• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru pășune: condiții, încărcătură animale, acte necesare, termene, plăți

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA pentru pășune: condiții, acte necesare, termene și plăți. Subvenția plătită prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru pășune se plătește și în perioada de tranziție, 2021 și 2022, fermierilor care au depus o cerere unică anuală și respectă condițiile de eligibilitate specificate în legislația națională pentru plăți directe în agricultură.

    Pentru fermierii care nu respectă încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha există posibilitatea să încaseze subvenția APIA dacă efectuează o activitate agricolă minimă care constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual pe suprafeţele de pajiști permanente aflate în proprietate în intervalul 15 iunie – 1 august. Ulterior fermierii trebuie să prezinte documentele privind depozitarea /valorificarea fânului pentru consumul cu animalele deținute şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol,  până la data de 15 octombrie a anului de cerere.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt toate condițiile de respectat pentru subvenția la pășune, astfel încât să nu pierdeți această plată în 2021.

    Cine poate încasa subvenția pentru pășune?

    Subvenția pe pășune poate fi cerută la APIA de fermierii care concesionează suprafețele de la Administrația Domeniile Statului (ADS) sau Primării și dețin în acest sens un contract valabil de închiriere. Plata pe hectar poate și încasată în următoarele situații:

    Care sunt condițiile de eligibilitate pentru subvenția la pășune?

    Fermierii care solicită subvenția pentru pășune trebuie să respecte atât condițiile generale pentru plățile APIA cât și cele specifice pentru schema de plată privind pășunile. Condițiile sunt:

    Ce acte trebuie să depuneți pentru subvenția la pășune?

    Documente generale pe care le depun toți fermierii indiferent de schema de plată, adică inclusiv pentru subvenția la pășune:

    Documente specifice. Documentele prin care fermierii care NU sunt înscriși într-o asociație fac dovada utilizării pășunilor aparţinând Primăriilor sau ADS sunt:

    Documente specifice. Documentele ce trebuie depuse în cazul pășunilor comunale concesionate/ închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale. În cazul asociaţiei crescătorilor de animale care asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha pe suprafaţa de pajişte concesionată/închiriată cu animalele membrilor, pe baza unui tabel centralizator, asociaţia va prezenta la APIA:

    Documente specifice. Membrii asociațiilor pot solicita la plată individual subvenția pe pășune. Calculul suprafețelor aferente fiecărui membru se efectuează proporțional cu numărul de UVM ale fiecărui
    membru în parte, la data depunerii cererii unice de plată, pentru suprafața concesionată/închiriată de către asociație de la primărie/consiliul local. Fiecare membru al asociației, în calitate de beneficiar al plăților, declară la APIA în cererea unică de plată suprafețele utilizate de pajiște permanentă comunală care îi revin şi pentru care asigură prin păşunat încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha. În cazul suprafețelor de pajişti permanente utilizate în comun fără delimitare fizică în teren, fermierul folosește codul de cultură aferent categoriei de pajiști permanente utilizate în comun. Sancțiunile se calculează proporțional cu suprafața declarată de către fiecare fermier, membru al asociației, în blocul fizic în care a fost constatată neconformitatea. Aceștia trebuie să depună la APIA următoare documente:

    Documente specifice. Utilizatorii de pășuni, persoane fizice de drept privat, adică acei fermieri care au suprafețele în proprietare pot cere subvenția pe pășune în două situații: dacă dețin animale sau dacă nu dețin animale.

    Astfel, în cazul fermierilor persoane fizice cu pășuni în proprietate care dețin animale, trebuie să asigure un nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha sau să asigure minim un cosit anual, și să prezinte la depunerea cererii unice de plată:

    În cazul fermierilor persoane fizice cu pășuni în proprietate care nu dețin animale, iar activitatea agricolă minimă constă exclusiv în asigurarea unui cosit anual, va prezenta până la data 15 octombrie a anului de cerere curent următoarele documente:

    Documente specifice. Utilizatorii de pășuni, persoane juridice de drept privat, adică acei fermieri care au suprafețele în proprietare pot cere subvenția pe pășune în două situații: dacă dețin animale sau dacă nu dețin animale.

    Astfel, în cazul fermierilor persoane juridice cu pășuni în proprietate care dețin animale, trebuie să asigure un nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha sau să asigure minim un cosit anual, și să prezinte la depunerea cererii unice de plată:

    În cazul fermierilor persoane juridice cu pășuni în proprietate care nu dețin animale, iar activitatea agricolă minimă constă exclusiv în asigurarea unui cosit anual, va prezenta până la data 15 octombrie a anului de cerere curent următoarele documente:

    Documente specifice. Formele asociative de proprietate în calitate de fermier activ, care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă, pe pășunile aflate în proprietatea lor, pot depune cererea unică de plată prin reprezentantul legal, în conformitate cu actul constitutiv şi/sau statut. Documentele specifice sunt:

    Documente specifice. Membrii formei asociative de proprietate care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa deţinută în proprietate, în calitate de fermieri activi, care desfășoară cel puțin o activitate agricolă minimă, depun cererea unică de plată cu acordul adunării generale a membrilor formei asociative sau a consiliului de administrație. Suprafețele utilizate de către fiecare membru sunt repartizate de către forma asociativă.

    Documentele doveditoare pe care le prezintă la APIA fiecare membru al acestor forme asociative sunt:

    Ce încărcătură la hectar trebuie să fie respectată

    Efectuarea unei activităţi minime pe suprafeţele agricole, menţinute în mod obişnuit într-o stare adecvată pentru păşunat sau pentru cultivare, prin păşunat, cu asigurarea unei încărcături minime de 0,3 UVM/ha cu animalele pe care fermierul le exploatează sau un cosit anual pe pajiştile permanente, potrivit prevederilor legislaţiei specifice în domeniul pajiştilor. În cazul pășunilor situate la altitudini de peste 1.800 m, menţinute în mod natural într-o stare adecvată pentru păşunat, activitatea minimă constă în păşunat, cu asigurarea unei încărcături minime de 0,3 UVM/ha, cu animalele pe care le exploatează.

    Încărcătura cu animale la hectar este de 0,3 UVM/ha.  Acestea se calculează conform următorilor coeficienți de conversie:

    Ce sume pot încasa fermierii pe hectar?

    Fermierii care utilizează pășuni, beneficiază, pentru anul de cerere 2020, de plățile pe suprafață care se aplică și culturilor arabile și anume:

    Pentru anul de cerere, cuantumurile plăților vor fi actualizate în toamnă, prima tranșă de plăți urmând a se face, ca avans, începând din 16 octombrie.

    În plus, fermierii mai pot încasa plăți pentru schemele compensatorii. Despre acest subiect puteți citi aici: Subvenția APIA pe un hectar de pășune. Plată de 787 lei/ha sau 1.083 lei/ha la zona defavorizată!

    Reamintim că APIA a încheiat la data de 17 mai campania de depunere a cererii unice, fără penalizări. Producătorii agricoli mai pot cere însă banii pentru subvenții până la data de 11 iunie 2021 când cererile unice de plată pot fi depuse la centrele județene/locale ale APIA prin mijloace electronice, însă li se aplică o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit.

    Conform celui mai recent bilanț făcut public de APIA, în perioada 01 martie – 24 mai 2021, la APIA a fost depus un număr de 809.693 cereri pentru o suprafață de 9.878.034 de hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA