• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Forța Fermierilor va învinge! Dreptatea și argumentul, în luptă cu indiferența unui ministru!

    Vlad Macovei -

    Proiectul Legii Bugetului de Stat a plecat din Guvern către Parlament fără includerea despăgubirilor de secetă pentru fermieri. Promise explicit, în nenumărate rânduri, în ultimele șase luni, de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Până la această oră, Oros nu a ieșit public să își asume acest eșec în fața fermierilor. 

    La fel, asociațiile de fermieri care fac parte din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, nu au avut nicio reacție oficială față de anunțul premierului Florin Cîțu, că proiectul de buget a fost adoptat de către Executiv, fără banii cu pricina. Cele patru organizații din Alianță au fost unicul partener de dialog al ministrului pe această temă, a despăgubirilor de secetă, pe întreg anul 2020 și începutul lui 2021.  

    Rezultatul: Pentru culturile de toamnă 2019 ar fi trebuit plătiți 1,2 miliarde lei iar pentru cele primăvară 2020, încă 1 miliard de lei. Astfel, din cele aproximativ 2,2 miliarde de lei ce trebuiau să intre în fermele românilor afectați de secetă, în conturile fermierilor s-au regăsit, începând cu octombrie anul trecut, cu țârâita, doar un pic peste 0,9 miliarde de lei, o sumă incompletă măcar pentru culturile de toamnă. Un randament de 45%. Tehnic asta înseamnă, pentru mulți fermieri, în condițiile dezastrului anului agricol 2019-2020, lacăt pe poarta fermieri. La propriu.

    Asociația Forța Fermierilor a intrat, de la începerea oficială a activității sale în urmă cu o lună, în prima linie a luptei pentru sensibilizarea clasei politice și a opiniei publice cu privire la problemele fermierilor. Într-o lună de zile am derulat următoarele activități:

    – scrisoare oficială către ministrul Agriculturii prin care solicitam publicarea imediată în dezbatere publică a proiectului de OUG privind acordarea despăgubirilor

    -scrisoare oficială către președinții celor două Comisii de Agricultură din Parlament pentru a solicita o soluție legislativă în cazul în care despăgubirile nu apar în proiectul inițial al Legii Bugetului

    -transmisie în direct din județul Vaslui, având alături o delegație din membrii Asociației Forța Fermierilor, pentru a arăta, din câmp, dezastrul lăsat de secetă în fermele din România

    -campanie pe Facebook cu testimoniale video ale fermierilor afectați de secetă care îi cer lui Oros să își respecte promisiunile

    -comunicat de presă preluat de toată mass-media cu privire la solicitarea noastră către Guvernul Cîțu de a include în bugetul pe 2021 despăgubirile de secetă

    -pichetarea Ministerului Agriculturii în ziua de joi, 19 februarie, de către membrii noștri, având aprobarea pentru un număr maxim de 40 de persoane, acțiune cu un impact mediatic imediat, la nivel național

    Acesta este bilanțul cu care mă prezint în fața fermierilor României. Îmi asum responsabilitatea că nu am reușit să îl determin pe ministrul Oros și nici pe șefii lui să includă despăgubirile de secetă, atât de necesare fermierilor, în proiectul de buget. Mă aștept ca și reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare să vină public, în fața membrilor lor, să își asume aceeași responsabilitate, pentru randamentul de 45% în acordarea despăgubirilor de secetă pentru întreg anul 2020. Ei au stat la masă cu ministrul. Noi ne-am început activitatea de câteva săptămâni și consider că ne-am făcut din plin datoria. Am recuperat, pentru fermieri, impactul mediatic național pe care îl merită și am organizat primul protest oficial al fermierilor după mulți ani.

    Din păcate, Oros a rămas indiferent la toate argumentele Asociației Forța Fermierilor. A adoptat o atitudine de nesimțire politică față de faptul că făcuse promisiunea în fața fermierilor, iar dreptatea era de partea lor.

    Am avut numeroase discuții cu lideri politici de la Putere, mai ales în ziua pichetării MADR. Nu înțelegeau, efectiv, de ce ministrul Agriculturii nu se implică activ și nu solicită lui Ludovic Orban și lui Florin Cîțu să îl înțeleagă și să îl ajute în a găsi o soluție pentru plata despăgubirilor.

    Ajunsesem în situația paradoxală, pe la orele 15.00 în acea zi de joi, în care lideri politici care nu au responsabilitate directă în agricultură, văzând protestul fermierilor pe toate televiziunile, să devină ei mai mult decât Oros “avocații” necesității ajutorării fermierilor. Din păcate, totul s-a blocat la ministrul Agriculturii, Adrian Oros. 

    Vă reamintesc că un alt membru al cabinetului, ministrul Virgil Popescu, a făcut tam-tam pentru că finanțarea unui drum expres nu era inclusă inițial în buget, a strâns semnături de la colegii parlamentari și l-a “forțat” pe premierul Florin Cîțu să introducă plata respectivă în varianta finală a proiectului de buget. Oros de ce nu făcut asta? De ce? Poate ne spun asociațiile cu care ministrul are dialog, pe care le consideră “mari” și “relevante”. Unde vă e relevanța primită prin binecuvântare ministerială?

    Lupta continuă, ne vedem luni, 22 februarie, la doua zi de pichetare a Ministerului Agriculturii! După aceea, miza se mută în Parlament, unde ne vom transmite mesajul membrilor noștri către parlamentarii din toate partidele, că este nevoie de adoptarea unui amendament la Legea Bugetului care să prevadă plata despăgubirilor iar amendamentul trebuie să treacă la vot. 

    Eu le spun fermierilor că voi continua să îi reprezint, fără niciun interes personal și fără nicio miză politică, așa cum pot și știu mai bine. Voi învăța la fel de multe și din victorii și din înfrângeri, voi încerca să fiu mai eficient și performant în a le reprezenta drepturile.

    Le mulțumesc pentru onoarea unică de a mă fi acceptat să le fiu purtător de cuvânt și le reamintesc, la final, cuvintele lui Winston Churchill, premierul care condus Marea Britanie în al Doilea Război Mondial: “Să nu renunți niciodată, să nu cedezi niciodată, niciodată, niciodată, niciodată în nimic, mare sau mic, principal sau secundar, să nu cedezi decât în fața credinței în onoare și bun-simț. Să nu capitulezi în fața forței, să nu te apleci în fața puterii aparent copleșitoare a dușmanului”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds