• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista celor 21 de parlamentari care au votat împotriva despăgubirilor de secetă pentru fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    Amendamentele pentru plata despăgubirilor de secetă au fost respinse în cadrul Comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senatul României. Unul dintre amendamente a fost depus de către PSD, iar celălalt de către AUR, ambele susținând suplimentarea bugetului de stat cu un miliard de lei la Agricultură pentru achitarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară.

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost audiat joi, 25 februarie de comisiile reunite pentru agricultură din Camera Deputaților și Senat și comisia de ape și păduri din Senat, unde a susținut alocarea bugetară pe care Guvernul a aprobat-o pentru acest an la Ministerul Agriculturii. Adrian Oros a recunoscut că bugetul propus nu conține sumele pentru achitarea despăgubirilor promise, culmea, chiar de el, în campania electorală, dar și după, cu ultimele declarații în acest sens făcute pentru Agerpres pe 24 ianuarie.

    Adrian Oros, senator PNL, a votat împotriva plății despăgubirilor de secetă

    Amendamentul inițiat de PSD pentru acordarea despăgubirilor de secetă a primit 21 de voturi pentru, 21 de voturi împotrivă și 4 abțineri. Unul dintre voturile de respingere a venit de la ministrul Adrian Oros, senator PNL, iar două abțineri au venit de la fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, deputat PNL, și de la fostul secretar de stat George Scarlat, în prezent senator PNL. Fostul secretar de stat în MADR și fost președinte al Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, astăzi deputat PNL, a votat împotriva plății despăgubirilor.

    ”Ne-am bazat totodată și pe declarațiile publice pe care domnul ministru Oros le-a făcut de fiecare dată când a fost întrebat despre plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară și am primit public, cu toții, și noi și fermierii și toți cei implicați în agricultura României asigurări și promisiuni certe că ele vor fi plătite în luna ianuarie-februarie. La începutul anului, în luna ianuarie ați declarat, domnule ministru că urmează să le plătiți în luna aprilie, dar nevăzând ordonanța de urgență, nevăzând cuprinderea acestei sume în capitolul bugetar destinat plății despăgubirilor, ne-am permis să facem o sugestie pentru dumneavoastră și pentru ministerul Finanțelor și Guvern în integralitatea lui, ca această sumă de bani, atât de necesară fermierilor să fie asigurată din următoarele 3 capitole bugetare (…). Considerăm că este ultima formă prin care noi putem ca demnitari ai statului român ca deputați, senatori, miniștri, să luăm decizia în Plenul Camerei Deputaților ca fermierii să beneficieze de aceste despăgubiri. Nu sunt nicio milă, nicio pomană socială, este munca lor afectată de un eveniment neprevăzut, seceta severă din anul 2020”, a declarat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, despre amendamentul pentru suplimentarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri.

    ”Din nefericire, în bugetul pe care l-am avut la dispoziție nu am putut prinde acest lucru, tocmai de aceea am avut întâlniri cu reprezentanții fermierilor, cu cea mai mare parte a lor, Alianța pentru Agricultură și Cooperare care sunt cele 4 federații mari, cu care am identificat 3 alternative la aceste despăgubiri: scontări în baza protocolului APIA bănci, compensarea sumelor reprezentând despăgubirile acordate cu sume reprezentând creanțe bugetare, impozit pe venit, salarii, CAS, CASS, și accesarea unor credite capital de lucru cu garanții de stat similar IMMinvest, practic AGRIinvest. Urmează ca săptămâna viitoare, după ce se votează bugetul, impreună cu această alianță de federații și cu Ministerul Finanțelor să agreem care modalitate o accesăm pentru a compensa aceste pierderi. Și pentru că, totuși, suntem în Parlamentul României, vreau doar să reamintesc că niciodată PSD nu a plătit despăgubiri la secetă, de fiecare dată a făcut procese verbale de calamitate. De fiecare dată, PSD, dă, dar nu plătește!”, a răspuns ministrul Adrian Oros.

