• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de Covid la bovine pe producția de lapte! Plată maximă: 225.000 euro/fermă!

    Ramona Dascălu -

    Tăierea drastică din Ajutorul Național Tranzitoriu lovește cel mai mult în fermele mici și mijlocii de vaci, în special în cele de vaci de lapte. Aceste exploatații au nevoie de ajutor suplimentar în pandemie, nu fermele mari, spune Ștefan Muscă, crescător de vaci din județul Giurgiu și prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

    La întâlnirea de ieri, luni – 22 martie, de la Ministerul Agriculturii, Ștefan Muscă a reprezentat Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), organizație membră în Asociația Forța Fermierilor. În cadrul discuțiilor, Ștefan Muscă s-a opus ferm unei plăți simbolice pentru ANT, cerând să se găsească soluții pentru o plată urgentă, echitabilă, pentru ferma mică și mijlocie.

    Ședința de ieri de la MADR a a fost un fel de Turnul Babel: la finalul discuțiilor, fiecare lider de organizație a ieșit din ședință cu o altă idee: unii au înțeles că ANT va fi de 5 euro, alții că s-a agreat 1 euro pe cap de bovină, alții că nimic nu s-a bătut în cuie. Aceștia din urmă sunt cel mai aproape de adevăr pentru că, deocamdată, nu există nimic oficial legat de cum se vor împărți cei circa 48 de milioane de euro alocați pentru ANT bovine, o subvenție ce se achită de la bugetul de stat în baza datei de referință de 31 ianuarie 2013. Față de anul trecut, plafonul alocat ANT bovine este cu 55% mai mic.

    Despre scenariile discutate la Ministerul Agriculturii, Ștefan Muscă spune că majoritatea sunt gândite să avantajeze fermele mari și să le îngenuncheze definitiv pe cele mici. Între măsurile propuse și care va dezavantaja micii fermieri este cea a redistribuirii unei părți din bugetul de ANT pentru un ajutor de COVID pentru producția de lapte. O astfel de măsură, dacă se va pune în aplicare, va îngropa fermele mici, susține Ștefan Muscă.

    ”Nu s-a stabilit nimic concret. Ministrul a propus să se dea banii pe animale care există acum în exploatație și să nu mai dea cum a fost până acum, cu anul de referință, dar să dea doar 2-3 lei, maxim 5 lei, la ANT și restul de bani să se ducă către ajutorul de COVID și să dea pe COVID, dar să nu mai dea pe animal, ci pe litrul de lapte, adică 80% din vacile din România, termină cu ele și rămân maximum 20%, ăștia mari. Eu când am auzit așa m-am ridicat și i-am spus că nu sunt de acord cu această decizie. Păi înmormântează fermele care au 5-6 mii de litri de lapte”, a declarat acesta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor susține că sub nicio formă nu este de acord ajutorul de COVID-19 să se dea pe litru de lapte. ”Anul trecut am avut 67 de euro ANT pe vacă, anul acesta nu au decât 30 de euro să dea, că le-a tăiat bugetul, nu au bani, iar din ăia 30 de euro, vor să dea doar 5 euro pe vacă și restul de bani să se ducă către COVID, dar ajutorul de COVID să-l împartă după bunul plac, la fermele mari că dacă iau fermele mari pe litrul de lapte cu 13.000-14.000 de litri pe lactație, 80% din restul fermelor zootehnice vor fi pa, nu au ce să mai ia. O să vedem cât o să ne mai plimbe de acum încolo, câte luni, până o să ne dea banii, că dacă vor da pe litrul de lapte trebuie să facă APIA verificare, să vadă la fiecare câte vaci a avut la 31 ianuarie 2021, dar până atunci noi ce facem, cu ce începem lucrările?”, se întreabă fermierul.

    Plafonul pentru ajutorul de COVID-19 pentru fermele mari – 225.000 euro

    Ștefan Muscă spune că în ședință s-a vorbit și despre plafonul pentru ajutorul de COVID pentru fermele mari, care nu ar mai fi de 100.000 de euro, ci de 225.000 de euro.

    ”S-a mărit plafonul pentru ajutorul de COVID pentru fermele mari, să nu mai fie 100.000 de euro ci să se ducă până la 225.000 de euro. Tinel (Tinel Gheorghe, fost deputat PNL, în prezent director în cadrul MADR – n.r.) a zis treaba asta, a spus el că a citit hârtie primită de la Bruxelles că le-a aprobat. Nici cu asta nu am fost de acord. Ajutorul de COVID pentru ce a venit? Pentru cei care au avut de suferit din cauza COVID-ului, da? Care sunt fermele care au avut de suferit? Cele mici și mijlocii, pentru că aceste ferme nu au avut contracte, nu avut nimic de procesare cum au majoritatea fermelor mari. Deci COVID s-a dat pentru cei cărora le-a scăzut prețul la lapte, care nu au mai primit banii pe lapte. Aici trebuie să se ducă majoritatea banilor. Să venim cu facturile de acasă să se vadă cu ce preț am vândut eu și cu ce preț a vândut ferma mare. Eu nu am nimic cu ei, dar să le dea din altă parte dacă vrea să le dea”, a mărturisit fermierul din Giurgiu.

    Ștefan Muscă ne-a prezentat și simulările care s-au făcut în timpul întâlnirii referitoare la plata ANT.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!