AGRO IMM INVEST – cum funcționează: Condiții, cuantum sprijin, termene
Roxana Dobre -Condițiile în care un fermier poate accesa credite prin programul AGRO IMM INVEST. Ordonanța de urgență nr. 16/2021 prin care s-a aprobat sub-programul AGRO IMM INVEST a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 12 martie. Schema, care a fost aprobată anterior de Guvern în ședința din 10 martie, constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program care solicită finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții. Executivul se așteaptă ca 58.987 de fermieri să se împrumute cu garanția statului!
AGRO IMM INVEST 2021: Ce fermieri sunt eligibili
Conform documentului publicat în Monitorul Oficial, de facilitățile aprobate pentru anul 2021 vor beneficia întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
AGRO IMM INVEST 2021: În ce constă programul pentru fermieri
Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar AGRO IMM INVEST constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program care solicită finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.
AGRO IMM INVEST 2021: Care este cuantumul sprijinului
Prin sub-programul AGRO IMM INVEST fermierii pot beneficia și de un grant care este acordat întreprinderilor mici și mijlocii, întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, precum și fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, care include și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.
AGRO IMM INVEST: Cum funcționează
AGRO IMM INVEST 2021: Credit cu rambursare în două rate
Ținând cont de specificul activității din agricultură, rambursările creditelor prin programul AGRO IMM INVEST vor fi sezoniere, față de cele lunare ale programului IMM Invest.
În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, la începutul perioadei de creditare, instituțiile de credit pot acorda, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 24 de luni pentru rambursarea principalului, iar rambursarea creditelor se efectuează în cel puțin două rate pe an, mai arată sursa citată.
”În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili din celelalte domenii de activitate, instituțiile de credit pot acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului”, se mai precizează în OUG nr. 16/2021.
AGRO IMM INVEST 2021: Ce fermieri nu se încadrează
- În cazul unei societăți comerciale cu răspundere limitată (alta decât un IMM care există de cel puțin trei ani sau, în sensul eligibilității pentru ajutor pentru finanțare de risc, un IMM aflat la 7 ani de la prima sa vânzare comercială care se califică pentru investiții pentru finanțare de risc în urma unui proces de diligență efectuat de un intermediar financiar selectat), atunci când mai mult de jumătate din capitalul său social subscris a dispărut din cauza pierderilor acumulate. Această situație survine atunci când deducerea pierderilor acumulate din rezerve (și din toate celelalte elemente considerate în general ca făcând parte din fondurile proprii ale societății) conduce la un rezultat negativ care depășește jumătate din capitalul social subscris. În sensul acestei dispoziții, „societate cu răspundere limitată” se referă în special la tipurile de societăți menționate în anexa I la Directiva 2013/34/UE, iar „capital social” include, dacă este cazul, orice capital suplimentar.
- În cazul unei societăți comerciale în care cel puțin unii dintre asociați au răspundere nelimitată pentru creanțele societății (alta decât un IMM care există de cel puțin trei ani sau, în sensul eligibilității pentru ajutor pentru finanțare de risc, un IMM aflat la 7 ani de la prima sa vânzare comercială care se califică pentru investiții pentru finanțare de risc în urma unui proces de diligență efectuat de un intermediar financiar selectat), atunci când mai mult de jumătate din capitalul propriu așa cum reiese din contabilitatea societății a dispărut din cauza pierderilor acumulate. În sensul prezentei dispoziții, „o societate comercială în care cel puțin unii dintre asociați au răspundere nelimitată pentru creanțele societății” se referă în special la acele tipuri de societăți menționate în anexa II la Directiva 2013/34/UE.
- Atunci când întreprinderea face obiectul unei proceduri colective de insolvență sau îndeplinește criteriile prevăzute în dreptul intern pentru ca o procedură colectivă de insolvență să fie deschisă la cererea creditorilor săi.
- Atunci când întreprinderea a primit ajutor pentru salvare și nu a rambursat încă împrumutul sau nu a încetat garanția sau a primit ajutoare pentru restructurare și face încă obiectul unui plan de restructurare.
În plus, fermierii nu trebuie să se afle în interdicție de a emite cecuri și nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei solicitării garanției de stat în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți, cu excepția incidentelor bancare majore cu privire la bilete la ordin și/sau cecuri executate, începând cu data de 16 martie 2020, pe perioada stării de urgență, stării de alertă și o lună după încetarea acestora.
Mai mult, fermierii trebuie să treacă și de ”reglementările interne ale instituției de credit” de unde contractează creditul. Sursa citată mai anunță că procedura de acordare a garanțiilor de stat, a grantului și plata ajutoarelor de stat va fi prevăzută într-o hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului
Sub-programul AGRO IMM INVEST a fost aprobat ”la pachet” cu prelungirea programului IMM INVEST ROMÂNIA care se va desfășura până la data de 30 iunie 2021.