    Replica lui Adrian Chesnoiu a venit imediat: PSD a plătit despăgubiri de secetă în guvernele din 2012 și 2015, iar Alianța pentru Cooperare și Agricultură, cea cu care ministrul a spus că a agreat alte soluții, a transmis Comisiei solicitare elaborarea și susținerea unui amendament care să prevadă sumele necesare pentru despăgubirile de secetă. Mai mult, președintele Comisiei a arătat că soluțiile alternative nu presupun decât ca fermierii să se autofinanțeze singuri în avans și prin credite bancare pe baza subvențiilor.

    Lista parlamentarilor care au votat ÎMPOTRIVĂ sau s-au ABȚINUT pentru amendarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri

    CAMERA DEPUTAȚILOR – AGRICULTURĂ
    Gheba Daniel-Sorin USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
    Magyar Loránd-Bálint UDMR – ÎMPOTRIVĂ
    Şoptică Costel PNL – ÎMPOTRIVĂ
    Olar Corneliu PNL – ÎMPOTRIVĂ
    Calotă Florică Ică PNL – ÎMPOTRIVĂ
    Drancă Andrei-Iulian USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
    Dumitru Florian-Emil PNL – ÎMPOTRIVĂ
    Giugea Nicolae PNL – ÎMPOTRIVĂ
    Könczei Csaba UDMR – ÎMPOTRIVĂ
    Pambuccian Varujan Minorități – ÎMPOTRIVĂ
    Prunean Alin-Costel USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

    SENAT – AGRICULTURĂ
    Iordache Ion PNL – ÎMPOTRIVĂ
    Oros Nechita-Adrian PNL – ÎMPOTRIVA
    Tancsoz Barna UDMR – ÎMPOTRIVĂ
    Zob Alexandru-Robert USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

    SENAT – APE ȘI PĂDURI
    Achiței Vasile-Cristian PNL – ÎMPOTRIVĂ
    Bîca Iulian-Mihail PNL – ÎMPOTRIVĂ
    Bodea Marius USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
    Kovacs Irina Elisabeta UDMR – ÎMPOTRIVĂ
    Vicol Costel USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
    Zob Alexandru-Robert USR PLUS- ÎMPOTRIVĂ

    ABȚINERI CAMERA DEPUTAȚILOR ȘI SENAT
    Constantin Daniel PNL – ABȚINERE
    Scarlat George PNL – ABȚINERE
    Popa Alexandru PNL – ABȚINERE
    Cernic Sebastian USR – ABȚINERE

    Lista parlamentarilor care au votat PENTRU amendarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri

    CAMERA DEPUTAȚILOR – AGRICULTURĂ
    Chesnoiu Adrian-Ionuţ PSD – PENTRU
    Bîrcă Constantin PSD- PENTRU
    Membri Alda Adrian PSD- PENTRU
    Bălăşoiu Aurel PSD- PENTRU
    Ciubuc Ciprian AUR- PENTRU
    Dumitrescu Raluca Giorgiana PSD- PENTRU
    Grecu Ion-Cătălin PSD – PENTRU
    Munteanu Remus PSD – PENTRU
    Niţă Nicu PSD – PENTRU
    Păunescu Silviu-Titus AUR- PENTRU
    Scripnic Lilian AUR– PENTRU

    SENAT – AGRICULTURĂ
    Trufin Lucian PSD – PENTRU
    Cioromelea Valentin-Rică AUR – PENTRU
    Rotaru Ion PSD – PENTRU
    Mătieș Călin-Gheorghe PSD – PENTRU
    Stănescu Paul PSD- PENTRU

    SENAT – APE ȘI PĂDURI
    Mazilu Liviu-Lucian PSD – PENTRU
    Hangan Andrei AUR – PENTRU
    Deneș Ioan PSD – PENTRU
    Stan Ioan PSD – PENTRU
    Trufin Lucian PSD – PENTRU

    La nivelul comisiilor parlamentare, bugetul MADR a fost adoptat de majoritatea formată din PNL-USR PLUS-UDMR și Minorități. Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR cu 25 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Votul final pe Legea bugetului de stat este programat să aibă loc marți, pe 2 martie.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor