• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Specialiștii USAMV Cluj-Napoca au salvat de râie sarcoptică o femelă alpaca de la Zoo Galați

    Ramona Dascălu -

    Bonnie, o femelă alpaca de la Zoo Galați, salvată de râie sarcoptică și supusă corectării unghiilor și dentiției, la USAMV Cluj-Napoca! O pacientă mai rar întâlnită în Clinicile Veterinare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a fost tratată aproape patru luni de râie sarcoptică, dar și supusă unor intervenții de corectare a unghiilor și dentiției înaintea reîntoarcerii la Grădina Zoologică din Galați.

    Bonnie este o femelă alpaca în vârstă de cinci ani, care a fost animal de companie în Galați, ea fiind donată ulterior Grădinii Zoologice din oraș. În vara anului trecut, medicii de la Grădina Zoologică au observat leziuni la nivelul urechilor și au trimis probe pentru analize la USAMV Cluj-Napoca.

    ”În iunie-iulie 2020 i-au apărut niște leziuni la nivelul urechilor care s-au agravat treptat. Medicul grădinii zoologice a încercat să o trateze, însă fără succes. Ne-a trimis cruste și am pus diagnostic de râie sarcoptică. Pentru alpaca nu există în România produse specifice și tratamentul este dificil, cu eficiență scăzută. Râia sarcoptică la alpaca poate fi fatală și este greu de tratat. Nu a existat posibilitatea unui tratament complex în Galați din cauza lipsei de personal calificat și a costurilor. În 16 noiembrie a fost adusă la USAMV Cluj-Napoca, examinată, i s-au făcut analize de sânge și timp de o săptămână i s-au dat doar vitamine și minerale pentru a o aclimatiza cu noul spațiu”, a explicat Asis. cer. dr. Georgiana Deak, de la Departamentul de Parazitologie și Boli Parazitare din cadrul universității.

    Tratamentul a reprezentat o variantă combinată timp de opt săptămâni: topic (pe piele) și general (injectabil). În toată perioada de internare la Clinica de Boli Infecțioase, Bonnie s-a bucurat și de atenția unui grup de studenți, care au fost foarte implicați și au ajutat cu tratamentul și cu hrănirea animalului, inclusiv la final de săptămână și pe perioadele de vacanță.

    ”La început a trebuit să îndepărtăm crustele și atunci a fost nevoie de o atenție mai mare. Zilnic, Bonnie avea urechile șamponate și i se aplica tratamentul, iar apoi s-a urmat tratament săptămânal. Putem spune că s-a vindecat și în perioada următoare se va întoarce acasă, iar reușita ne bucură pe toți”, a mai spus Asis. cer. dr. Georgiana Deak.

    Tratamentul și costurile de întreținere s-au ridicat la suma de 2.500 de lei, bani suportați de două companii, care au oferit o bursă și produse medicale cercetătoarei de la USAMV Cluj-Napoca, în calitate de rezident EVPC (European Veterinary Parasitology College). De asemenea, costurile de cazare și ale altor operațiuni necesare au fost suportate de USAMV Cluj-Napoca.

    Despre operațiuni specifice, necesare după menținerea lui Bonnie în condiții de captivitate o perioadă atât de îndelungată, vorbește Prof. dr. Florin Beteg, cel care s-a ocupat de cazul său, împreună cu Conf. dr. Cosmin Peștean și cu studenți din anul V la Medicină Veterinară, linia de studiu în limba engleză.

    ”S-a efectuat operațiunea de corectare a unor tulburări funcționale consecutive și inerente întreținerii în condiții de captivitate. Concret, s-a procedat la trimarea ongloanelor crescute în exces și rabotarea (ajustarea) incisivilor inferiori. Pentru evitarea unui stres inutil și excluderea unor accidentări, alpaca a fost tranchilizată și transferată la Clinica de Chirurgie, unde manoperele menționate au fost realizate nu doar în condiții de siguranță, cât și rapid pentru a evita complicațiile anestezice și ale imobilizării prelungite. Totul a decurs normal, fără evenimente nedorite, iar Bonnie se va bucura de zilele însorite ale primăverii, având unghii corectate, lucioase și o dentiție de invidiat. Ne bucurăm că am trecut prin această experiență, mai ales pentru studenți, care și-au diversificat astfel de aria de practică veterinară. Astfel de cazuri sunt foarte rare în România, eu am mai prins unul singur, dar nu la noi, ci în SUA”, a precizat Prof. dr. Florin Beteg.

    Bonnie va mai rămâne câteva zile sub supraveghere medicală, iar apoi se va întoarce acasă, la Grădina Zoologică din Galați.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat