• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Parlament: Subvențiile anuale de 10.000 și 20.000 de euro – plătite de APIA începând din acest an!

    Roxana Dobre -

    Subvenția anuală de până la 10.000 de euro sau 20.000 de euro pentru comercializarea produselor agricole – la plată din acest an. Este rezultatul votului majoritar din Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților care a decis ca prevederile Legii 236/2020 să intre în vigoare în cel mai scurt timp!

    Noul sprijin pentru fermierii români s-ar putea aplica încă din acest an, asta după ce, la finele anului trecut, a fost amânat cu un an prin Ordonanța de Urgență 225/2020! Membrii Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, for decizional, au adoptat marți, 23 februarie, cu 10 voturi pentru, 6 împotrivă și zero abțineri abrogarea articolului care prevedea amânarea cu un an a acestei legi.

    Deputatul Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru agricultură a subliniat în cadrul ședinței de marți că legea subvențiilor anuale pentru fermieri a fost folosită în scop electoral, iar acum este de datoria parlamentarilor să impună acest sprijin așteptat de către fermieri.

    ”În OUG nr. 225/2020 se precizează că termenul de intrare în vigoare prevăzut la articolul 9 la Legea 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură se prorogă până la data de 1 ianuarie 2022. Aici dumneavoastră știți că eu am avut o poziție destul de tranșantă, inclusiv în cadrul audierilor pentru acordarea votului de încredere pentru minsitrul Oros. Din punctul meu de vedere este cea mai demagogică și cea mai pură lege electorală care s-a dat vreodată. De ce spun acest lucru? Pentru că în toate dezbaterile electorale pentru alegeri, l-am auzit pe domnul ministru Oros și toți ceilalți deputați și  senatori din cadrul PNL mergând în fața fermierilor și spunându-le că au făcut această lege care prevede acordarea unui sprijin de 200 euro/tona de materie primă procesată în unitățile din România”, a punctat Chesnoiu.

    Acesta a amintit despre observațiile autorităților privind balanța comercială care inclină în favoarea exporturilor de materii prime și importurile de produse procesate. ”Nu există zi sau conferință în care să nu se plângem că avem balanța comercială deficitară în importul de produse agroalimentare. Și vine această inițiativă legislativă, foarte bună, pentru că ar fi stimulat producătorul să proceseze materia primă dând astfel valoare tuturor produselor agroalimentare din România. Și domnul ministru când a trebuit să aplice ceea ce a legiferat a spus că prorogă până la 1 ianuarie 2022. Ceea ce din punctul meu de vedere este nepermis”, a mai punctat președintele Comisiei de Agricultură.

    Înșelarea fermierilor pentru voturi – faptă cu iz penal

    Adrian Chesnoiu îl acuză pe ministrul agriculturii că a înșelat fermierii iar o astfel de acțiune ar trece chiar în sfera penalului dacă s-ar fi aflat în circuitul civil. ”Dacă ar fi fost în circuitul civil o astfel de situație ar fi trecut imediat în sfera penalului. Pentru că dacă citim Codul Penal și vedem ce înseamnă înșelăciune este ca prin mijloace mincinoase să îi schimbi părerea unei persoane astfel încât să îți produci un beneficiu. Din punctul meu de vedere aceasta este forma evidentă a unei înșelători la adresa fermierilor. Lucru pe care nu ar trebui să îl tolerăm ca parlamentari ai acestei țări. Deci eu propun să abrogăm articolul 4 din Ordonanța 225 și evident să le dăm posibilitatea celor din Ministerul Agriculturii să pună în aplicare un program extraordinar de bun pentru fermierii români, pentru creșterea procesării în România și pentru adăugarea unei valori materiilor prime despre care toate lumea spune că a devenit exportator la acest capitol”, a mai subliniat deputatul.

    Reamintim că acordarea, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a primelor de comercializare de până la 20.000 euro pentru producătorii agricoli a fost amânată de Guvern pentru 1 ianuarie 2022, prin OUG 225/2020.  Schema de ajutor viza sume anuale cuprinse între 10.000 şi 20.000 euro, în perioada 2021-2023, iar primele puteau fi acordate atât de persoanelor fizice, cât şi de firmelor şi întreprinderile individuale ori familiale. Legea 236/2020 prevede aplicarea în intervalul 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2023, însă OUG nr. 225/2020 a amânat data de începere pentru 1 ianuarie 2022.

    Mai multe despre amânarea Legii 236/2020 citiți aici: Guvern: Fermierii nu vor primi în acest an noile subvenții APIA de 10.000 euro/an și 20.000 euro/an!

    În urma votului din Comisia pentru Agricultură, forma abrogată a articolului 4 din Ordonanța de Urgență 225/2020 va merge la plen pentru votul final și apoi, dacă acesta este favorabil, la Președintele României pentru promulgare. Ulterior hotărârea trebuie să fie publicată și în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare