• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Mircea Fechet: ”România sustenabilă începe cu apa”. Modelul spaniol ar putea fi implementat și la noi

    Angelica Lefter -

    Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a discutat, în cadrul unei videoconferințe, cu Excelența Sa Hugo Moran Fernandez, Secretar de Stat pentru Mediu în cadrul Ministerului pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică din Regatul Spaniei, despre gestionarea mai eficientă a resurselor de apă. De la politici publice, la tehnologii pentru reutilizarea apei, Spania este una dintre cele mai apreciate țări în acest domeniu, reprezentând un reper pentru România.

    Ministrul Mircea Fechet a arătat că Spania este una dintre cele mai eficente țări în gestionarea resurselor de apă. Dialogul de astăzi, marți – 22 aprilie, cu Secretarul de Stat pentru Mediu în cadrul Ministerului pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică din Regatul Spaniei a reiterat nevoia de sustenabilitate în acest sector.

    Citiți și: Irigaţiile tradiţionale – cunoştinţe, tehnic

    Discuții între oficiali români și spanioli despre gestionarea eficeintă a apei (foto: obiectivbr.ro)

    Spania, un reper pentru România în gestionarea apei

    Apa este elementul cheie fără de care agricultura, industria și chiar sănătatea ar avea de suferit, iar Spania este una dintre țările de la care România poate învăța în acest sector, un adevărat reper pentru țara noastră.

    ”România sustenabilă începe cu apa. Este elementul-cheie fără de care nu putem imagina viitorul, de la sănătatea populației, agricultură și industrie, până la echilibrul ecosistemelor naturale. Pentru că toate depind de accesul la resurse de apă curate, suficiente și bine administrate.

    Am discutat, în cadrul unei videoconferințe, cu E.S. Hugo Moran Fernandez, Secretar de Stat pentru Mediu în cadrul Ministerului pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică din Regatul Spaniei, despre cum putem să gestionăm mai eficient resursele de apă, în condițiile în care – vedem cu toții – provocările generate de schimbările climatice sunt din ce în ce mai accentuate.

    Experiența și leadership-ul Spaniei la acest capitol, o țară care se confruntă cu secetă extremă în partea de sud a teritoriului, reprezintă un reper pentru România, iar eu cred că buna colaborare pe care o avem poate fi extinsă și în domeniul managementului apei, fie că vorbim despre politici publice, fie despre tehnologii pentru reutilizarea apei sau despre proiecte pe care le putem derula ca parteneri”, se arată în mesajul transmis de ministrul Mircea Fechet.

    Fonduri de aproximativ 3 miliarde euro pentru Proiectul Strategic pentru Redresare și Transformare Economică 

    Așa cum reiese din context, Spania s-a arătat deschisă să împărtășească agenda sa de lucru și experiența acumulată, inclusiv în ceea ce privește digitalizarea sectorului de apă, cu țara noastră.

    ”Sunt bucuros că Spania este deschisă să împărtășească agenda sa de lucru și experiența acumulată, inclusiv în ceea ce privește digitalizarea sectorului de apă, investiție care face parte din Proiectul Strategic pentru Redresare și Transformare Economică (PERTE), aflat în derulare până anul viitor și pentru care au fost alocate fonduri de aproximativ 3 miliarde euro. Sper să putem împrumuta bunele practici ale Spaniei și să reușim să integrăm tehnologiile digitale avansate în întregul ciclu urban al apei, în irigații și industrie, pentru că obiectivul este să reducem pierderile de apă, să îmbunătățim calitatea apei și să încurajăm reutilizarea acesteia”, a mai punctat în mesajul său ministrul român al Mediului.

    Citiți și: Fermierii din zonele cu secetă riscă să rămână fără apă pe canalele de irigat

    Spania, un model în gestionarea resurselor subterane de apă

    Mai mult, ministrul Mirce faechet a anunțat înființarea unui grup de lucru interministerial româno-spaniol dedicat gestionării resurselor de apă.

    ”De asemenea, Spania reprezintă un model în ceea ce privește gestionarea resurselor subterane de apă, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, iar – pentru mine – transparența datelor prezentate pe site-ul Ministerului spaniol al Tranziției Ecologice și Provocării Demografice este un indicator obiectiv: asigură nu doar buna informare a publicului, ci și sprijină factorii de decizie în activitatea curentă. Concluziile întâlnirii de azi: extindem cooperarea și vom avea un grup de lucru interministerial româno-spaniol dedicat gestionării resurselor de apă! Colaborarea mai strânsă va facilita vizite de lucru în teren și va permite înțelegerea în detaliu a politicilor și mecanismelor financiare aplicate de Spania în domeniul apei”, se arată în informarea ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata Șeful ANPC le răspunde ciobanilor! Piedone: La stâna controlată mirosea a miei intrați în putrefacție! Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha

    Ultimele știri

    Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe Sate sub ape – o furtună puternică a lovit mai multe zone! Subvenții APIA 2025. Fermierii, obligați să declare numărul mașinilor de stropit pe care le dețin