anterioare, iar consumul specific este mai mare datorită depunerilor masive de grăsime în carcasă, motiv pentru care această fază trebuie să fie cât mai scurtă și alimentația să se bazeze pe cantități mari de concentrate energetice. În tabelul de mai jos sunt prezentate rețete de nutrețuri combinate corespunzătoare fazei de finisare a mieilor supuși îngrășării în sistem intensiv.

    Furajele se adminstrează în amestec de două ori pe zi, aşa fel încât să se poată asigura o furajare la discreţie.

    Reguli pentru îngrășarea rapidă a mieilor

    Îngrășarea intensivă a mieilor – aspecte importante

    Îngrășarea rapidă a mieilor trebuie să țină seama de o regulă de aur: administrarea amestecului de furaje se face de două ori pe zi, astfel încât prin aceasta să se asigure furajarea la discreţie a mieilor. Mieii vor mânca dimineaţa şi seara.

    Adăpostul mieilor trebuie curățat din două în două zile, iar această curățenie se recomandă să se facă dimineaţa înainte de administrarea furajelor în amestec.

    O atenție deosebită trebuie acordată apei. Se va verifica zilnic a funcţionalităţii adăpătorilor cu nivel constant, prin verificarea flotoarelor şi curăţirea ulucelor

    Necesarul suplimentar de săruri minerale va fi asigurat tineretului bovin prin montarea unor suporţi cu sare, câte unul la fiecare boxă.

    Zilnic, starea de sănătate a mieilor va fi verificată diminața și seara, iar exemplarele care manifestă anumite simptome vor fi izolate și se va anunța medicul veterinar de circumscripţie.

    Surse selective: Document ”Fermă de îngrăşat tineret ovin”, ÎNGRĂŞAREA TINERETULUI OVIN SISTEMUL DE ÎNGRĂŞARE INTENSIVĂ (III) – Dr. ing. Voia Sorin Octavian (2008)


    Te-ar mai putea interesa

    Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Alertă meteo de ploi, grindină și vijelii până joi seară. Cantitățile de apă – peste 40 l/mp