• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Seed Sprint H5, într-un an cu secetă la fermele grupului Almos din Neamț

    Adrian Radu -

    Grupul de ferme Almos din județul Neamț este un vârf de lance în agricultura regiunii Moldovei, remarcându-se ca promotor al unor tehnologii avansate de nutriție și protecție pentru culturi agricole. În prezent, grupul exploatează aproape 4000 ha terenuri agricole în zona județului Neamț și este un contributor important în industria agribusiness a zonei prin facilitarea tradingului cu cereale si activități de distribuție de inputuri agro către numeroși fermieri.

    Alexu Molodoi, directorul tehnic al grupului Almos Agrorom SRL, comuna Secuieni, jud. Neamţ, a acceptat să împărtășească o poveste de succes despre o tehnologie de nutriție care l-a ajutat să facă performanță în ultimii 5 ani. În anul 2016, la propunerea partenerilor de la Chemark Rom a acceptat provocarea de a introduce în tehnologia de semănat la prășitoare un îngrășământ starter microgranulat cu o formulă dezvoltată de producătorul spaniol Tradecorp International, lider mondial specializat în producerea fertilizanților și a micronutrienților. Starterul inovator testat de Almos acum 5 ani era Seed Sprint H5, o formulă unică care asigură o concentrație ridicată de fosfor solubil (43% P₂O₅) cu acizi humici care menţin pH-ul solului în limite optime, prevenind blocarea fosforului. În cei 5 ani care au urmat rezultatele au fost încurajatoare: răsărire uniformă, sistem radicular profund dezvoltat, cu o capacitate îmbunătățită de reținere a apei, o dezvoltare vegetativă accelerată, spor de producție în medie de 1 t la cultura de porumb și de 10 t la cultura de sfeclă.

    ”Acest îngrășământ starter Seed Sprint îl folosim cu mult succes la semănat și îl distribuim localizat, în jurul semințelor cu ajutorul unui aplicator de microgranulate. Am observat că tinerele plăntuțe profită mai ales în primele faze de vegetație de aportul fosforului și azotului, rezultatul fiind o răsărire uniformă urmată de o creștere explozivă”, spune Alexu Molodoi în timpul vizitei la o solă de porumb afectată de secetă în 2020.

    Seed Sprint H5 ridică nivelul producțiilor la culturile afectate de secetă în 2020

    În 2020 seceta severă a afectat culturile de toamnă și primăvară gestionate de Almos iar producțiile s-au diminuat cu 50%- 75% față de anii trecuți. Deși în luna mai și iunie s-au înregistrat precipitații mai aproape de limitele normale, deficitul de apă din sol nu a fost recuperat din cauza secetei excesive din primăvară și vară (martie 11 mm, aprilie 6 mm, august 7,5 mm, septembrie 19,5 mm).

    În aceste condiții de mediu nefavorabile, Alexu Molodoi observă că porumbul semănat cu Seed Sprint H5 este mai productiv (5,7 t /ha) față de restul solelor fără starter Seed Sprint H5, unde producția înregistrată a fost de numai 2,7 t/ha.

    Remarcabilă este însă performanța înregistrată la sfecla de zahăr: ”A fost un an dificil, datorită condițiilor meteo (secetă excesivă) și totuși am realizat 40 tone / ha pe o suprafață de 850 ha cultivate cu sfeclă de zahăr. Am remarcat, din nou, contribuția starterului și la această cultură, pe 200 de ha, unde am aplicat Seed Sprint H5 la sfecla de zahăr, iar producția a fost de 48 t/ha.”

    ”Soluțiile inovatoare aduc performanță în agricultură” – este concluzia acestui experimentat agronom la finalul unui an cu secetă și pandemie.

    Obțineți o tehnologie de nutriție și protecție integrată prin Chemark Rom cu rezultate garantate! Consultanță: Marius Miron 0734 551 551 (telefon/ whats app). Accesați Seed Sprint H5 programul Bonus Aplicator APV Austria sau program revizie-calibrare pentru clienții ce detin APV.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!