• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros ar vrea subvenții APIA plătite pe factură, în funcție de producția din fermă!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros, soluție pentru a stopa ”fenomenul” prin care proprietarii de terenuri încasează subvenția pe suprafață chiar dacă suprafața este arendată. Șeful de la agricultură a anunțat că în viziunea sa singura schemă care ar funcționa pentru ca banii să ajungă la cei care lucrează terenurile este ”subvenția pe factură”.

    Eu dacă ar fi după mine, dar lucrurile nu sunt după mine, aș da subvenție doar pe factură. Ar fi cea mai corectă modalitate din punct de vedere economic, de acordare a subvenției. Știm cu toții că subvențiile din Pilonul I conform regulamentului nu sunt legate de producție. Eu aș vrea să fie legate de producție, dar nu sunt. Sunt pe suprafață sau pe animal”, a explicat Oros la Agro TV.

    Acesta a amintit că a promis fermierilor că din acest an va încerca să introducă cerințe suplimentare cum ar fi bonurile sau facturi care să certifice că cel care cere subvenția este și cel care face investiții în teren și îl lucrează.

    ”Legat de afirmațiile pe care le-am făcut la întâlnirea cu fermierii, care mi-au semnalat că acest fapt, din nou specific doar spațiului nostru, în care nu fermierul primește subvenția ci de multe ori proprietarul terenului, percepe la negru o arendă de la fermier fără să înregistreze un contract de arendă cum ar fi corect dar în același timp depune la APIA pe proprie răspundere acea cerere unică prin care spune că el lucrează pământul. Deci din start face o faptă penală. În momentul în care am anunțat anul trecut la dezbaterile cu fermierii că vom cere documente în plus că ei lucrează pământul au apărut două inconveniente: unul de natură legislativă și anume că Regulamentul nu permite la cererea unică de plată să ceri documente în plus pentru că acea cerere este practic o declarație pe proprie răspundere că tu lucrezi terenul și este o faptă penală dacă minți”, a completat ministrul.

    Reamintim că pentru Campania 2021, care demarează la 1 martie documentele care trebuie să însoțească formularul cererii unice, completat, sunt următoarele:

    ● Copie CI/BI/ paşaport;
    ● Dovadă cont bancar activ;
    ● Pentru persoanele juridice – actele care atestă forma de organizare, înregistrarea fiscală şi numirea/ desemnarea unui administrator;
    ● Documente specifice, diferenţiate pe tipul de sprijin solicitat;
    ● Documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor declarate.

    În cazul solicitării sprijinului aferent submăsurilor 11.1, 11.2 – agricultură ecologică, fermierul trebuie să prezinte următoarele documente în termen:

    APIA atrage atenția că responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz. Fermierii care nu respectă toate condiţiile şi obligaţiile care le revin, primesc sancţiuni sau chiar excluderea de la plată!

    Plata se acordă doar exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare

    Conform APIA, sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere și solare, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.

    Fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare în cererea unică, cu condiţia ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească 1 (un) hectar. De asemenea, fermierii care nu depun cerere pentru nicio plată directă bazată pe suprafață, nu au obligația de a-și declara parcelele agricole, dacă suprafața totală nu depășește 1(un) hectar. În toate celelalte cazuri, trebuie declarate toate parcelele agricole şi toate zonele de interes ecologic.

    Pentru pajiştile comunale concesionate / închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor pot fi:
    a) membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul pe care reprezentantul legal al asociaţiei îşi dă acordul în vederea solicitării sprijinului pe suprafaţă de către membrii asociaţiei, care cuprinde, pentru fiecare membru al asociației, datele personale de identificare, numărul de animale și codul/codurile de identificare a exploatațiilor zootehnice din Registrul național al exploatațiilor;
    b) asociația crescătorilor de animale care asigură încărcătura cu animale, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști o constituie copia contractului de concesiune/închiriere și a unui tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație și, pentru fiecare membru al asociației, datele personale de identificare și codul/codurile de identificare a exploatațiilor zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale, precum și hotărârea adunării generale a asociației privind utilizarea fondurilor;
    c) asociația crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafața concesionată/închiriată, prin pășunat cu animalele înregistrate în exploatația asociației pe perioada pășunatului în tabere de vară .

    Ce obligații au fermierii

    ● Să fii înregistrat în Registrul Unic de Identificare, administrat de APIA;
    ● Să depui o singură cerere de plată la central local/ judeţean APIA unde eşti arondat;
    ● Să fii fermier activ pentru a obține plăţile directe / măsurile de mediu şi climă M11 şi M13;
    ● Să declari corect toate suprafeţele şi culturile şi/sau efectivele de animale;
    ● Să identifici şi să delimitezi corect fiecare parcelă agricolă utilizată;
    ● Să îndeplineşti condiţiile de eligibilitate specifice fiecărei scheme de plată solicitată;
    ● Să prezinţi pentru clarificări la APIA documentele solicitate, dacă ţi se solicită acest lucru;
    ● Să respecţi normele de ecocondiţionalitate (GAEC şi SMR) pe toată suprafaţa agricolă a fermei. Nerespectarea uneia dintre aceste norme atrage după sine reducerea plăţilor, în funcţie de gravitatea, amploarea, persistența şi caracterul repetat al nerespectării acestora, cu excepţia ANT sector vegetal şi zootehnic, precum și a schemei simplificate pentru micii fermieri;
    ● Să permiţi efectuarea controalelor, de către APIA sau de către alte organisme abilitate în acest sens. În caz contrar, poţi fi exclus de la plată!


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru