• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Pintea, APIA: Schema pentru care fermierii sunt penalizați cu sume ce depășesc plata pe hectar

    Roxana Dobre -

    O schemă de plată la care sancțiunile sunt usturătoare pentru fermieri și unde agricultorul poate pierde chiar mai mult decât valoarea subvenției respective la hectar. Fermierii care au beneficiază de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru plata pe Înverzire și nu respectă regulile pentru aceastp schemă sunt penalizați pentru nereguli mai mult decât pentru restul schemelor. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) spune că nerespectarea cerințelor de înverzire este penalizată cu sume care depășesc nivelul plăților pentru înverzire întrucât fermierilor în culpă li se reține şi o parte din plata de bază.

    ”Referitor la adaptarea agriculturii la schimbările climatice, trebuie menționat faptul ca preocuparea pentru o dezvoltare durabila este o caracteristică principală a perioadei de programare 2014-2020, atât pentru pilonul I (plăți directe finanțate din FEGA), cât și pentru plățile din pilonul II (măsuri de dezvoltare rurala finanțate din FEADR). Să nu uităm că principala noutate privind caracterul plăților directe în perioada menționată a fost introducerea înverzirii acestora, prin alocarea obligatorie a 30% din plafonul național al plăților directe. Prin acordarea de plăți pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu a fost recunoscut rolul fermierilor de furnizori de bunuri publice de mediu. Nerespectarea cerințelor de înverzire este penalizată cu sume care depășesc nivelul plăților pentru înverzire întrucât fermierilor in culpa li se reține şi o parte din plata de bază”, ne-a declarat șeful APIA.

    Conform acestuia, în cazul plaților din pilonul II, minimum 30% din alocarea FEADR este rezervată măsurilor care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu și climă, posibilitatea de a acorda plăți compensatorii fermierilor care furnizează societății servicii publice prin adoptarea unor practici agricole prietenoase cu mediul menținându-se si in perioada 2021–2022. ”Doar în anul calendaristic 2020, evidențele APIA arată că pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) suma totală autorizată la plata fost de 580.292.957,22 euro, iar pentru masurile compensatorii finanțate din FEADR s-au plătit in total 511,020,526.57 euro, din care 155.831.603,06 euro pentru Măsura 10 – Agromediu și climă, 80.577.917,48 euro pentru Măsura 11- Agricultura ecologică și 274.611.006,03 euro pentru Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”, a mai punctat directorul general.

    Potrivit specialistului, atât schema de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, cât și măsurile de mediu și climă prevăzute în PNDR 2014-2020 (măsuri compensatorii) vor fi implementate în continuare în perioada de tranziție (2021–2022). ”Propunerile Comisiei referitoare la viitoarea PAC ne fac sa fim optimiști cu privire la continuarea acordării unui sprijin consistent pentru mediu și climă și începând cu anul 2023, asigurând protecția mediului prin dezvoltarea durabilă și managementul eficient al resurselor naturale (apă, sol și aer), conservarea biodiversității, conservarea habitatelor și a peisajelor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la efectele schimbărilor climatice pe terenurile agricole”, a mai arătat Adrian Pintea.

    Reamintim că pentru campania 2020, plata pentru înverzire a avut un cuantum de 57,8245 euro/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!