• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Racordare gratuită la rețeaua de electricitate! Ordinul ANRE – publicat în Monitorul Oficial!

    Roxana Dobre -

    Ordinul privind procedura de racordare la sistemul de distribuție a rețelei electrice, publicat în Monitorul Oficial de marți, 16 martie. Conform documentului semnat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) clienții care doresc să se racordeze la gaze o pot face, în mod gratuit, doar cu plata verificării dosarului de instalaţie, sau vor putea suporta ei costurile necesare pentru proiectarea şi execuţia instalaţiilor de racordare, urmând ca, apoi, să îşi recupereze banii de la distribuitori, pe parcursul a cinci ani în tranşe anuale egale.

    Ordinul ANRE nr. 17/2021 pentru aprobarea Procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri și clienți casnici, publicat marţi în Monitorul Oficial, stabileşte procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a clienţilor casnici şi a celor finali noncasnici prin instalaţii de racordare de până în 2.500 de metri. Această procedură stipulează faptul că distribuitorii de electricitate sunt obligaţi să finanţeze şi să realizeze lucrările de racordare la reţeaua de electricitate a clienţilor casnici şi a celor finali noncasnici. Proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru racordarea celor interesaţi se realizează de către persoane autorizate sau operatori economici atestaţi de ANRE, potrivit Avocatnet.ro.

    Ordinul poate fi consultat aici: Ordinul ANRE nr. 17/2021 pentru aprobarea Procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri și clienți casnic

    Mai exact, distribuitorii trebuie să suporte costurile pentru proiectarea şi execuţia instalaţiei de racordare, urmând ca aceste cheltuieli să se regăsească în tariful de distribuţie.

    Racordarea gratuită a devenit posibilă ca urmare a modificărilor aduse de Legea nr. 290/2020, aprobată de Parlament în decembrie 2020. Totuşi, aplicarea acestei legi depindea de aprobarea de către ANRE a unei proceduri prin care să se stabilească paşii ce trebuie urmaţi. În situaţia în care distribuitorii vor finanţa racordarea, consumatorul va achita doar costul pentru verificarea dosarului instalaţiei de utilizare şi punerii sub tensiune, plată care se va face ulterior încheierii contractului de racordare, la termenele prevăzute în contract.

    Termenul de realizare a racordării, inclusiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru instalaţia de racordare. Ordinul ANRE prevede că „operatorul este obligat să obţină acordul pentru instalaţia de racordare fără întârziere nejustificată”. Pe de altă parte, ordinul prevede că viitorul client, indiferent că este unul casnic sau noncasnic, poate să realizeze singur contractul de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare cu un operator economic ales de el, costurile presupuse fiind acoperite din propriul buzunar. Ulterior, cheltuielile făcute de consumator îi vor fi rambursate de către distribuitor în tranşe anuale egale, în termen de cinci ani de la data legării la reţeaua de electricitate. Graficul de esalonare a plăţilor va fi prevăzut în contractul de racordare.

    Acest ordin stabileşte că montarea cablurilor sau instalarea contoarului electric cad în responsabilitatea consumatorului şi se fac pe cheltuiala acestuia. Mai exact, regulamentul din acest ordin prevede tot ce se întâmplă de la cel mai apropiat stâlp de electricitate până la intrarea în imobil, nu şi la ce este în interiorul lui.

    În situaţia în care la instalaţia de racordare finanţată de distribuitorul de electricitate există posibilitatea să fie racordaţi şi alţi utilizatori, primul consumator nu va primi compensaţii băneşti din partea noilor utilizatori. Însă, dacă acest prim utilizator a plătit din banii proprii instalaţia de racordare la care se vor lega alţi consumatori, distribuitorul îi va plăti acestuia, în primii cinci ani, compensaţii băneşti. Valoarea compensaţiilor este stabilită de operatorul de distribuţie în baza metodologiei aprobate de ANRE.

    O altă prevedere importantă stabilită de acest ordin al ANRE este că utilizatorul noncasnic va fi obligat să folosească şi să păstreze destinaţia locului de consum pe o perioadă de cinci ani de la data racordării. În cazul în care nu va respecta această obligaţie, consumatorul va fi obligat să restituie distribuitorului contravaloarea lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiei de racordare, proporţional cu perioada rămasă neutilizată.

    Important! În termen de 30 de zile, operatorii de distribuţie a energiei electrice vor trebui să îşi elaboreze propriile proceduri privind proiectarea si executarea lucrărilor de racordare.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”