• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scoțianul care a luat în arendă 3.000 de hectare ca să facă agricultură în Oltenia: Am mers prin sat, am bătut la uşi, am căutat oamenii şi am făcut contracte

    agrointeligenta.ro -

    În urmă cu 13 ani, a luat drumul României, în speranţa că va reuşi să-şi facă o afacere aici. Nu se aştepta la multe, dar, cu timpul, a reuşit. Graham Bryce este scoţianul care, din 2001, face agricultură în comuna doljeană Moţăţei. Timid, dar carismatic, acesta a vorbit pentru Gazeta de Sud despre cum s-a decis să vină aici ca agricultor şi cum a ajuns să aibă în arendă 3.000 de hectare şi o afacere de milioane de euro.

    Scoţianul Graham Bryce are 46 de ani şi trăieşte în Moţăţei de 13 ani. Aici a ajuns la recomandarea unui prieten, care are şi el, tot în zonă, o fermă de culturi agricole. Primarul comunei, Constantin Enea, n-a ezitat să ne spună despre el atunci când l-am întrebat ce are mai special locul pe care îl administrează.

    „Am crescut de la 500 de hectare până la 3.000 de hectare“

    „Mister“ Bryce e înalt, are ochii albaştri şi mai mereu poartă o roşeaţă în obraji. Nimeni nu s-ar gândi că un om care are în arendă terenurile a 300 de localnici poate fi timid şi modest. Însă aşa este Graham Bryce. Nu-i place să vorbească despre cât produce pe hectar, pentru că „nu e bine“. Româna lui s-a perfecţionat în ultimii ani, aşa că scoţianul ne-a povestit, cu un accent simpatic, ce l-a făcut să vină aici, în România, într-un loc din care lumea mai degrabă preferă să plece decât să rămână. „Noi am căutat o oportunitate şi a fost aici. Am venit şi am încercat să îi contactăm pe oameni, să facem contracte de arendă. La început, am avut o mică fermă de agricultură prin Radovan, iar în al doilea an am cumpărat obiectivul aici, care a fost la licitaţie. Apoi am început să caut oameni care au teren în jur. Am mers prin sat, am bătut la uşi, am căutat oamenii şi am făcut contracte. Şi, încet-încet, am crescut de la 500 de hectare până la 3.000 de hectare“, povesteşte scoţianul din Moţăţei, care are culturi de porumb, grâu, floarea-soarelui şi rapiţă.

    „Oamenii m-au primit bine, fără probleme“

    Aici s-a acomodat repede, chiar dacă nu se aştepta la prea multe când a venit. Însă a ajuns să stea în România mai mult decât în orice altă ţară în care a lucrat. „Nici eu, când am venit în România, nu am ştiut că rămân aici pentru 13 ani. Nu prea mă aşteptam la nimic, am venit să încerc să facem o afacere. Eu am lucrat în diverse ţări în Europa şi, până acum, am stat vreo trei ani în fiecare, dar am muncit pentru alţii atunci. Acum lucrez pentru mine. Limba a fost destul de dificilă la început. Oamenii m-au primit bine, fără probleme. Românii chiar nu au probleme cu cei din străinătate şi mi-a plăcut“, afirmă Graham.
    Dorul de casă îl ajunge inevitabil şi pe „mister“ Bryce. El pleacă în Scoţia de două-trei ori pe an şi e mulţumit că poate decola, de anul trecut, de pe Aeroportul Craiova. Îşi aminteşte de vremea ceţoasă şi spune că, totuşi, i-ar plăcea să nu mai fie atâtea curse anulate. Nu pentru el, ci pentru economie, în general. „Dacă pierde Craiova aceste zboruri, nu e bine“, crede scoţianul.

    Despre români şi familie

    În afacerea sa, în care a investit în jur de trei milioane de euro, Graham Bryce şi-a luat alături 30 şi ceva de oameni, cărora le-a dat de lucru. „Jumătate sunt paznici“, spune el, zâmbind. Iar oamenii din România, în general, i se par mai deschişi decât scoţienii. La fel i se pare şi vremea, faţă de cea din Scoţia, care este rece, mai dură şi greu de suportat. Cel mai frumos compliment pentru România este, însă, motivul pentru care el a ales să vină aici: „Îmi place să stau într-o ţară care se dezvoltă decât într-una care stagnează. Iar aici se vede o creştere, an de an“.
    Dacă succesul în afaceri şi l-a găsit în Băileşti, dragostea a întâlnit-o la Craiova. Împreună cu soţia, Graham are grijă acum de doi băieţei frumoşi, care se duc la şcoală în Băileşti. Biroul său este plin de desene ale copiilor, dar şi de fotografii cu el îmbrăcat în kilt. A spus că, prin Moţăţei, nu l-a îmbrăcat niciodată, pentru că i s-ar părea ciudat. „E ca şi cum în Scoţia ar veni cineva în costum naţional românesc“, crede Graham. Pe alţi pereţi din camera unde primeşte oamenii sunt tablouri cu măşti tradiţionale româneşti, pictate de cineva din Craiova.

    silozPentru viitor, se gândeşte la viticultură

    Pentru el, România a devenit „acasă“. Pentru că îl interesează să rămână aici, Graham Bryce s-a gândit să cumpere una dintre casele din vecinătatea fermei sale, o casă veche, în pragul ruinării, însă a rămas şocat de banii care i s-au cerut pentru ea. „M-am interesat să cumpăr o casă care este aici, chiar acum vreo săptămână, şi îmi cer un preţ care este… 180.000 de euro. Nici în Bucureşti nu au preţul ăsta. A fost a unui boier“, povesteşte Graham, care spune că banii i s-au cerut doar pentru casă, fără teren. Asta l-a întristat, pentru că ar fi vrut să o repare, să o pună pe picioare. „În doi-trei ani nu va mai fi nimic“, anticipează scoţianul.
    Planurile de viitor ale lui Graham Bryce se rezumă la a-şi consolida afacerea pe care o are deja, dar vrea să înceapă şi investiţiile în viticultură. „Îmi place ideea şi îmi place vinul, există şi un program de replantare. Adică, dacă replantăm vie ne vin bani de la Uniunea Europeană şi iese foarte bine“, consideră Graham. Zaibăr nu a băut încă, deşi stă lângă drumul către Băileşti. A cutreierat, însă, ţara, şi a fost, spune el, „peste tot“: Moldova, Maramureş, Deltă… Cel mai mult îi place muntele, dar a remarcat şi el, ca toţi oamenii din ţară, faptul că sunt gunoaie multe.
    Mulţi străini vin să facă afaceri în România. Unii dintre ei rămân aici, hotărâţi să schimbe ceva. Povestea lui Graham Bryce este doar una dintre cele care schimbă, cu totul, faţa unei localităţi, a unei comunităţi.

    Sursa: Gazeta de Sud


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații