• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul europarlamentarului Daniel Buda pentru salvarea bovinelor blocate pe vapor!

    Ramona Dascălu -
    Apel pentru salvarea bovinelor blocate pe vapor! Europarlamentarul Daniel Buda solicită să se intervină de urgență pentru salvarea bovinelor blocate pe un vapor în Marea Mediterană. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, Daniel Buda îi cere comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, să salveze bovinele care se află blocate la bordul a două nave, plecate încă din luna decembrie din Spania, din cauza unui focar de Bluetongue izbucnit la bord.

    Europarlamentarul Daniel Buda spune că singura soluție pentru ca 1700 de bovine, care se află acum ancorat în largul oraşului cipriot Famagusta, să fie salvate este ca autoritățile cipriote să trimită, cât mai repede cu putință, la bordul navei medici veterinari pentru a examina animalele și a le trata.

    ”Transportul animalelor vii trebuie să respecte standardele de bunăstare! Comisia Europeană trebuie să intervină de urgență pentru a salva animalele blocate în Mediterană! Prin intermediul unei adrese oficiale, i-am solicitat astăzi doamnei Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, să intervină de îndată pentru salvarea celor peste 2600 de bovine blocate în Mediterană în două vase care au părăsit Spania la mijlocul lunii decembrie. Cele două nave trebuiau să plece în Libia, dar multe porturi au refuzat accesul din cauza unui focar de Bluetongue la bord. Astfel, aceste nave rătăcesc din port în port, în căutare de ajutor, în timp ce mii de bovine sunt la limita supraviețuirii. Unul dintre aceste vase, Elbeik, este ancorat în largul oraşului cipriot din nord-est Famagusta şi transportă aproximativ 1.700 de vite. Autoritățile cipriote trebuie să trimită de îndată la bord medici veterinari pentru a examina animalele și a le trata”, arată Daniel Buda.

    Europarlamentarul Daniel Buda a cerut Comisiei Europene să ia în calcul ca legislația din România în ceea ce privește transportul animalelor vii, care prevede prezența medicilor veterinari pe toată durata transporturilor, de la încărcare, până la destinație, să se aplice la nivelul întregii Uniuni Europene.

    ”Din păcate, pandemia de COVID-19 a generat o serie de blocaje în ceea ce privește transporturile de animale vii, nerespectându-se astfel condiții minime de bunăstare a animalelor. Transportul animalelor pe nave, pe o perioadă atât de îndelungată, poate genera o serie de consecințe dramatice, ambarcațiunile fiind de cele mai multe ori supraîncărcate, cu personal insuficient și cu riscuri inerente, cum ar fi diverse focare de boli sau refuzuri de descărcare. Drept urmare, se impune luarea unei serii de măsuri pentru a minimiza impactul negativ asupra bunăstării animalelor în timpul operațiunilor de transport. Pe durata transportului de animale pe nave, ar trebui să fie obligatorie prezența medicilor veterinari calificați care să examineze periodic animalele și să elaboreze planuri de acțiune specifice și pentru a face față eventualelor situații de urgență care afectează negativ bunăstarea animalelor. În România, avem deja o legislație adoptată în acest domeniu. Astfel, la bordul fiecărui vapor, trebuie să fie prezenți doi medici veterinari pe toată durata transportului, de la încărcare, până la destinație, chiar dacă este în afara UE. Dacă o navă încalcă de două ori regulile prevăzute în această lege, i se retrage total certificarea de a efectua astfel de transporturi. Astfel, am solicitat doamnei Comisar Kyriakides să intervină de îndată pentru salvarea animalelor blocate în cele două ambarcațiuni din Mediterană și să îmi transmit poziția Comisiei referitoare la posibilitatea ca legislația prezentă în România, cu privire la obligativitatea prezenței medicilor veterinari pe durata transporturilor, să fie aplicată la nivelul întregii Uniuni Europene. Vă voi reda răspunsul de îndată ce îl voi primi”, se arată în mesajul transmis de europarlamentarul Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte