• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arsantto și Multipel, hibrizii de porumb care au dat rezultate și în condiții de secetă

    Adrian Radu -

    Donau Saat aduce în cultura din România un portofoliu de porumb care provine din genetica cea mai bună, fiind produsul unui program complet și complex de cerceare dezvoltat în Austria, program în care se îmbină genetica europeană și americană! Donau Saat are posibilitatea și oportunitatea de a include în cultura de porumb hibrizi pornind de la maturități extratimpurii (FAO 150-200) până la cele tardive (FAO peste 500), hibrizi pretabili pentru cultura de boabe, precum și de siloz, dar și hibrizi excelent calitativi pentru industria de morărit sau pentru utilizări speciale – popcorn (floricele de porumb).

    Pe lângă paleta largă de utilizări ale hibrizilor de porumb Donau Saat, atenție specială este acordată ameliorării toleranței acestora la factorii de stres biotici și abiotici. În primul rând, seceta și arșița, fenomene extrem de frecvente în România și un numai, acestea manifestă un impact negativ asupra producției totale, pe fondul scăderii producțiilor medii la ha, comparativ cu anii anteriori.
    Astfel, devine o provocare alegerea hibridului care poate da cele mai bune rezultate în condițiile existente și care poate oferi randament maxim cu resursele de care beneficiează!

    În acest articol vă atragem atenția asupra hibrizilor de porumb ARSANTTO și MULTIPEL. Cei doi hibrizi sunt nou introduși în portofoliul Donau Saat România, demonstrând de la bun început, că pot face față cu brio condițiilor de cultură de la noi. ARSANTTO este un hibrid semitardiv, grupa FAO 400 – 450, MULTIPEL fiind puțin mai timpuriu, făcând legătura între FAO 380 și FAO 400!

    MULTIPEL devine deja un hibrid răspândit în cultură, care a răspuns foarte bine și în condițiile de secetă înregistrate anul trecut. Cultivat în județele Brăila, Călărași, Ialomița, în zone unde seceta severă a lăsat în urmă culturi compromise, MULTIPEL a reușit să răzbată și să atingă producții de 4-5 tone/ha.

     

    Pe lângă toleranța crescută față de secetă, MULTIPEL este caracterizat de un ritm de dezvoltare foarte bun în primele faze de vegetație, cu rezistență bună față de temperaturile mai scăzute la data semănatului și o toleranță bună față de boli, în special fusarium.
    Planta prezintă o arhitectură modernă, cu un aparat foliar bine dezvoltat, orientat la 45 grade, ceea ce-i conferă plasticitatea adaptativă deosebită la condițiile de stres. MULTIPEL are un știulete bine dezvoltat, acoperit cu boabe până la vârf, cu 16-18 rânduri de boabe și perderea rapidă a apei la maturitate.

    ARSANTTO este un hibrid de grupă FAO 430, nou înregistrat în anul 2020, destinat producției de boabe. Testat în principalele zone de cultură ale porumbului, ARSANTTO a înregistrat randamente uniforme și stabilitate în rezultate.

     

    ARSANTTO prezintă o bună toleranță față de tăciunele comun și fuzarioză, dar și o stabilitate foarte bună a plantei. Deși este un hibrid inclus în grupa FAO 430, ARSANTTO pierde rapid apa la maturitate, având la recoltare, umidități comparabile cu hibrizi de grupa FAO 390 – 410. Ca și aspect general, în perioada de vegetație, ARSANTTO este foate “omogen” și placut ochiului!

    Fiind hibrizi nou introduși, volumele disponibile sunt reduse pentru sezonul de cultură 2021 şi sunt disponibile în ofertele distribuitorilor naţionali şi locali parteneri ai Donau Saat. Toate caracteristicicle despre Arsantto și Multipel le găsiți pe www.binealegibineculegi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”