Subvenții APIA 2021. Unde găsesc fermierii informații despre plățile din acest an
agrointeligenta.ro -Lansarea campaniei de primire a cererilor unice de plată este o etapă importantă în procesul anual de atragere a fondurilor europene din domeniul agriculturii. Nicoleta Petrică, Consilier în cadrul Direcția Metodologie, Monitorizare, Raportare şi Relaţii Instituţionale, APIA central, le spune fermierilor unde găsesc ghidurile informative despre accesarea subvențiilor agricole din acest an.
”Pentru reînnoirea informațiilor, pe care fermierul român este obișnuit să le primească, Agenția a derulat, începând cu 15 februarie, sub sloganul: ”APIA ÎN SPRIJINUL FERMIERILOR! EXPERIENȚĂ, IMPLICARE, PROFESIONALISM. Depune Cererea Unică de Plată în perioada 01 Martie – 15 Mai 2021!”, o campanie de informare derulată online, care să aducă instrumentele financiare aproape de interesul fermierului și să ofere orientare în cunoașterea condițiilor de desfășurare a campaniei de depunere a cererilor unice de plată 2021 și a modificărilor pe care le implică perioada de tranziție la viitorul cadru PAC 2023-2027. Dincolo de campaniile de informare lansate anual de APIA, fermierii și viitorii beneficiari au la dispoziție suportul centrelor APIA, la fel și site-ul Agenției, unde pot fi regăsite permanent date actualizate despre fiecare schemă și măsură de sprijin, precum și ghiduri cu rol de îndrumare în demersul de accesare a finanțărilor din surse europene și naționale”, arată consilierul din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA.
Anul acesta, campania APIA pentru subvențiile pe 2021 demarează de la 1 martie. Depunerea cererilor unice de plată pentru anul 2021, proces realizat exclusiv electronic, va fi asigurată în continuare prin intermediul aplicației dezvoltate de Agenție, IPA online. Și de această dată prezența fizică a fermierilor la centrele APIA, în vederea înregistrării Cererii unice de plată pentru obținerea de finanțare a activităților agricole, nu va fi necesară.
”În contextul perioadei de tranziție, formele de sprijin derulate în 2021 de Agenție, în baza cererii unice de plată, au rămas neschimbate, astfel încât sunt disponibile instrumente de finanțare precum:
– schemele de plăți directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
– sprijinul cuplat în sectoarele vegetal și zootehnic; –
– ajutoarele naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic; –
– măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR): Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice.
Cu o experiență consolidată în implementarea formelor de sprijin finanțate prin fonduri europene și naționale concentrate pe dezvoltarea sectorului agricol românesc, APIA încurajează fermierii români să devină parteneri în demersul de dezvoltare a sectorului agricol și să valorizeze oportunitățile financiare de care dispun, prin accesarea schemelor și măsurilor de sprijin financiar și, totodată, având susținerea APIA”, mai arată Nicoleta Petrică în ediția de Martie a Revistei Apiagricultura, editaă de APIA.
Campania de depunere a cererilor unice se desfășoară fără penalizări până pe 15 mai.
Toate informațiile utile fermierilor le găsiți și pe Agrointeligența – AGROINTEL.RO.