Bacterie periculoasă, semnalată pentru prima dată în România. ANF: Zeci de hectare sunt afectate


Zeci de hectare de legume s-au uscat în comuna Jirlău, județul Brăila, iar fermierii din zonă au beneficiat de ajutorul a două echipe de specialiști din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) care s-au deplasat pe 22 august pe teren pentru a evalua culturile de legume afectate. La circa două săptămâni distanță ANF a anunțat care au fost cauzele atacului dar a comunicat femrierilor și un plan de acțiune pentru combaterea acestora.
ANF a stabilit în urma analizelor de laborator care au fost cauzele care au dus la ofilirea a mai multor hectare de legume din comuna Jirlău, județul Brăila. Specialiștii ANF au preluat probe în luna august iar la începutul acestei săptămâni au comunicat fermierilor rezultele. UNa dintre cauze este atacul unei bacterii periculoase, care a fost semnalată pentru prima dată în România.
Citiți și: ANF – anunț pentru fermieri despre verificările la mașinile de erbicidat folosite în ferme

Echipele ANF au luat probe de la culturile afectate
ANF a informat pe pagina proprie de socializare că la solicitarea fermierilor din comuna Jirlău, județul Brăila, două echipe de specialiști din cadrul Autorității s-au deplasat pe teren pentru a evalua culturile de legume afectate. Acțiunea, coordonată de directorul general al ANF, Romeo Șoldea, s-a desfășurat în prezența primarului Daniel Drăguț și a fermierilor din zonă, care au însoțit echipele în teren pentru a prezenta situația cu care se confruntă.
”În urma vizitei, specialiștii ANF au constatat prezența unor simptome vizibile de boală pe plante și au prelevat probe care au fost transmise către Laboratorul Național Fitosanitar pentru analize detaliate. Rezultatele testelor vor permite identificarea exactă a agentului patogen și recomandarea celor mai eficiente măsuri de combatere. Astfel de acțiuni fac parte din misiunea ANF de a sprijini fermierii în protejarea culturilor, prin intervenții rapide, consultanță de specialitate și monitorizarea atentă a organismelor dăunătoare”, informat ANF pe 22 august.
Citiți și: Temperaturile cresc, dăunătorii atacă! Acționează cu NeemPro

Rezultatele investigațiilor au confirmat prezența mai multor organisme dăunătoare
ANF a comunicat ieri, luni – 1 septembrie că în urma vizitei efectuate de specialiștii Autorității în comuna Jirlău, județul Brăila, la culturile legumicole afectate, probele prelevate au fost analizate în laborator pentru identificarea cauzelor atacului.
Rezultatele investigațiilor au confirmat prezența mai multor organisme dăunătoare:
• Bacterii: Xanthomonas euvesicatoria pv. euvesicatoria, Xanthomonas euvesicatoria pv. perforans, Xanthomonas vesicatoria și Pantoea ananatis;
• Ciuperci: Fusarium sp. și Alternaria sp.;
• Insecte: Frankliniella occidentalis (tripsul californian).
”Cauzele posibile identificate includ: utilizarea de sămânță sau material de plantare infectat, sol și resturi vegetale infestate/infectate, condiții climatice favorabile (umiditate ridicată și temperaturi constant peste 23°C), precum și practici agricole precum irigarea prin aspersiune, care pot favoriza transmiterea agenților patogeni”, a transmis ANF.
Bacterie periculoasă, semnalată pentru prima dată în România
ANF a transmis și care sunt măsurile recomandate pentru legumicultori. Acestea vizează atât tratamentele foliare cu produse omologate (fungicide pe bază de cupru, biopreparate cu Bacillus subtilis, insecticide pentru combaterea tripsului), cât și acțiuni preventive pe termen lung: rotația culturilor, utilizarea de sămânță certificată, evitarea irigării prin aspersiune, densități optime la plantare și monitorizarea permanentă a culturilor.
”Un element important este faptul că, în urma analizelor, specia Xanthomonas euvesicatoria pv. perforans a fost semnalată pentru prima dată în România, ceea ce subliniază importanța unei monitorizări atente și a respectării stricte a recomandărilor fitosanitare. ANF a comunicat fermierilor afectați rezultatele oficiale ale analizelor de laborator, însoțite de un plan detaliat de acțiune care include atât măsuri imediate pentru acest sezon agricol, cât și recomandări preventive și strategii de management pentru anii următori. Autoritatea Națională Fitosanitară face apel la toți cultivatorii să adopte măsuri preventive și să colaboreze cu specialiștii fitosanitari pentru a limita răspândirea agenților patogeni și a proteja culturile viitoare”, a mai arătat Autoritatea.