• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  Perioadele de restricție la fertilizare s-au încheiat. Se pot aplica îngrășăminte pe toate tipurile de terenuri!

  Roxana Dobre -

  Fermierii pot începe fertilizarea de primăvară pe toate suprafețele, inclusiv pe pășuni. Conform Codului de Bune Practici Agricole (CBPA), la data de 15 martie se încheie perioada de interdicție privind aplicarea oricăror tipuri de îngrășăminte pe toate categoriile de terenuri agricole. Restricția a intrat în vigoare pe 1 octombrie pentru pășuni și la 1 noiembrie pentru culturile de toamnă, terenurile arabile și alte culturi.

  Potrivit Codului de Bune Practici Agricole începând cu 15 martie este permisă și împrăștierea îngrășămintelor organice solide pe terenurile arabile și pe pășuni. De asemenea, de la aceeași dată este permisă și fertilizarea cu îngrășăminte organice lichide și cu îngrășăminte chimice a pășunilor. Pentru terenurile arabile cu culturi de toamnă, restricția a expirat din 1 martie. Încălcarea regulilor privind interdicțiile de fertilizare puteau aduce pentru fermieri atât sancțiuni de la Garda de Mediu, cât și pierderea subvențiilor pentru nerespectarea condițiilor de ecocondiționalitate.

  Culturile de toamnă au intrat mai repede la ”nutriție”

  Conform autorităților de mediu îngrășămintele organice lichide și cele minerale au putut fi aplicate pe terenurile arabile începând cu data de 1 martie la culturile de toamnă. Pe pășuni, împrăștierea este permisă după data de 15 martie, dată de la care se pot distribui și îngrășămintele organice solide, atât în câmp sau în grădini, cât și pe pășuni.

  Fertilizare cu gunoi dejecții de la animale

  ”Gunoiul se administrează de regulă toamna, la lucrarea de bază a solului (prin arătură cu întoarcerea brazdei), în condiţii meteorologice favorabile, în special pe timp noros şi cu vânt slab. Pe măsura ce gunoiul se împrăştie, terenul este arat cu plugul, care amestecă şi încorporează bine gunoiul. Încorporarea se face mai adânc, până la 30 cm, pe terenurile uşoare (nisipoase) şi în zonele secetoase şi mai puţin adânc, până la 18- 25 cm pe terenurile grele, reci şi în regiuni umede. În zonele mai umede se poate administra şi primăvara”, se mai specifică în Cod.

  Fertilizarea culturilor de toamnă a început din 1 martie (foto: facebook.com – George Daniel Alexandru)

  Aplicarea de îngrășăminte, necesară în primăvară

  În condițiile creșterii temperaturilor medii, plantele din culturi încep să se dezvolte accelerat și au nevoie de suplimentul de hrană oferit de fertilizanți. Pe de altă parte, odată cu lucrările pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănăturilor de primăvară este necesară și efectuarea fertilizării de bază. Pe pășuni, mai ales pe cele care urmează a fi folosite atât pentru pășunat, cât și pentru recoltarea de furaje, este de asemenea foarte necesară aplicarea de îngrășăminte la începutul primăverii.

  ”Cu toate acestea, aplicarea fertilizanților trebuie făcută cu respectarea tuturor regulilor specifice în domeniu. În primul rând trebuie să se respecte metodologia de aplicare, mai ales pe terenurile în pantă și în preajma corpurilor de apă. Apoi, este foarte importantă monitorizarea cu precizie a cantităților de îngrășăminte folosite, astfel încât să nu fie depășite cantitățile maxime de substanță activă prevăzute de CBPA”, mai arată sursa citată.

  CBPA recomandă aplicarea îngrăşămintelor chimice ca fertilizare de bază, sub arătură, împreună cu gunoiul, sau separat, înainte de semănat, sau cel mai indicat, o dată cu semănatul. Aplicarea îngrăşămintelor chimice în perioada de vegetaţie a plantelor trebuie înlocuită, pe cât posibil, cu administrarea prin încorporare directă în sol a îngrăşămintelor organice naturale, lichide sau păstoase.

  ”Se recomandă aplicarea a circa trei sferturi din cantitatea necesară de îngrășăminte, etapizat, în două sau chiar trei reprize, în timpul primăverii. La culturile de primăvară-vară, fertilizarea de bază se realizează cu 1/4 până la 1/3 din cantitatea totală, restul urmând a se aplica etapizat, în funcție de necesități. La culturile perene viti-pomicole, îngrășămintele se aplică în perioada de vegetație activă, în perioada de consum maxim al azotului”,se mai arată în Codul de bune practici.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată! Economistul Cristian Păun – 5 lecții pentru fermierii care vor să vândă la un preț mai bun!

  Ultimele știri

  Valentin Popa: ”Oameni buni, treziți-vă! Ați dat pământul la străini pe 300 kg/ha redevență!” Avans APIA 2021. Sumele pe hectar și pe cap de animal care intră la plată de luna viitoare! OUG aprobată de Guvern! Reguli noi pentru românii care încasează ajutoare sociale!