• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Ștefan Muscă: ”La MADR și ANIF sunt angajați incompetenți! Stau cu terenurile inundate de o lună!”

    Angelica Lefter -

    Incompetență cât casa în rândul angajaților care ar trebui să rezolve problemele agricultorilor. Fermierul Ștefan Muscă din Giurgiu, așteaptă de circa o lună ca autoritățile să intervină într-o problemă mai veche pe terenurile sale – băltirile, care afectează o suprafață de 100 de hectare de teren arabil.

    Ștefan Muscă nu poate să își înceapă lucrările agricole de primăvară din cauza luciului de apă care i-a acoperit suprafața arabilă. Nu este prima dată când fermierul are această problemă – la fel a fost și anul trecut.

    Comisia a constatat dezastrul, oficialii statului nu ridică un deget

    Așteaptă de mai bine de o lună, de când a venit o comisie să constate dezastrul, ca problema să-i fie rezolvată legal. Mai mult, a trimis adrese către Asociația de Udători (UAI), către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și chiar către reprezentanții Ministerului Agriculturii, care i-au promis o rezolvare. Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat.

    ”Dragi români și în special colegi fermieri, am vrut schimbare, Dumnezeu ne-a ascultat ruga, numai că schimbarea a fost din rău în mai rău am scăpat de dracul și am dat peste ta-su! De mai bine de 45 zile fac demersuri pentru a-mi scoate apa după terenurile arabile numai că începând de la ANIF Teleorman, ANIF București, Ministerul Agriculturii, nimeni nu au mișcat un deget. Am avut întâlniri, am făcut scris și nimic. Asta este evaluarea funcționarilor publici plătiți din munca noastră, dragi români, să avem în vedere să ieșim la vot și să nu mai permitem nimănui să ne dicteze viața”, spune fermierul Ștefan Muscă, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

    Stațiile de desecare nu sunt pornite de autorități

    Din cele circa 600 de hectare pe care le lucrează, aproximativ 100 de hectare sunt la acest moment inundate pe raza localităților Bujoru și Pietroșani, ce aparțin de județul Teleorman.

    ”Am făcut toate demersurile de două săptămâni și mai bine, am vorbit cu directorul general de la ANIF București, cu doamna Elena Filip de la Ministerul Agriculturii, am făcut conferință, am chemat comisie. De o lună și jumătate sunt cele 100 de hectare de teren. Sunt niște stații de desecare luate de o asociație de udători, a domnului Ioan Nicolae. Acesta a pierdut terenul la licitație acum 4 ani și l-am luat eu, el nu s-a mai ocupat de acele stații și nici statul nu a făcut nimic să le ia înapoi de la ANIF. Acum, la întâlnire, mi-au promis că fac demersuri să ia stațiile, să le pornească și să ne tragă apa de pe terenuri. Nu au făcut nimic. Cu doamna Filip m-am întâlnit în Comisia de Agricultură, la Parlament, m-a pus să le fac scris și nimic nu s-a făcut. Acum o săptămână am fost la domnul secretar de stat Aurel Simion și era și doamna Filip, i-am spus să pornească stația, să strângă apa, că nu sunt numai eu. S-au umplut mai mult terenul cu apă. Stațiile aceste au fost ale ANIF-ului, le-au dat în gestiune asociațiilor de udători, acestea le-au lăsat timp de 4 ani în paragină, iar ANIF-ul trebuia să le preia. Eu fac demersuri de 2-3 ani. Nimic! Nu sunt profesioniști, ce caută doamna acolo? Nu are ce căuta, nu știe despre ce este vorba! Să pună pe cineva care știe și este profesionist, i s-a explicat că e situație gravă, că s-a întocmit proces verbal! Spunea ca în 2 zile dă drumul la stații, nimic! Domnul Simion m-a pus să trimit adresă la cabinetul dânsului, al secretarului de stat. Am făcut, dar de 7-8 zile nu mi-a răspuns nimeni!”, a declarat Ștefan Muscă.

    Gârlă în loc de terenuri agricole

    Între timp, apa de pe terenuri crește, iar suprafața inundată se extinde. Oamenii care dețin terenuri spun că acolo s-a format gârlă. Fermierul Ștefan Muscă este revoltat de faptul că nimeni nu are nicio reacție în contextul în care a făcut toate demersurile necesare, iar pierderile vor fi enorme.

    ”Și anul trecut am fost calamitat din cauza acelor stații. A venit la fel Comisia, trebuia să fiu despăgubit, nimic nu am văzut, niciun ban! 25% din cultură a fost afectată. Am arenda înainte de 2.000 de kilograme la hectar. Dacă semăn acum, dacă retrag apa, oricum o să fie redusă, dar dacă fac 25% este bine. Pierd arenda pe care o dau acolo, pierd în total 2 miliarde de lei vechi. A venit comisia pentru inundațiile astea pe data de 19 februarie, deci aproape o lună”, a menționat Ștefan Muscă.

    Din cauza acestor probleme, fermierul spune că încet-încet va renunța la cultura de cereale, se va reorienta, la fel cum a încercat să facă și cu creșterea animalelor, a vacilor de lapte.

    ”Speranțele noastre sunt moarte! Am început să schimb culturile, să mă adaptez, am pus vreo 7 hectare de usturoi. Păi nu avem niciun ajutor, acum vreau să pun ardei. În curând o să încerc deschiderea unei făbricuțe de procesare a laptelui. Și în acest sector problemele curg, deci voi încerca să fac tot posibilul să mă reinventez”, a încheiat fermierul teleormănean, Ștefan Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!