• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Ordinul pentru maxim 5 porci în gospodărie – în vigoare de la 1 septembrie 2021!

    Ramona Dascălu -

    Gospodarii pot crește și scroafe în limita a 5 capete și nu doar porci ”la îngrășat”. Ministerul Agriculturii schimbă din nou Ordinul care limitează creșterea porcilor în gospodării la cinci capete astfel că un nou proiect de act normativ, ce îl înlocuiește pe cel emis la sfârșitul lunii ianuarie,  a fost lansat în dezbatere publică miercuri, 17 februarie, pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). De data aceasta, se specifică însă că Ordinul va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2021 și apare și un al treilea tip de exploatație – exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis, destinată crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița. În plus, porcii care pot fi crescuți în gospodărie nu mai sunt ”la îngrășat”, deci pot fi și scroafe!

    Iată cum se stabilesc dimensiunile și tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor în noul Ordin, pus în dezbatare publică pe site-ul MADR:

    ”Art. 1. Se stabilesc dimensiunile și tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

    a) exploataţie noncomercială de suine – exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci, înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului;

    b) exploataţie comercială de suine – exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

    c) exploatație de suine din rasele Bazna și Mangalița care comercializează animale – exploatație de suine cu sistem de creștere semideschis, înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.), care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

    Potrivit articolului 3 din proiectul de act normativ, Ordinul va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2021.

    În proiectul de ordin emis de MADR se mai precizează că responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul intră în obligaţia crescătorilor de suine.

    Odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect de ordin, Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României. Partea I, nr.902 din 8 noiembrie 2019, se va abroga.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”