• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a creat ministrul Oros o nouă categorie de vânători de subvenții la APIA!

    agrointeligenta.ro -

    O nouă categorie de ”vânători de subvenții” a fost creată printr-un ordin semnat de ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Ministrul se pare că doar clamează lupta împotriva celor care încasează plăți directe folosindu-se de ”scăpări” legislative, întrucât chiar printr-un ordin dat de Oros, se vor putea încasa în continuare subvenții pentru zeci, sute, mii de vaci cumpărând în 2021…o singură vacă sau un vițel.

    Concret, circa 22.000 de exploatații agricole vor încasa de la bugetul de stat din acest an subvenții APIA fără să mai aibă vaci. Ca să îi pună la adăpost de tăierea acestui ajutor de la stat și în Campania APIA 2021, ministrul Adrian Oros le-a oferit acestor șmecheri o soluție: să își cumpere sau să împrumute măcar o vacă în 2021 ca să își păstreze neatinse subvențiile de zeci, chiar sute de mii de euro.

    Dacă ar fi vrut cu adevărat să-i scoată de la plată pe cei care au renunțat la vaci, dar iau subvenții pe bovine, ordinul lui Adrian Oros ar fi trebuit să prevadă ca exploatațiile să aibă minim o vacă întregistrată cu cel puțin 6 luni, chiar un an înainte de depunerea cererii unice pe 2021.

    ”Vânătorul de subvenții” fără vaci încasează fără griji banii pe 2020

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu un important crescător de vaci care atrage atenția că regula ”minim o vacă” este praf în ochii tuturor fermierilor cinstiți care au cerut ca Ajutorul Național Tranzitoriu să se plătească numai pentru vaci existente în ferme, nu pentru animale care nu mai există. Crescătorul ne-a explicat că noua condiție care prevede ca fermierii beneficiari ai datei istorice să dețină minim o vacă în exploatație nu rezolvă problema de fond privind risipirea banilor pentru animale demult moarte, deoarece aceasta se poate cumpăra oricând. Fermierul spune că beneficiarul de subvenții își poate cumpăra un vițel/vacă sau chiar îl poate ”împrumuta” având în vedere legislația permisivă.

    Fermierii au propus ministrului agriculturii în cadrul unei întâlniri care a avut loc în luna februarie să aplice retroactiv măsura privind existența unei bovine în exploatațiile care beneficiază de data istorică și care încasează subvenția pe cap de animal plătită din bugetul de stat doar dacă demonstrează că au exploatația activă, această condiție fiind susținută cu orice specie de animal, chiar dată subvenția este dedicată clar pentru bovine. Astfel, ministerul le-a comunicat fermierilor ”din start” că o astfel de schimbare nu se poate aplica pentru o campanie deja încheiată, dar se poate pune în practică din 2021.

    ”Vânătorul de subvenții” care își cumpără sau împrumută o vacă în 2021

    Crescătorul de vaci subliniază că modificările implementate de minister nu schimbă cu mult situația din anii anteriori astfel că cei care beneficiau până acum de subvenție pentru animale care nu se mai află în exploatație, pot găsi ”portițe„.

    ”Ce s-a modificat din acest an, ați văzut în ordin că spune clar că trebuie să ai minim o bovină și nu un porc, oaie sau alt animal. Dar asta nu rezolvă mare lucru pentru eu îmi pot cumpăra un vițel în aceeași zi, îl iau dimineața îți procesează medicul rapid mișcarea, operează la APIA și își apare vițelul. A doua zi îl vinzi. Sau împrumuți bovina de la un vecin. Acum am înțeles că de la ANSVSA li s-ar fi transmis medicilor să verifice, adică nu doar dacă merge fermierul la medic și spune că și-a cumpărat un vițel, ci medicul chiar trebuie să meargă să îl vadă. Dar pentru câți bani se iau, nu e mare lucru să pui vițelul în portbagaj și să îl duci acasă. Poți împrumuta animalul doar pentru hârtii. Sau de la vecinul, doar ți-îl dă printre gard, îl vede medicul și în aceeași zi îl duci înapoi. Adică nu rezolvă mai nimic modificarea. În continuare cei care nu mai au bovine vor beneficia de sprijin”, a mai subliniat crescătorul.

    Modificările au apărut deja pe site-ul APIA și în Monitorul Oficial

    Ordinul de ministru cu noile reguli pentru subvențiile APIA pe 2021 și 2022 a fost publicat luni seara, pe 1 martie, în Monitorul Oficial. De asemenea, APIA a publicat pe site-un propriu regulile modificate pentru Campania 2021, în ceea ce privește plata pe cap de animal pentru subvenția care se achită din bugetul de stat. Potrivit noilor reguli, în exploatația cu cod ANSVSA pentru care se solicită sprijin, la data cererii  trebuie să existe minim un animal, exclusiv din specia bovină, identificată și înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE). Așadar au fost eliminate celelalte  specii suine, ovine/caprine cu care fermierii își puteau menține exploatația activă așa cum prevedea regulamentul.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre noile reguli pentru subvenții aici: Ordin MADR: Subvenție APIA numai pentru fermierii cu minim o vacă în exploatație!

    Reamintim că pentru Campania 2019, ANTZ a avut următoarele cuantumuri:

    -ANT 7 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector lapte: 17,7220 euro/tonă;
    -ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne: 69,1109 euro/cap.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA