• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un produs esențial pentru sol care nu trebuie să lipsească din tehnologia de cultură: TERRACALCO!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Anul agricol 2021 a început bine din prisma precipitaţiilor (discutând desigur din toamnă 2020, de la înfiinţarea culturilor de cereale/rapiță). Am avut răsărire foarte bună şi precipitaţiile au fost suficiente. Cam în toate regiunile ţării (în unele a fost chiar o cantitate prea mare de precipitaţii). La fel şi cu rapița. Răsărită bine. Dar, pentru că aşa e în agricultură şi nici un an nu seamănă cu celălalt, iar surprizele apar (mai nou, odată cu schimbarea climei, apar în fiecare an), am constatat că, rapița şi cerealele semănate în perioada optimă, au intrat destul de dezvoltate în iarnă (poate prea dezvoltate).

    A apărut un fenomen de suprasaturaţie a stratului superficial de sol cu apă (chiar băltiri pe alocuri). De asemenea, în iarnă nu am avut precipitaţii sub formă de ninsoare plus o vreme caldă, astfel că cerealele alături de rapiţă nu au fost protejate de îngheţ şi aflate în stadii superioare de dezvoltare, după un episod de iarnă pură (-10-20 C câteva zile), au îngheţat (frunzele dezvoltate laterale, nu şi vârful/mugurele de creştere), lansând la vedere un peisaj dezolant galben/maroniu cu miros specific de fân. Nu este sfârşitul, deoarece, în majoritatea cazurilor, planta nu este îngheţată complet, dar a pierdut mult din ce acumulase (elemente nutritive, creştere etc). Cele semănate mai târziu, se prezintă mult mai bine. De reţinut de aici rămâne că trebuie să fim pregătiţi de schimbări permanente ale regimului meteo cu tehnologii şi tehnici noi, diferite şi adaptate în funcţie de situaţie. Lucrul solului la regimuri hidrice ideale (adică nu intrăm în sol când e ud), rotaţia culturilor care să respecte principiul sistemului radicular diferit/adâncime precum şi elementele fertilizante exportate de plantele alese în asolament, aplicarea şi a fertilizanţilor organici precum şi introducerea în tehnologie a unui produs care afânează solul şi nu îl lasă să se degradeze (dacă în situaţia de faţă, aveam solul afânat, sistemul radicular era suficient de bine dezvoltat fie să reducă din pierderile cauzate de îngheţ, fie să regenereze rapid planta) sunt considerente de care trebuie să ţinem seama. Trebuie să privim solul ca pe cea mai mare bogăţie a noastră, dezvoltând o agricultură durabilă, cu simţ de răspundere pentru principala grijă şi obligaţie a unui fermier: aceea de a hrăni populaţia.

    Pentru ce soluri se adresează TERRACALCO şi în ce doză? Doar acide sau şi neutre sau alcaline?

    De la începuturile agriculturii, ştiam că un amendament pe bază de calciu se adresează solurilor acide. În cercetările noastre am demonstrat că Terracalco este mult mai mult decât un amendament, el se adresează atât solurilor acide, cât şi neutre dar şi celor alcaline. Bineînțeles, în doze diferite, în funcţie de scop.

    Şi voi explica în continuare de ce:

    – Pentru solurile acide, atât aciditate naturală cât şi artificială sau ambele împreună, ştim că Terracalco este produsul ideal, cu cea mai mare putere de neutralizare, aproape singurul capabil să mărească pH-ul într-un timp scurt (PNA până la 185). Aici doza de Terracalco este corelată cu pH ul solului şi aciditatea potenţială a solului (Aciditatea Hidrolitică). Ideea e să ducem pH ului solului spre un nivel neutru, fie prin aplicarea unei singure doze (în cazul unei acidităţi artificiale apărute în zone cu soluri bune, cernoziomuri etc) fie printr-un program de 2-3 ani pe care îl stabilesc specialiştii noştrii împreună cu fermierul, în funcţie de analizele de sol. Fermierii care au soluri acide şi au folosit Terracalco au avut rezultate foarte bune.

    Un exemplu concret (Arad, creştere pH de la 4.8 la 6,2 cu 1 tonă Terracalco 95/ha):

    Fără Terracalco vs cu Terracalco 95

    – Pe soluri cu Ph neutru, aplicăm Terracalco pentru structură/textură, tamponare azot şi consum specific. Aici doza e mai mică iar rezultatele sunt excepţionale. După cum se poate observa şi în tabelul arătat mai jos, introducerea Terracalco în tehnologia de cultură a porumbului, în experienţa desfăşurată în anul 2020 la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda, în care pornind de la un pH aproape de neutru (6.74) o doză de 300 kg Terracalco a adus un spor de producţie de 1.276 kg/ha, faţă de varianta martor în care am fertilizat cu nitrocalcar! Este un rezultat fantastic, care arată importanţa introducerii în tehnologia de cultură a porumbului, indiferent de zona, tip de sol, a Terracalco, bineînțeles în doza adecvată!

    – Pentru soluri cu pH alcalin. Pornind de la principiul antagonic Na-Ca, aplicăm cu success Terracalco în cazul solurilor cu alcalinitate pe bază de Na+(adică sărăturile, popular). Aici doza se adaptează în funcţie de conţinutul de Na+ din sol iar principiul de funcţionare este simplu, pus pe seama schimbării “locului” în micela coloidală: „Cationii slab absorbiți, precum cei de Na+ pot concura cu o slabă eficiență pentru a ocupa locurile specifice, comparativ cu ionii de Ca2+”. Aici doza diferă în funcție de conținutul de Na+ din sol (analize).

    Dar haideţi să ne aducem aminte de ce folosim TERRACALCO

    În primul rând pentru a rezolva problemele fizice ale solului (transformare a structurii din compactă în granulară). Şi mai nou, toate solurile (acide, neutre sau alcaline) au această problemă. De ce? Simplu, pentru ca fenomenul de tasare e din ce în ce mai prezent. Să nu uităm că înainte de ’89 solurile se lucrau cu tractoare uşoare, de 65 cp. Acum aproape fiecare fermier are un tractor mai mare de 200 cp. De asemenea, înainte aplicam gunoi de grajd, pentru că aveam zootehnie. Acum, avem nevoie… Astfel, structura a virat spre acumularea continuă a argilei, acest aspect traducându-se clar într-un sol greu, cu structură compactă, cu agregate de sol unghiulare (agregate care intră perfect unul în altul nepermiţând aerului şi apei să circule n.n), apărând tot mai des fenomene de suprasaturare a stratului superficial în apă (băltiri) care apoi, odată cu venirea căldurii se transformă în cruste. Efectele sunt directe şi se văd în lucrul greu al solului (distrugerea organelor de maşini, consumul ridicat de motorină/unitatea de suprafaţă) precum şi în pregătirea solului defectuoasă (agregate de mari dimensiuni, care încurcă de exemplu la peliculă pe care o fac erbicidele preemergente, anulându-le efectul acestora.) De asemenea, Agriotes spp (viermii sârmă) adoră acest sol greu, tasat. Tocmai din acest motiv, când aplicăm Terracalco şi solul devine uşor, afânat, acest vierme sârmă nu îl mai găsim prezent acolo.

    De asemenea, tot aici introducem discuţia despre sistemul de lucru al solului No till sau minimum tillage. Apărut în SUA şi dezvoltat pe cele mai bune soluri, din loess-urile (Soluri afânate! Permeabile pentru apă – nicidecum pe soluri grele n.n), acest sistem de lucrări este ideal pentru o agricultură durabilă capabilă să nu elimine CO2 din sol în atmosferă (gaze cu efect de seră). Această tehnologie e considerată tehnologia viitorului şi ea va sta la baza politicii UE privind carbonul. Se ştie că un ha de sol poate “absorbi” între 3-7 to de CO2/an, (în funcție de mai mulți factori, principiu care va sta la baza certificatelor verzi pentru fermieri (un venit suplimentar). De reţinut aici, că nu putem vorbi de minimum tillage pe un sol argilos, greu. Pentru a putea adera la o astfel de agricultură bazată pe un sistem minim de lucru al solului, trebuie să îi transformăm structura, să îl facem prima dată uşor, permeabil pentru apă şi aer.  Acest aspect trebuie făcut prin aplicarea de Terracalco! De asemenea, trebuie avut în vedere managementul azotului/elementelor nutritive (introducerea culturilor verzi, în funcție de necesarul de elemente nutritive ale culturii care urmează – de exemplu amestec leguminoase cover-crops). Acest aspect trebuie făcut prin aplicarea de Terracalco! De asemenea, trebuie avut în vedere managementul azotului. Şi după toate acestea, trebuie să îi facem un program de fertilizare adecvat, în care să introducem Terracalco, într-o doză mică, cu rol multiplu: menţinerea structurii benefice, deblocare elemente nutritive, tamponare azot, consum specific/to de producţie agricolă, îmbunătăţirea faunei şi vieţii microbiene din sol.

    Prevenţia cu privire la boli produse de fungi. Să nu uităm că cele mai păguboase boli ale viţei de vie de exemplu (Mâna, făinarea) sunt ciuperci care germinează/sporulează în ochiurile de apă (în băltiri). De aici, sunt propagate de vânt, astfel via este infectată. Şi urmează nenumărate tratamente chimice, curative. Dacă am avea un sol afânat, unde am aplicat Terracalco, fără ochiuri de apă libere, unde să germineze sporii, infecţiile ar fi mult mai reduse (aduse de vânt doar din zonele vecine). Aplicarea unei doze adaptate de Terracalco este catalogată ca şi prevenţia ideală pentru astfel de infecţii fungice. Şi bineînțeles să reţinem că este mai ieftin şi mai bine să previi, decât să combaţi.

    Pentru a rezolva problemele ce ţin de blocaje ale elementelor minerale în sol. Într-un sol cu un pH de 5.2 de exemplu, aproximativ 34 % din fosforul pe care îl aplic acum este disponibil restul de 66% se blochează. Astfel, dacă aplicăm 100 kg DAP 18:46, practic, avem aproximativ 15 kg fosfor disponibil/100 kg de produs 18:46, restul devine blocat. Vestea bună e că se deblochează utilizând Terracalco. Dar la azot, situaţia se complică, astfel într-un sol cu un pH de 5.2 aproximativ 43% din azot este disponibil. Asta înseamnă că aplicăm 100 kg uree cu 46% azot, din ea plantele folosind <20 kg de azot, restul pierzându-se prin levigare şi/sau volatilizare.

    Mai jos celebra comparaţie făcută de un fermier utilizator de Terracalco, care asocia solul cu o cămară cu alimente în conservă, trebuind să ne imaginăm Terracalco ca fiind “desfăcătorul de conserve” blocate din sol. De asemenea, amortizarea costurilor cu Terracalco se face atât din deblocarea rezervelor de elemente nutritive blocate existente în sol cât şi din folosirea a 100% îngrăşăminte aplicate în anul în curs.

    – Pentru a rezolva problemele legate de tamponarea azotului. Aici e o dilemă veche, ce îngrăşământ acidifică solul mai mult, azotat de amoniu sau ureea. După Asociaţia producătorilor de Fertilizanţi din Europa (Eu Fertilizers), ambele acidifică la fel de tare. Şi e logic, pentru că azotatul de amoniu vine cu un pH de 4.5 pe când ureea, în descompunerea ei, eliberează un ion de H+ care acidifică solul. Dar vestea bună e că, pentru a tampona 100 kg uree/100 kg azotat de amoniu, folosim 100 kg Terracalco 95. De asemenea, nitrocalcarul trebuie tamponat şi el. Pentru fiecare 100 kg nitrocalcar luăm în considerare aplicarea a 50 kg de Terracalco. Pentru a tampona azotul – sau altfel spus, nu îl lasă să îşi manifeste aspectele negative (acidificare a solului, scurger și poluare pânză freatică şi altele).

