• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii îi cer președintelui Iohannis să promulge Legea Bugetului! ”Stăm în curte cu utilajele din cauză că nu avem bani de motorină!”

    Ramona Dascălu -

    Fermierii solicită președintelui Klaus Iohannis să promulge de urgență Legea Bugetului de stat pe anul 2021! Se pare că problemele se țin lanț de agricultorii români în acest început de an. După ce au aflat că nu vor primi despăgubiri de la stat pentru culturile afectate de secetă în primăvara anului trecut, iată că fermierii nu-și pot primi momentan nici ajutorul de stat pentru motorină, trimestrele III și IV de anul trecut, și nici Ajutoarele Naționale Tranzitoriii (ANT) și asta din cauza că bugetul pe anul 2021 nu a fost încă promulgat de președintele Klaus Iohannis, deși a trecut aproape o săptămână de când a fost adoptat de Parlament.

    Activitatea fermierilor români, blocată de neplata accizei la motorină și a ANT-urilor

    Tudor Crăciun, fermier, de profesie agronom, în vârstă de 75 de ani, care deține o fermă de 150 de hectare în satul Baciu, comuna Blejești, județul Teleorman, susține că nu poate să își semene culturile de primăvară din cauza lipsei banilor. Acesta spune că atât el, cât și mulți alți agricultori români, se bazau pe subvențiile agricole pe care trebuiau să le primească, odată cu deblocarea bugetului pe anul 2021, ca să poată să-și achiziționeze motorină pentru a intra în câmp cu utilajele ca să semene sau să pregătească terenul pentru culturile de floarea-soarelui și porumb.

    În acest sens, fermierul Tudor Crăciun trage un semnal de alarmă și solicită președintelui să deblocheze în cel mai scurt timp plățile prin promulgarea bugetului de stat pe acest an.

    ”Solicităm urgent banii pe motorină pe trimestrul III și trimestrul IV de anul trecut și banii de la APIA pe Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT). În niciun an nu s-au dat plățile naționale tranzitorii așa de târziu, suntem deja aproape de jumătatea lunii martie și întotdeauna se dădeau în luna februarie. Avem mare nevoie de acești bani ca să cumpărăm motorină pentru că nu avem cu ce să ieșim pe câmp. Deja se seamănă la ora actuală orzoaica de primăvară, lucerna, mazărea. De asemenea, trebuie să pregătim terenul și pentru floarea-soarelui, dar noi nu avem motorină să ne desfășurăm activitatea din cauza ministrului Oros și a președintelui Klaus Iohannis, care trebuie să aibă grijă de agricultură și ei nu au habar de agricultura românească. Stăm în curte cu utilajele, staționăm, din cauză că nu avem de motorină. Solicităm urgent deblocarea acestor plăți, să semneze bugetul pe acest an cât mai repede președintele Iohannis să putem și noi să ne desfășurăm activitatea. Este dreptul nostru”, a declarat fermierul teleormănean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Planul agricultorilor de a semăna mai devreme, dat peste cap de întârzierea banilor pe subvenții

    Tudor Crăciun spune că avea de gând ca în această primăvară se semene mai din timp culturile, în speranța că astfel nu vor mai fi afectate de seceta care se instalează de obicei în lunile iulie-august. Planul său se pare însă că a fost dat peste cap de această întârziere a plăților care nu-i permite să intre în câmp cu utilajele.

    ”Anul ăsta vrem să semănăm mai din timp floarea-soarelui, chiar și porumbul. S-ar putea să fie un an mai bun ca celălalt, pământul are ceva umiditate, mai trebuie să mai vină niște ploi, dar s-a recuperat. Și vrem să semănăm mai din timp ca să obținem producții mai bune. Vrem să scăpăm de seceta care vine în luna iulie, deci culturile s-ar dezvolta în așa fel încât să nu le mai apuce seceta. Eu am de sămănat 100 de hectare, acum, în primăvară. Cu cât vom întârzia semănatul cu atât producțiile vor fi mai mici pentru că semănatul timpuriu are rolul lui, ca plantele să se dezvolte și să nu le mai apuce seceta din iulie-august. Problema este că nu avem bani pentru motorină, așa cum v-am spus”, a reiterat acesta.

    Bugetul de stat pe anul 2021 a fost adoptat de Parlament pe data de 2 martie, însă se pare că nici până la acest moment nu a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Din această cauză, nu pot fi făcute plăți precum ajutorul de stat pentru motorină sau Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) către fermierii români.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!