• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  Lucrările de primăvară, în toi în ferma lui Valentin Popa: ”Astăzi termin de semănat. Timpul a fost bun!”

  Ramona Dascălu -

  Lucrările de primăvară, în toi în fermele românilor! Valentin Popa, fermier din Călărași și Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a început lucrările de primăvară. După ce săptămâna trecută a pregătit terenul cu combinatorul și s-a declarat mulțumit de umiditatea din sol, agricultorul s-a apucat săptămâna aceasta de semănat lucerna și de pregătit patul germinativ pentru floarea-soarelui.

  ”Zilele acestea semănăm lucerna și m-am apucat să pregătesc și terenul pentru floarea-soarelui. M-am apucat să semăn lucerna, 6 hectare, pentru că ea oricum iese puțin mai greu și este și vremea bună. Înainte de semănat, am intrat cu combinatorul și ce am putut observa a fost că umiditatea este foarte bună la acest moment, se vede cu ochiul liber. În cazul în care nu ar fi fost umiditate, ar fi trebuit să facem 2-3 treceri cu combinatorul ca să-l pregătim, dar nu a fost cazul, am făcut o singură trecere. Astăzi termin de semănat lucerna. Am făcut bine că m-am apucat pentru că a fost timpul bun și am văzut că pe finalul săptămânii iarăși se schimbă vremea, vin ploile”, a declarat fermierul Valentin Popa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

  Pregătitul terenului cu combinatorul în ferma lui Valentin Popa

  Semănatul la floarea-soarelui, după 25 martie

  Chiar dacă temperatura aerului este destul de ridicată în această perioadă, temperatura din sol nu a ajuns încă la valoarea optimă pentru semănatul florii-soarelui. Fermierul Valentin Popa crede că mai are de așteptat cam vreo două săptămâni până să înceapă semănatul la floare. Până atunci însă, va avea grijă ca terenul să fie pregătit și totodată să-și păstreze și umiditatea.

  ”La semănăt la floarea-soarelui o să intrăm undeva după 25 martie, adică mai așteptăm pentru că acum încă mai sunt temperaturi cam scăzute și chiar dacă iese nu poate să crească pentru că trebuie să aibă cel puțin 6-7 grade căldură în sol. Înainte de semănat o să facem o trecere cu combinatorul ca să nivelăm terenul. Eu fac doar o singură trecere ca să nu scot umiditatea din sol și întotdeauna pregătesc mai devreme, dacă îmi permite timpul, ca în cazul în care mai sunt ploi să nu mai scot și umiditatea din sol pentru că vedeți că s-a schimbat clima și dacă treci cu disc acum deja ai scos toată umiditatea din sol și riști să nu răsară uniform din cauza lipsei de umiditate. Deci, pământul a fost arat și acum îl pregătesc cu combinatorul, atât. N-am mai folosit discul primăvara de 3 ani de zile. La floarea-soarelui o să semăn cam 30 de hectare”, ne-a dezvăluit fermierul din Călărași.

  În ferma lui Valentin Popa, porumbul se va semăna în jurul datei de 1 aprilie 

  Valentin Popa susține că va intra la semănatul porumbului după data de 1 aprilie, când temperatura în sol va ajunge la 8-9 grade. Are în plan se semene 47 de hectare de porumb.

  ”După ce termin de pregătit terenul pentru floarea-soarelui, o să încep să pregătesc pentru porumb și undeva în jur de 1 aprilie o să începem semănatul și la porumb, dar asta numai dacă se va încălzi vremea, pentru că există riscuri și dacă semeni devreme, nu răsare, există și posibilitatea să se clocească în pământ sămânța, în cazul în care nu germinează 100% toate boabele și asta se întâmplă atunci când este o temperatură de 5-6 grade în pământ. Pentru porumb, ideal este să fie o temperatură de 8-9 grade în sol. Deci, eu cred că cel mai sigur, la porumb, o să intru la semănat după 1 aprilie. Chiar dacă răsare, să zicem, dacă temperatura nu este cea optimă, tot nu pleacă. Eu am observat anii trecuți că cel pe care îl semeni mai târziu, adică la o săptămână diferență, pleacă mult mai bine în vegetație. Depinde foarte mult de temperaturi. La porumb, o să semăn 47 de hectare”, a spus Valentin Popa, unul dintre vicepreședinții Asociației Forța Fermierilor.

  Premise bune pentru cultura de grâu la acest moment

  În ceea ce privește cultura de grâu, care a fost semănată în toamnă, fermierul din Călărași consideră că la acest moment există șanse reale ca producția să fie una bună în acest an. ”La momentul acesta, grâul arată mai bine față de anul trecut Oricât de bune ar fi producțiile anul acesta, o să resimțim seceta de anul trecut încă 2-3 ani de aici încolo. Chiar dacă nu am avut zăpadă, în afară de două ninsori de 10-15 cm, au fost precipitații mai multe față de anul trecut. Anul trecut la momentul ăsta nu știu dacă aveam 40 de litri și acum, ne ducem undeva în 200 de litri. Deci, eu zic că sunt șanse reale să se facă culturile în acest an, la cum au fost precipitațiile până la momentul ăsta, depinde însă foarte mult de ce o să avem de aici încolo”, a declarat acesta.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Utilajele furate de la ferma din Timiș au fost găsite. Cele două tractoare și discul – ascunse într-o pădure! Cartarea solului – o investiție pe termen lung. AGROFORCE, un nou serviciu care ține costurile de producție în frâu! Jurnaliștii de la Farmer din Polonia au venit în România pentru un serial de reportaje la recoltat

  Ultimele știri

  Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată! Valentin Popa: ”Oameni buni, treziți-vă! Ați dat pământul la străini pe 300 kg/ha redevență!”