    – Pentru a împiedica absorbţia de către plante a metalelor grele (Cd, Pb, etc). Deja în unele ţări vest europene (de ex Belgia), nu poţi cultiva legume cu frunze verzi (spanac, salată) dacă ai un pH al solului <6, pentru că la astfel de pH uri, plantele absorb pe lângă aluminium, cadmiul. De exemplu, Bolan şi colab în 2003, arată că la un pH de 5.2 avem cu 1000% mai mult cadmiu în frunză de rapiţă decât la un pH neutru (care, sub o formă sau alta, ajunge la noi în farfurie).

    – Pentru a îmbunătăţi conţinutul de materie organică din sol. Este o problemă nu numai la nivel de România cât la nivel european chiar global, scăderea conţinutului de humus din sol. În analizele pe care noi le facem, vedem valori foarte mici ale materiei organice. După cum se ştie, la un pH neutru, mineralizarea humusului este maximă (cu 300 % mai mare decât la un pH de 5,2). De asemenea, numărul bacteriilor nitrificatoare (care pun la dispoziţie azotul plantelor şi fără de care amoniacul ar distruge solul şi iar pierderile de azot ar fi uriaşe) este cu aproximativ 400% mai mare la un pH acid faţă de un ph neutru.

    – Consumul specific al plantelor de cultură. Orice fermier ştie că pentru a obţine o producţie de 1 to de porumb boabe, am nevoie de aproximativ 27kg N, 11 kg P2O5 şi 26 kg K2O. Ce nu se ştie este că pentru această tonă de porumb mai avem nevoie şi de 11 kg de calciu pur (Terracalco). Atât consumă plantele. Cu alte cuvinte, o tonă de porumb boabe consumă la fel de mult calciu cât fosfor. La floarea soarelui, pentru 1 tonă de seminţe am nevoie de 28-30 kg calciu pur (Terracalco) faţă de doar 21-23 kg de fosfor. La soia, avem nevoie de 35 kg de calciu pur (Terracalco) faţă de doar 24 kg de fosfor. Astfel, când ne facem tehnologia de fertilizare, să ţinem cont de aceste aspecte.

    Cum aplicăm TERRACALCO acum în primăvară?

    Aplicăm Terracalco obligatoriu în suprafeţele ce urmează a fi cultivate cu porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, soia, lucernă, culturi legumicole etc. TERRACALCO se aplică, la pregătirea solului, înainte de o lucrare superficială.

    Principalulul obiectiv este să aplicăm înainte de o lucrare de pregătire a solului (disc, combinator, freză, grapă sau orice agregat care încorporează granula de TerraCalco®între 2 şi 20 cm). Ideea e să îi asigurăm granulei de TerraCalco® umiditate prin încorporare, pentru un contact perfect cu solul, cu scopul de a se dizolva şi a acţiona foarte rapid, pentru pregătirea condiţiilor optime de care are nevoie viitoarea cultură care va fi însămânţată. Granula astfel aplicată se descompune în prezenţa umezelii şi acţionează direct şi fără echivoc îmbunătăţind partea fizică, chimică şi biologică a solului.

    Ca şi interval calendaristic, aplicăm înainte de înfiinţarea culturii. De acum şi până la semănat. Nu avem restricţii din acest punct de vedere, dar recomandăm încorporarea pentru o lucrare de calitate. Vom vedea rezultate în termen scurt, sol mai uşor, afânat, cu nutrient disponibili, optim pentru viitoarea cultură. Din acest motiv, fermierii care utilizează TerraCalco® 95 ne transmit că văd plante mai dezvoltate, mai rezistente la secetă şi care în final dau producţii mai bune şi de o calitate ridicată.

    Ca şi doză, între 300 kg şi maxim 2 to/ha, asigură condiţiile ideale pentru o cultură ideală. Pentru stabilirea exactă a dozei, luaţi legătura cu reprezentaţii Carmeuse Agricultură.

    De ce TERRACALCO şi nu altul?

    Pentru că este un produs-substanță activă cu rezultate excepţionale, rezolvând toate tipurile de probleme enunţate anterior.

    Dr. Ing. Bogdan COSTEA
    Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
    Mobil:+40.757 929 157
    E-mail: agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agricultura.ro
    www.terracalco.ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!