• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: În ferma lui Dimitrie Muscă au murit 689 de porci cu pestă porcină africană!

    agrointeligenta.ro -

    Planul de lichidare al efectivului de porci din ferma de la Macea, a cunoscutului fermier Dimitrie Muscă. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut o informare cu privire la modul în care este gestionat focarul de pestă porcină africă depistat la data de 5 martie și în care se aflau la acel moment 20.000 de capete de suine.

    După ce ieri, sâmbătă – 13 martie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat în premieră imagini cu porcii sacrificați la Macea, ANSVSA a transmis că ”focarul de pestă porcină africană de la ferma din localitatea Macea, aparținând societății C.A.I. Curtici a fost confirmat în data de 05.03.2021. Exploatația în care a fost depistat virusul are un efectiv de 20.000 de capete”.

    ”În ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), convocată a doua zi, a fost întocmit planul de măsuri, s-a dispus intervenția în focar și incinerarea cadavrelor în incineratorul apartinând societății respective, cât și în cel al unei unități de neutralizare autorizate de la nivelul județului Arad (SC Alvi Serv SRL). Situația impune ca toate cadavrele de porcine să fie neutralizate, în conformitate cu prevederile din Manualul operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană”, se arată în informarea ANSVSA.

    Conform aceleiași surse, până la data de 13 martie, ”au fost înregistrate 689 de suine moarte, din care 667 au fost incinerate în unitatea proprie, cât și în unitatea de neutralizare autorizată, restul urmând a fi incinerate în cursul zilei de astăzi. În vederea ecarisării rapide a cadavrelor, s-a solicitat suplimentarea cu incineratoare mobile din rețeaua sanitară veterinară și s-au făcut solicitări pentru disponibilizarea capacităților de neutralizare aparținând unor alte societăți”.

    ANSVSA face referire și la cantitățile de carne și produse din carne aflate în stoc în momentul confirmării focarului de PPA. Cantitățile urmează să fie distruse.

    ”Cantitățile de carne și produse din carne existente și inventariate până la această dată în unitatea de procesare aparținând societății C.A.I. Curtici sunt de aproximativ 67 de tone, depozitate în spațiile de frig ale unității de procesare. Din cantitatea totală de produse de origine animală, aproximativ 10 tone de carne și produse din carne existente în spațiul de frig, urmează să iasă din termenul de valabilitate începând cu data de 14.03.2021 și vor fi neutralizate”, arată ANSVSA.

    O altă informație ce a fost deja prezentată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO este aceea că se va suplimenta capacitatea de incinerare, iar pentru o parte din porcii omorâți se fac demersuri pentru ”identificarea și aprobarea unor locații pentru îngroparea cadavrelor, în situația în care se va depăși capacitatea de neutralizare”

    ”Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ia toate măsurile ca virusului pestei porcine africane să nu se răspândescă în afara fermei. Eforturile serviciilor veterinare în acest sens privesc atât restricțiile impuse în cadrul exploatației, cât și a celor ce vizează carnea și produsele din carne”, se încheie comunicarea ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Vremea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025. Prognoza ANM pentru sărbători Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA E timpul să alegi semințele de mazăre. Oferta Rodbun pentru fermierii români