• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • POMICON 2021: Fonduri UE alocate pomiculturii în acest an, prețuri ”înghețate” la inputuri și potențialul livezilor din România

    Adrian Radu -

    Cea de-a VIII editia a conferinței POMICON s-a desfășurat într-un format dedicat de emisiune TV. Conferința Națională a Pomiculturii, organizată de AGRICOVER cu sprijinul Asociației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (PRODCOM) și a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni (ICDP) a reunit experți, pomicultori și reprezentanți ai celor mai mari companii producătoare de tehnologii și soluții integrate pentru protecția livezilor – SUMMIT AGRO, INTERMAG, FMC.

    În deschiderea evenimentului, Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a vorbit despre principalele probleme cu care se confruntă sectorul pomicol. Potrivit oficialului, pomicultura reprezintă 1,1% din suprafața agricolă a țării, iar 50% din această suprafață are un potențial producător redus. Ministrul Agriculturii a identificat deficitul de stocare și procesare al fructelor ca fiind principala cauză pentru lipsa randamentului în acest segment.

    “Anul acesta definitivăm Planul Național Strategic pentru 2021–2027 și încercăm să finalizăm programul de tranziție pentru 2021–2022, unde alocări importante au fost destinate și pomiculturii. Din statisticile pe care le avem, suprafața patrimoniului pomicol este de 147.000 de hectare, reprezentând 1,1% din suprafața agricolă a țării, iar 50% din această suprafață are un potențial producător redus. Din analiza nevoilor pe care am realizat-o, am observat că deficitul balanței comerciale este semnificativ, pomicultura situându-se pe locul al treilea după carnea de porc și legumicultură. O cauză principală este și deficitul de stocare și procesare al fructelor. Am alocat 120 de milioane de euro, atât pentru investiții în ferme pomicole, cât și în facilități de depozitare și procesare a fructelor. În paralel, vom continua și celelalte proiecte: spijinul cuplat pentru fructele destinate industrializării, programul de fructe în școli, ajutorul de stat pentru motorina utilizată și vom oferi sprijin financiar pentru înființarea grupurilor de producători prin PNDR”, a declarat Adrian Oroș.

    Capacitatea de producție a Romaniei este așteptată să ajungă la două milioane de tone în următorii 10 ani, ceea ce ar presupune convertirea la livezi a 50.000 de hectare de teren, a declarat dr. Ing. Mihail Coman, Director, (ICDP) Pitești-Mărăcineni, în intervenția din cadrul evenimentului.

    “Avem o veste bună pentru pomicultori, programul de investiții va continua și în perioada de tranziție, respectiv până în 2023, iar apoi în Planul Național Strategic, de asemenea, strategia este de a finanța investițiile din pomicultură. Ne așteptăm ca în următorii zece ani, România să poată produce aproape 2 milioane de tone de fructe și să planteze 50.000 de hectare cu livezi, acoperind cele 20 de specii care se consumă preponderent. Din fericire, Programul Pomicol nu a avut fonduri necheltuite, ba mai mult, a existat o supracontractare de peste 3%. Acest lucru a determinat autoritățile să continue investițiile în pomicultură și pentru perioada de tranziție, ulterior până în 2027. 112 milioane de euro vor fi folosite pentru finanțarea publică, la care se adaugă cofinanțare pentru următorii doi ani,” explicat directorul ICDP Pitești-Mărăcineni.

    Potrivit inginerului, sectorul pomicol ar putea înregistra progrese și prin atenția pe care o primește din partea industriei farmaceutice. Arbuștii fructiferi precum aronia, cătina sau lonicera, ale căror fructe se utilizează in produse farmaceutice, ”au crescut ca importanță foarte mult”, a mai subliniat Dr. Ing. Mihail Coman.

    Una dintre soluțiile companiei Agricover pentru sprijinirea fermierilor o reprezintă Campania Early Sales, prin care furnizorul a ales să înghețe prețurile de achiziție pentru fermieri, respectiv prețurile din 2021 rămân aceleași și pentru 2022.

    “Suntem optimiști, 2021 a început bine, mai ales că rezerva de precipitații din sol s-a refăcut. Prin întreg portofoliul de produse și servicii, prin condițiile comerciale și termenele de plată corelate cu momentul recoltării și expertiza specializată oferită de echipele din teren, Agricover continuă să facă mai ușoară viața fermierilor români. Aș vrea să prezint Campania Early Sales, una dintre campaniile de succes ale Agricover, peste 50% dintre fermierii parteneri fiind deja beneficiarii acesteia. Prin intermediul acestei campanii, fermierii au posibilitatea să achiziționeze în pre-sezon, înainte de primăvara 2022, inputurile de care au nevoie pentru noul an agricol. În fiecare an există o tendință evidentă de creștere a prețurilor inputurilor, iar discounturile au ajuns la un nivel la care foarte greu mai pot să crească. Astfel, prin această campanie reușim să înghețăm prețurile de achiziție pentru fermieri, respectiv prețurile din 2021 rămân aceleași și pentru 2022. Pe lângă securizarea prețului, campania oferă și alte beneficii, inclusiv depozitarea gratuită a mărfii în condiții optime de păstrare și livrarea la momentul necesar, a declarat Ghiță Pinca, Director General, Agricover SA.

    Problema importurile masive de fructe ar putea fi combătută prin creșterea numărului spațiilor de depozitare, care ar putea ajuta România să își atingă potențialul pomicol, asigurând 80% din consumul intern, a declarat Aurel Tănase, Președinte Prodcom, în cadrul conferinței.
    “Există în plan construcția a opt depozite regionale, care să aibă în jurul lor centre de achiziție, de preluare, care să pună la dispoziția producătorilor pe lângă know-how și materialele necesare, mă refer la ambalaje. Astfel, produsele pot fi depozitate în atmosferă controlată, potențialul României fiind uriaș, 80 % din consum putând fi acoperit din resurse proprii,” a dezvălui președintele Prodcom.

    În România consumul de fructe pe cap de locuitor este de circa 80 de kilograme de fructe/an, arată datele de la Ministerul Agriculturii. Potrivit Eurostat numai 42% din români consumă fructe în mod regulat. Spre comparaţie, 85% din italieni consumă zilnic fructe, urmaţi de portughezi, unde 81% din populaţie preferă astfel de produse, pe care le includ în dieta zilnică.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România