• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale privind utilizarea pășunilor comunale! DNA a intrat pe fir!

    Roxana Dobre -

    Controale privind pășunile comunale! Un primar este acuzat că a transformat suprafețele cu iarbă în teren agricol și le-a folosit în interese personale. Datele apar într-un raport intermediar al Prefecturii care reflectă «neconformități» ce vizează administrarea pajiștilor județului Ialomița de către administrațiile locale. Controlul Prefecturii a fost solicitat după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a anchetat pe primarul comunei Axintele, Tudor Grigore, acuzat că i-a dat în folosință fiului său o parte din islazul comunal. În cele 16 localități verificate până în prezent au fost identificate «supraînsămânțări, modificări ale limitelor teritoriale, suprafețe cultivate cu cereale, gropi de gunoi, livezi și locuri de casă».

    Conform www.independentonline.ro, în anul 2013, un control al Camerei de Conturi Ialomița a constatat că prima­rul comunei Axintele, Tudor Grigore, a dat spre folosință firmei Agricola Axintele SRL, deținută de fiul său, o suprafață de 95,68 ha din islazul comunal, ceea ce încalcă direct reglementările europene asumate de România în 2007, care obligă autoritățile locale să conserve pajiștile existente. ”De la mo­mentul respectiv au trecut 8 ani, perioadă în care semnalele publice privind schimbarea destinației acestor terenuri s-au înmulțit. De-abia în anul 2021 însă, Prefectura Ialomița a cerut instituțiilor pe care le coordonează, respectiv Direcția pentru Agricultură Județeană, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară o situație exactă a suprafețelor existente la nivelul județului și modului în care aceste suprafețe sunt utilizate. Controlul este în curs, însă un raport intermediar prezintă «neconformități» în 14 din cele 16 loca­lități controlate”, mai arată sursa citată.

    A transformat pășunile în teren arabil

    Potrivit sursei citate, pe lista localităților verificate figu­rează comunele Gheorghe Doja, Scânteia, Miloșești, Săveni, Amara, Sudiți, Bucu, Ograda, Cosâmbești, Ciulnița, Grivița, Traianu, Platonești, Sărățeni, Albești și Buești. Cea mai comună «neconformitate» este transformarea pa­jiștilor în teren arabil. Următoarea practică o reprezintă cultivarea acestor terenuri în vederea dublării subvențiilor anuale alocate de APIA. Și, în sfârșit, pentru edilii locali lipsiți de spirit antreprenorial, aceste suprafețe de pe urma cărora se încasează subvenții de 160 de euro/ha anual au fost transformate în «gropi de gunoi menajer, gunoi de grajd sau depozite pentru materialele de construcții» multe dintre cazurile semnalate în raport seamănă izbitor cu situația înregistrată acum 8 ani la Axintele.

    Conform www.independentonline.ro în raportul citat se mai arată că în localitatea Gheorghe Doja a fost identificată o suprafață de pășune de 9,2 ha despre care «utilizatorii nu aveau noțiuni de compo­ziție floristică». ”La Amara, două tarlale (n. red.: drept, neînregistrate la APIA pentru subvenții) «sunt parțial ocupate cu gunoi menajer și material rezultat din demolări». La Sudiți în schimb, pe una dintre pășuni, a apărut un drum. La Cosâmbești, pe una dintre suprafețele declarate la APIA drept pășune a apărut o livadă de pruni. Însă cea mai absurdă situație se înregistrează la Platonești unde, pe una dintre tarlale, a fost aprobată în Consiliul Local o extindere de… cimitir! Și exemplele pot continua, căci Raportul a acoperit mai puțin de 25% din administrațiile locale din Ialomița”, mai arată sursa citată.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării