• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PLĂȚI APIA: 22.060 de ferme încasează subvenții pe bovine fără să mai aibă niciun animal!

    Roxana Dobre -

    Asociațiile de crescători de vaci au făcut pentru prima dată front comun și au elaborat un punct de vedere, cu o serie de cerințe privind plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii Zootehnice (ANZT) și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), la o întâlnire cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. Agrointeligența-AGROINTEL.RO publică în premieră documentul pe care fermierii l-au prezentat ministrului agriculturii și cerințele pe care textul le conține.

    Schemele de ajutor de stat ANT și SCZ:

    Prin aceste propuneri de dorește stimularea fermierilor care produc cu adevărat pentru piață, cât și performanță, având în vedere situația dificilă a bugetului național și a balanței comerciale.

    Trebuie eliminate de la plată cele 22.060 ferme care însumează 176.184 de capete bovine. Aceste ferme nu mai au niciun animal în exploatație și reprezintă 13,7 la sută din totalul de bovine elibigile. Raportarea trebuie să se facă la efectivul din 15.06.2020.

    Trebuie eliminate de la plată fermele care nu mai dețin bovine și care fizic nu au posibilitatea de a produce lapte (51.304 ferme). Raportarea trebuie să se facă la efectivul din 15.06.2020.

    Fermele care nu dețin niciun animal nu mai pot fi eligibile pentru această schemă de ajutor de stat. Bugetul total al ANT 8 se va distribui astfel: 5 euro/cap ANT 8 (pentru efectivul eligibil rămas), restul sumelor trebuie să fie redirecționate către despăgubiri COVID pe cap (schema vacă de carne și lapte). Fermele trebuie să respecte următoarele condiții: să dețină minim 5 capete, vârsta minimă a bovinelor să fie 6 luni, bovinele să fi stat 6 luni în exploatația beneficiarului.

    Fermele care nu dețin niciun animal, nu mai pot fi eligibile pentrru această schemă de ajutor de stat. Bugetul total al ANT 8 se va distribui astfel: 1,5 euro pe tona de lapte ANT 7, restul sumelor trebuie să fie relocate pentru despăgubiri COVID per tona de lapte (schemă vacă de lapte).  Fermele trebuie să respecte următoarele condiții: trebuie să facă dovada cu documente că au comercializat laptele pentru care solicită acest ajutor de stat.

    Observații privind SCZ 2021-2022 bovine de carne 

    Observații privind SCZ 2021-2022 bovine de lapte

    Observații privind schemele de ajutor COVID pentru vaca de carne și vaca de lapte

    Ca urmare a reducerii alocării pentru ANT 7 și ANT 8, se va realiza o economie estimată la 350 milioane lei (suma provenită de la ANT 8) și respectiv 82 milioane lei (suma provenită de la ANT 7). Propunem să existe un ajutor COVID specific sectorului vacă de carne și o schemă de ajutor specific sectorului vacă de lapte. Astfel, schema sectorului vacă de lapte va cumula parte din economiile rezultate de la ANT 8 și integral economiile de la ANT 7”.

    Asociațiile semnatare sunt: Federația Națională PRO AGRO, reprezentată de președinte Ionel Arion, Asociația Aberdeen Angus România reprezentată de președinte Marcel Olteanu, Asociația Crescătorilor de Taurine HolsteinRo reprezentată de președinte  Claudiu Davițoiu, Federația Națională a Crescătorilor de Bovine din România reprezentată de președinte Claudiu Frânc, Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțata Românească” Tip Simmental reprezentată de președinte Mircea Dumitru, Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România reprezentată de președinte Dumitru Grigorean, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR reprezentată de vicepreședinte Alexandru Baciu.

    Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO  anunțat în premieră ce s-a discutat la întâlnirea dintre fermieri și ministrul agriculturii.

    Despre acest subiect puteți citi aici:

    Ajutor de Covid-19 pentru bovine în 2021! Sprijinul, plătit pentru tineret și îngrășătorii!

    Subvenția ANT bovine 2021: Fermierii care nu mai au animale vor fi tăiați de la plată!

    Subvenții APIA 2021: Metișii ar putea fi scoși de la plata SCZ pentru bovine carne


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor