• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Furnizorii au început executarea fermierilor după ce parlamentarii au votat contra despăgubirilor de secetă!

    Angelica Lefter -

    Respingerea amendamentului privind despăgubirile de secetă a fost vestea care a declașat un val de executări silite. A doua zi după ce 21 de deputați și de senatori au blocat alocarea banilor pentru fermieri, companiile de inputuri au luat act de decizia politică și în ultima zi de lucru din această lună, au început introducea în bănci a biletelor la ordin.

    Bilet la ordin băgat azi în bancă 

    Neculai Irinel Popa, din comuna Deleni, județul Vaslui, este unul dintre fermierii care astăzi, pe 26 februarie, a primit de bancă înștiințarea că are bilet la ordin băgat de firma care i-a furnizat inputurile agricole. Compania l-a păsuit până ieri, principalul argument în discuții fiind acela că sumele vor fi achitate de agricultor la plata despăgubirilor de secetă. După votul de respingere pe amandament, firma de inputuri a făcut astăzi pasul de executare.

    ”Aici în zona noastră, problema cu seceta a existat de mai mulți ani. Culturile nu au mers bine, când a mers cultura de păioase, nu a mers cea de porumb sau invers. Am avut probleme din 2015-2016, venim cu paguba asta din urmă din cauza secetei. Dar 2020 ne-a pus capac. Lucrăm 430 de hectare de pământ, l-am avut cultivat cu grâu, porumb și floarea-soarelui. Seceta a început din toamna anului 2019, toată iarna nu am avut precipitații deloc, nici zăpadă, nimic, după care în primăvară au venit câteva ploi și acelea torențiale, apa s-a dus la vale. Culturile au plecat în primăvară, și-au revenit puțin când au fost ploițele și cele din toamnă, după care începând din luna iunie nu a mai plouat deloc. Din această cauză a fost calamitați aproape 100%. Avem proces verbal de calamități. A venit Comisia și pentru cultura de păioase, la cultura de păioase am primit despăgubiri, dar nici acolo nu s-a dat tot, iar la cultura de prășitoare, care a fost înființată în primăvara anului 2020 nu s-a mai dat nimic. A rămas procesul verbal de calamitate și atât. Nu am primit niciun ban, nu am cu ce lucra pământul în această primăvară. Chiar acum sunt într-o tarla pe care am pus grâu în toamna anului 2020, nu am îngrășământ, nu am nimic pentru primăvară, acum, nici bani, nimic. Nu știu încotro să o apuc, nu știu ce o să fac!”, spune mâhnit fermierul vasluian care este și membru al Asociația Forța Fermierilor.

    Lovitura cea mai grea a venit când a primit telefon de la bancă pe motiv că firma de inputuri le-a băgat biletul la ordin. ”Sunt executat de o anumită firmă cu un bilet la ordin. Lor aveam anul trecut să le dau 450.000 de lei. Suma respectivă vine și din 2019 este adevărat, o parte din bani. Eu le-am făcut promisiunea că anul trecut le achit tot, dar dacă a venit necazul acesta peste noi, n-am putut să mă țin de promisiune. Le-am achitat jumătate din sumă, cum a putut, de unde am putut, restul din sumă a rămas neachitată, la care s-au adăugat și inputurile pe care le-am luat anul trecut, vorbim de o sumă de 900.000 de lei. Efectiv nu știu încotro să o mai apuc! Soția este titular, când a văzut ordinul, a intrat în panică! E o situație delicată! Ei vor să ne execute și atât. Eu am băgat niște bani în pământ, am zis că scot ceva să le achit, dar dacă neșansa a fost așa!”.

    Furnizorul nici nu l-a avertizat pe fermier

    Neculai Irinel Popa a primit Bilet de Ordin în bancă fără ca firma de agribusiness către care are datorii să-l avertizeze. Mai mult, agricultorul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu are cu cine negocia o amânare a sumelor datorate deoarece regulile companiei sunt foarte stricte. ”Aș fi putut să iau un credit de la un IFN, aveam să le dau banii până la urmă, dar nu am mai avut cu cine discuta în compania de agribusiness, totul se oprește la doamna jurist, care a luat decizia de a introduce biletul de ordin în bancă. Ne vor executa, nu am nici capital de lucru pentru a înființa culturile din primăvară, cred că ne vor executa utilajele, tot ce avem în fermă, pe noi ca persoane fizice, au toate pârghiile. Am 51 de ani și 2 copii de întreținut la facultate,respectiv școala generală”, a specificat Neculai Irinel Popa.

    Fermierul nu înțelege cum, într-o țară normală, politicienii se pot juca cu destinele agricultorilor

    Fermierul vasluian are și un mesaj pentru cei din ministerul Agriculturii care, prin votul lor, au hotărât că agricultorii afectați de secetă nu-și vor mai primi banii pentru culturile calamitate în primăvara anului 2020.

    ”Ce să mai spun autorităților când nu au fost în stare….cum să promiți așa ceva și să nu te ții de cuvânt, când agricultura este un punct strategic? Cum să te joci cu asemenea promisiune? Nu se poate! Cum să amăgești o țară întreagă să spui că dai și nu mai dai? Au dus în eroare tot, și firmele care au dat inputuri, s-au gândit că fermierii mai au bani de luat pe calamități! Într-un fel le dau dreptate și companiilor, nu au alte soluții decât să ne excute pe noi, ce să facă? Aș dori doar să ajung la cineva mai sus, în compania de agribusiness, care poate înțelege situația! Am să caut să merg mai departe, să ajung la ei, poate găsim o variantă amiabilă, nu vrem să ne facem rău unii altora, nu a fost ceva voit, asta a fost situația, nu am avut ce vinde, de unde să iau bani?”, a transmis pe final pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Neculai Irinel Popa, fermier vasluian și membru în Asociația Forța Fermierilor.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!