• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor va picheta joi și luni Ministerul Agriculturii pentru acordarea despăgubirilor de secetă

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Forța Fermierilor – prima organizație din mediul asociativ al sectorului agroalimentar care organizează acțiuni de protest față de absența din proiectul pentru Legea bugetului de stat pe 2021 a sumelor necesare pentru despăgubirile de secetă.

    Potrivit unui comunicat de presă emis de Asociația Forța Fermierilor, membrii organizației vor solicita, în stradă, prin protest public, ca despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 să fie incluse în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În prezent, proiectul de buget nu include aceste sume, estimate la un miliard de lei, deși ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în mai multe rânduri, în ultimele luni, că banii pentru fermieri se vor regăsi în Legea Bugetului de Stat pe 2021.

    Asociația Forța Fermierilor este prima organizație din mediul asociativ al sectorului agroalimentar care declanșează o acțiune de protest prin care vrea să transmită decidenților politici că nerespectarea angajamentelor luate în fața agricultorilor nu este acceptabilă și nici negociabilă. Astfel, în zilele de joi și luni, 18 februarie 2021, și luni, 22 februarie 2021, între orele 14:00 și 20:00, membrii Asociației Forța Fermierilor vor picheta sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din bulevardul Carol I, nr. 2-4, București, pentru a trage un semnal de alarmă că neacordarea despăgubirilor de secetă va însemna falimentul a zeci de mii de fermieri români. Acțiunea de pichetare a MADR se va realiza cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.

    “Trebuie să fim foarte bine înțeleși. Acordarea acestor despăgubiri de la buget nu înseamnă plata de ajutoare sociale, nu vorbim de pomeni. Acești bani reprezintă o investiție în economia reală, care vor susține producția agricolă din acest an, care vor permite ca zeci de mii de familii să trăiască din munca lor. Sumele alocate de la buget vor fi recuperate chiar din acest an de către Ministerul de Finanțe prin plata taxelor rezultate din producția agricolă suplimentară. Estimez că dacă aceste despăgubiri nu vor plătite, producția agricolă a acestui an va scădea cu 25%. Ar fi un dezastru, securitatea alimentară a Românei ar fi în pericol. Fermierii noștri solicită acești bani pentru a-și putea înființa culturile din acest an și pentru a-și plăti datoriile către furnizori. Pentru mulți din membrii Asociației Forța Fermierilor este o chestiune de viață sau de moarte. Noi nu avem solicitări politice, este treaba decidenților politici pe cine desemnează ministru al Agriculturii. Vrem însă ca ministrul Agriculturii să își respecte promisiunile făcute fermierilor. Atât solicităm prin acest protest public. Rămânem parteneri onești de dialog și consultări însă doar în condițiile în care fermierii sunt tratați cu respect”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

    Consiliul Director al Asociației Forța Fermierilor face un apel la celelalte organizații din mediul asociativ al sectorului agroalimentar să ni se alăture la acțiunile de protest pentru apărarea intereselor legitime ale agricultorilor. Le reamintim tuturor reprezentanților asociațiilor de fermieri că protestul public, atunci când este autorizat, este un drept garantat de Constituția României și protejat de legi naționale și europene.

    Pichetarea Ministerului Agriculturii de către membrii Asociației Forța Fermierilor este autorizată de către Primăria Capitalei, prin Protocolul nr. 1926139/566/15.02.2021.

    Având sloganul „Agricultura în ofensivă”, Asociația Forța Fermierilor este o organizație profesională recunoscută legal, înființată în luna octombrie 2020, care militează pentru drepturile și interesele legitime ale sectorului agroalimentar din România. Asociația își propune să obțină o voce unitară a fermierilor din România, indiferent de domeniul de activitate și de mărimea fermei. Membrii Asociației Forța Fermierilor sunt fermieri activi, dinamici, de toate vârstele, din toate regiunile țării, atât din sectorul vegetal cât și zootehnic. Obiectivele pe termen scurt ale Asociației Forța Fermierilor în dialogul cu autoritățile publice centrale sunt: acordarea despăgubirilor de secetă și transparentizarea consultărilor MADR cu mediul asociativ prin transmiterea în direct, integral, a tuturor discuțiilor, pe pagina de Facebook a MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA