Cum pot tinerii fermieri să obțină o subvenție mai mare de la APIA!
Roxana Dobre -Ce condiții trebuie să respecte tinerii fermieri pentru plata ”dedicată” pe hectar pe care o pot cere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Un director al agenției a anunțat care sunt regulile pentru fermierii care au până în 40 de ani, în cei doi ani de tranziție.
”Plata pentru tinerii fermieri are menirea de a încuraja tinerii fermieri de a se ocupa de agricultură. Se acordă fermierilor care au vârsta de maxim 40 de ani și care se instalează ca șefi de exploatație. Se plătește în primii cinci ani de activitate și se achită anual pentru maxim 60 de hectare. Adică dacă fermierul are 100 de ha, el primește subvenție pe 60 ha. Plata este suplimentare și se poate cumula cu SAPS, Plata Redistributivă, Înverzire sau ANT. Sigur, se pot adăuga și măsurile compensatorii dacă se respectă condițiile de eligibilitate”, a explicat Sergiu Jităreanu, director APIA Iași pentru www.bzi.ro.
Plata pentru tinerii fermieri. Ce condiții sunt prevăzute în Ordinul subvențiilor
Subvenția pentru tinerii fermieri nu se modifică în cei doi ani de tranziție, conform regulilor stabilite în Ordinului 45/2021 aflat în vigoare. Astfel, „tineri fermieri” înseamnă acele persoane fizice care:
- se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă drept conducători şefi ai exploataţiei sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă; şi
- au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii
Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de 5 ani, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri, cu condiţia ca depunerea cererii să aibă loc în termen de 5 ani de la data stabilirii. Perioada de 5 ani se aplică de asemenea fermierilor care au beneficiat de plata pentru tinerii fermieri pentru cererile depuse înainte de anul de cerere 2018.
Plata pentru tinerii fermieri. Documente obligatorii
Pe lângă documentele generale pe care le depun toți fermierii și anume: copie după BI/CI, extras cont bancar și adeverința de la Primărie, fermierii trebuie să mai prezinte la APIA și următoarele acte specifice schemei:
- Documente doveditoare privind vârsta (cel mult 40 ani) la care solicitantul de plăţi s-a stabilit pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef de exploatație;
- Documente doveditoare privind controlul exercitat de tânărul fermier din punct de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor și al riscurilor financiare pentru fermierii persoane fizice
Ce sume pot încasa tinerii fermieri
Ce sume pot încasa fermierii pe hectar?
Fermierii până în 40 de ani beneficiază de plățile pe suprafață care se aplică și culturilor arabile și anume:
- Schema de plată unică pe suprafață (SAPS): 98,738 euro/ha adică 481,101 lei/ha;
- Plata redistributivă – primul interval: 1-5 ha, inclusiv cuantum 5 euro/ha adică 24,362 lei/ha;
- Plata redistributivă – al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,1053 euro/ha adică 234,393 lei/ha;
- Plata pentru înverzire: 57,8245 euro/ha adică 281,749 lei/ha;
- Plata pentru tinerii fermieri: 36,6119 euro/ha adică 178,391 lei/ha.
În plus, fermierii mai pot încasa plăți pentru schemele compensatorii. Despre acest subiect puteți citi aici: Subvenții APIA 2021: Primele cuantumuri stabilite! Sumele în plus pe hectar!