Utilaje și tehnologii

Revoluție în viticultură: Mașina care sortează două tone de struguri în 12 minute

Marile companii de vinuri din SUA lucrează doar cu soiuri fine de struguri, iar gustul este asigurat de faptul că nici un strugure necopt sau stricat nu are voie să ajungă în procesul de producție. De aceea, în Napa Valley, o sarcină importantă o aveau cei care selectau strugurii, oameni plătiți bine ca să nu dea greș. Până de curând, când viticultorii au investit într-un robot industrial acapabil să facă această muncă de Sisif.

Mașinăria-gigant are o capacitate enormă și este extrem de eficientă mulțumită timpului scurt în care selectează ciorchinii ”problemă”. ”Dacă sortezi struguri timp de cinci minute, te ia amețeala. Iar după opt ore de lucru, ești terminat psihic. Am făcut asta timp de mai mulți ani și știu ce vorbesc”, a declarat pentru modernfarmer.com Steve Leveque, șefuf de la Napa Valley’s Hall Winery.

Apoi tehnologia a adus o mare surpriză: sortatorul optic de struguri. Cum funcționează? În fiecare dimineață, Leveque ”hrănește” robotul industrial cu 200 de struguri perfecți, iar mașinăria realizează o serie de fotografii digitale și creează un sistem foto de recunoaștere a strugurelui perfect. Apoi începe sortarea. În timp ce ciorchinii sunt introduși în mașină, dispozitivul realizează 10.000 de cadre foto pe secundă și le compară pe toate cu modelul-perfect. Ce nu corespunde este eliminat din cuvă printr-un jet de aer. În acțiune, mașina se aude de parcă înăuntru s-ar face popcorn!

HALL-Wines.Optical-Sorter-2”Majoritatea producătorilor pot sorta două tone pe ore, folosind 15 de lucrători”, spune Leveque. Mașinăria Hall ”inspectează” aceeași cantitate în doar 12 minute, fără a fi nevoie de angajați dedicați, în afară celui care încarcă strugurii.

”La început am fost suspicios privind eficiența robotului, așa că am făcut mai multe teste. Așa am ajuns la concluzia că vinul produs din strugurii sortați cu Hall au, într-adevăr, un gust mai bun!”, a mărturisit viticultorul.

Mai mulți producători din Napa Valley au investit în mașinăria-minune ale cărei costuri pot ajunge la 150.000 de dolari.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu