• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijin total pentru cultivatorii de rapiță

    Adrian Radu -

    Seria evenimentelor Bayer Expert Forum 2021 a continuat cu episodul 3, în care discuțiile și prezentările au avut în centrul atenției o cultură iubită, profitabilă, dar și plină de provocări pentru fermierii din România: rapița. Experții companiei și invitații acestora au creat în cadrul transmisiei Agrointeligența-BTVideo o imagine completă asupra a ce înseamnă rapița și cu ce vine Bayer către agricultorii români pentru ca, la final de an, aceștia să aibă profit.

    Introducerea i-a aparținut lui Boualem Saidi, Directorul Diviziei Bayer Crop Science România, Bulgaria și Republica Moldova, care le-a transmis fermierilor că vor avea tot sprijinul de care au nevoie pentru recolte bogate.

    ”2020 a fost un an cu multe provocări. Anul 2021 începe cu perspective pozitive, avem ploi bune, culturile de pe câmp arată foarte bine, iar prețurile mărfurilor sunt la nivel ridicat. Toate condițiile de până acum sunt favorabile. Haideți să facem împreună din 2021 un sezon de succes pentru rapiță! Bayer aduce un portofoliu puternic de produse de protecție, care include tratamente pentru semințe, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. Climate FieldView, cea mai inovatoare platformă digitală, care vă permite să luați deciziile corecte pe baza datelor din fermă și a știintei”, a spus Boualem Saidi.

    Evenimentul Bayer Expert Forum Rapiță 2021 a fost un prilej excelent și pentru fermierii din Republica Moldova să afle noutățile acestui an. De altfel, țara vecină este o piață foarte importantă pentru Bayer. ”Portofoliile sunt similare, avem aceleași probleme în timpul ciclului de vegetație. Piețele din România și Republica Moldova sunt importante, le tratăm cu seriozitate. Avem o echipă de 5 persoane care oferă suportul necesar, avem 3 distribuitori, cu care acoperim toata suprafața Moldovei”, a explicat Mihai Gheorghe, Director Comercial Bayer România și Republica Moldova.

    Seceta este una dintre provocările pe care le înfruntă fermierii

    Atât fermierii din România, cât și cei din Republica Moldova au parte de provocări importante în ultimii ani. Bayer a gândit însă un proiect foarte important, care este deja implementat. Asigurarea la nerăsărire a apărut pentru a acoperi riscurile de după semănat. Cum funcționează acest program? Simplu. Fermierii trebuie să cumpere un sac de sămânță și vor deveni eligibili pentru polița de asigurare. După ce vor semăna până în 15 septembrie și vor trimite datele referitoare la locația culturii, asigurarea va intra în vigoare.

    “Acest program completează genetica de performanță, completează programele de protecție a culturilor și vine în sprijinul fermierilor pe componenta de risc. Am început programul acesta în 2019 cu peste 420 de fermieri, iar anul trecut am ajuns la peste 1400 de fermieri care au fost asigurați împotriva nerăsăririi în condiții de secetă”, a explicat Gabor Raviczki, Director de Marketing Bayer Crop Science România, Bulgaria și Republica Moldova.

    Seceta e doar una din provocările pe care trebuie să le înfrunte fermierii. Temperaturile și schimbările climatice fac parte din categoria riscurilor asupra cărora agricultorii nu au control, însă datele statistice legate de toate fenomenele climatice îi pot determina să-și adapteze tehnologiile din fermă. Tocmai de aceea, dna. Elena Mateescu, Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a făcut o prezentare amplă, în cadrul Bayer Expert Forum Rapiță 2021, a evoluției diverșilor parametri ai vremii.

    Toate datele arată tendința clară de încălzire a vremii. Temperaturile medii anuale cresc, iar zilele secetoase devin tot mai multe. De altfel, pentru România, 2011-2020 a fost cel mai cald deceniu de când se înregistrează temperaturile în țara noastră.

    ”2019 a adus cea mai caldă toamnă din istorie, iar cea din 2020 a fost pe locul 3. Ultimele două ierni au avut un caracter blând. Primăvara lui 2019 a fost a patra cea mai călduroasă. În 2020, în Dobrogea s-a înregistrat doar o treime din nivelul de precipitații normal. Pentru Moldova a fost al treilea cel mai secetos an din istorie. În decembrie 2020, în Sud-Est, Sud-Vest și Vest am avut secetă pedologică extremă, chiar dacă au fost câteva precipitații. Iar estimările sunt că vom avea un caracter deficitar al precipitațiilor în cea mai mare parte a țării în următoarea perioadă. Variabilitatea rezervei de apă din sol oferă o provocare în ceea ce privește adaptarea tehnologiilor”, a spus Elena Mateescu.

    Vestea bună este că în 2023 va deveni operațional Centrul Regional de Agrometeorologie pentru Asociația Regională VI, un proiect în care investițiile ajung la peste 82 de milioane de euro și care va avea sisteme de calcul agrometeorologic, sisteme de stocare a informațiilor, sisteme de comunicații, un portal web, echipamente de calcul și prelucrare date. În plus, se vor achiziționa 7 radare noi pentru ploi, grindini, vijelii.

    Adaptarea tehnologiilor de care s-a discutat înseamnă și alegerea celor mai potriviți hibrizi Bayer pentru fiecare zonă a țării, care are condiții specifice. Ioan Coste, Manager Portofoliu Rapiță, Floarea-Soarelui și Sfeclă de Zahăr Bayer România, a oferit câteva exemple pentru fermierii din țara noastră. ”DK Expansion da sansa de a intra bine in iarna. În plus, are toleranță la scuturare și face diferența dintre faliment și profit. DK Exception are o toleranță bună la ger. Are o înflorire ușor tardivă și ne dă șansa să depășim acest risc”, a declarat Ioan Coste.

    Programul de protecție pentru cultura de rapiță pornește de la faptul că ciclul de vegetație este foarte lung, are nevoie de peste 300 de zile pentru a ajunge la maturitate. În această perioadă cultura de rapiță trebuie să facă față atacului de boli și dăunatori. Una dintre provocările la care trebuie să facă față cultura de rapiță după semănat o reprezintă bolile cu transmitere prin sămănță: mana, alternarioza, putregaiul negru, căderea plantuțelor. Pentru aceste boli cu transmitere prin sămânță soluția Bayer este tratamentul sămânță cu Scenic Gold: “Este singurul fungicid sintetizat chimic care există în acest moment omologat în piața românească și în piața europeană”, a detaliat Mihai Gheorghe.

    Schema de tratamente propusă de Bayer pentru rapiță este complexă și duce la o siguranță a culturii și la creșterea producțiilor. Pachetul Tilmor acționează asupra Gărgăriței tulpinilor, în timp ce pachetul Tilmor Complet are ca țintă Melighetes. Sclerotinia poate fi combătută cu pachetul Propulse Plus, format din fungicidul Propulse și insecticidul Mospilan.

    Eficacitatea acestor produse, dar și a diferitelor tehnologii propuse de Bayer se observă în culturi, dar, cele mai bune rezultate vin din compararea producțiilor cu ajutorul platformei Climate FieldView. Specialiștii Bayer au făcut anul trecut o serie de teste în câmpurile de testare de la Arțari, tocmai pentru a observa cu cât poate crește producția în funcție de lucrările solului, distanța între rânduri, densitatea la semănat și tratamentul la sămânță. Concluziile oferite de Climate FieldView sunt baza recomandărilor pe care le fac și le vor face reprezentanții Bayer în fața fermierilor.

    Bayer Crop Science România are în portofoliu platforma Climate FieldView 

    Platforma Climate FieldView este ușor de instalat și folosit, iar cu ajutorul acesteia input-urile vor fi utilizate în mod corespunzător, pentru ca fermierii să facă economii. Agricultori din 15 țări europene se bazează pe Climate FieldView în acest moment.
    “Platforma vă poate sprijini pe parcursul întregului sezon de rapiță. Cum face acest lucru? Transpune datele colectate sub formă de hărți, pentru a fi foarte ușor de înțeles și interpretat. Aceste hărți se construiesc în timp ce utilajul dumneavoastră efectuează lucrări în câmp și pot fi urmărite de la distanță de pe dispozitivul dumneavoastră mobil”, a explicat Fabian Bădescu, Expert Climate FieldView.

    Invitat la Bayer Expert Forum Rapiță 2021, dl. Laurențiu Sarcină, unul din fermierii cu legături strânse cu Bayer, a dezvăluit că utilizează Climate FieldView din 2019. Care sunt punctele-forte ale aplicației? Este intuitivă, ușor de folosit, ușor de învățat, oferă date pe baza cărora să iei soluții despre fertilizare, întreținerea terenului, alegerea hibrizilor. ”Când intri pe FieldView, arunci o privire pe hărțile satelitare, culoarea roșie îți atrage atenția, mergi exact în locul respectiv, te ghidează să mergi exact și vezi ce s-a întâmplat. Iei imediat decizii. Tot cu ajutorul aplicației fac rata variabilă de fertilizare. Faci economie în fermă”, a declarat fermierul care administrează nu mai puțin de 1000 de hectare de pâmânt.

    Climate FieldView este doar una dintre soluțiile digitale aduse de Bayer. Anul 2020 a adus și transformarea modului de comunicare dintre companie și fermieri. Conform lui Gabor Raviczki, 70% din interacțiunea cu agricultorii este, în acest moment, digitală. Pe lângă acest lucru, sunt în lucru videoclipuri care să le arate fermierilor soluțiile Bayer la problemele din câmp. Tradiționalele Arene dedicate principalelor culturi din România vor fi pregătite și în formatul virtual.

    Ca și la precedentele editii Bayer Expert Forumur, și cel dedicat culturii de rapiță a avut la final sesiune de întrebări și răspunsuri. Întrebat de un fermier dacă există hibridul ideal pentru ferme, Ioan Coste a explicat că tot ce înseamnă consultanța Bayer și experiența reprezentanților companiei duc la alegerea potrivită a hibrizilor Dekalb pentru nevoile agricultorilor.

    “Piața de produse de protecție a plantelor a suferit transformări prin eliminarea certificatelor de omologare pentru anumite substanțe active, dar venim cu soluții noi. Un exemplu este Propulse, pentru controlul Sclerotiniei și al complexului de boli”, a fost răspunsul lui Mihai Gheorghe, întrebat fiind de viitorul portofoliului de produse de protecție a culturii de rapiță.

    Fabian Bădescu a explicat modalitatea prin care fermierii se pot înscrie pe platforma Climate FieldView, în timp ce Gabor Raviczki i-a îndemnat pe fermieri să aleagă programul de asigurare la nerăsărire oferit de Bayer pentru rapiță.

    Evenimentul moderat de Vlad Macovei, fondatorul Agrointeligența, s-a încheiat cu concluziile trase de Gabor Raviczki, care a ținut să îi încurajeze pe cei care au pariat pe rapiță: ”Suntem capabili să acoperim toate verigile importante pentru ca fermierul sa implementeze o cultură sănătoasă, adaptată de rapiță: sămânță, produse de protecție de calitate, decizii de adaptare a strategiei tale luate pe baza datelor, cu ajutorul Climate FieldView, dar și siguranța mai mare în momentul în care decizi să investești în cultura de rapiță”.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial