• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Crescător asaltat de Poliție și DSV după ce vecinii l-au reclamat că ține prea mulți porci!

  Roxana Dobre -

  Crescător de animale luat de asalt de Poliție și veterinari după o plângere a vecinilor! Un gospodar a fost reclamat de vecini pentru faptul că are prea mulți porci iar animalele nu sunt crescute în cele mai bune condiții. Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și polițiștii veniți la fața locului micul fermier avea 36 de porci, mai mari și mai mici, care nu erau înregistrați oficial. Proprietarul a primit o amendă de 3000 de lei, dar i s-au trasat și o serie de măsuri urgente.

  “Având în vedere sesizarea telefonică făcută la DSVSA Vaslui în data de 19 februarie 2021, prin care se aducea la cunoștință faptul că într-o exploatație de tip GP, din municipiul Huși, sunt crescute un număr de porcine, fără a fi respectate condițiile de biosecuritate și condițiile de bunăstare a animalelor, o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Vaslui, coordonată de directorul executiv, dr. Achiricioae Cornel și însoțită de un echipaj de Poliție din cadrul Poliției municipiului Huși, s-a deplasat la fața locului unde au constatat următoarele: exploatația aparține domnului V. G. din municipiul Huși și are codul de exploatație înregistrat la DSVSA Huși”, susțin reprezentanții veterinarilor.

  Potrivit acestora din verificarea în Baza Națională de Date, a rezultat faptul că în exploatația respectivă, la data efectuării controlului, nu sunt înregistrate animale iar la verificarea faptică în exploatație s-a constatat  că în locația respectivă sunt crescute un număr de 36 capete porcine, din care 13 capete cu o greutate corporală de circa 100 de kilograme și 23 capete suine cu greutăți corporale cuprinse între 10 – 25 kilograme.  ”Întregul efectiv de 36 capete porcine nu este identificat și animalele nu sunt înregistrate în baza de date a exploatației respective, din declarația proprietarului rezultând faptul că porcinele sunt obținute în exploatație din prăsilă proprie; în exploatație nu sunt respectate condițiile de biosecuritate și bunăstare a animalelor, adăposturile fiind necorespunzătoare sub aspectul pavimentului, al scurgerilor de dejecții și al pereților”, spun reprezentații DSVSA Vaslui.

  Proprietarul, pus să își reducă numărul de porci

  Față de cele constatate, inspectorii DSVSA au dispus mai multe măsuri: exploatația a fost pusă sub Decizie de supraveghere în suspiciune de pesta porcină Africană; după identificarea și înregistrarea porcinelor, proprietarului i se recomandă reducerea efectivului de animale până la un număr adaptat la condițiile din adăpost și totodată amenajarea condițiilor privind respectarea cerințelor de biosecuritate și bunăstare a animalelor. “În situația în care, pe timpul menținerii Deciziei de supraveghere în suspiciune de pesta porcină Africană, în statusul de sănătate al porcinelor apar modificări (îmbolnăvirea acestora, apatie, lipsa poftei de mâncare) sau mortalitate în rândul acestora, proprietarul de animale are obligația de a anunța de urgență medicul veterinar de libera practică de la Circumscripția Sanitară Veterinară Concesionară de Libera Practică din localitatea Huși și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor Vaslui”, spun reprezentații DSVSA Vaslui.

  Astfel de controale vor deveni la ordinea zilei pentru veterinari după ce ordinul privind clasificarea exploatațiilor va intra în vigoare. Acesta prevede că exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial se va limita la un efectiv de maximum 5 capete porci, înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului.

  Despre acest subiect citiți aici: MADR: Scroafele pot fi crescute în continuare de gospodari, dar rămâne limita de 5 porci!


  Te-ar mai putea interesa

  Apicultorii au primit și cea de-a doua tranșă din subvențiile prin PNA Adrian Oros și-a retras demisia după ce l-a sunat premierul Cîțu să îl roage să rămână la Ministerul Agriculturii! Grevă la John Deere. Angajații cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă

  Ultimele știri

  Schimbare importantă la subvențiile APIA începând de anul viitor! România are tehnologia pentru a scăpa de secetă! Ploaia artificială, posibilă și la noi, dar nu se vrea! Plăți APIA pentru subvenția la bovine 2021. Când încep să se vireze banii