• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor minimis legume 2021: Plată de maxim 2.000 euro pentru 1.000 mp/de solar sau seră!

    Ramona Dascălu -

    Ajutor de minimis pentru legume în 2021 – noutăți anuțate de Ministerul Agriculturii pentru legumicultorii care așteaptă să acceseze programul care va înlocui sprijinul pentru tomate în seră sau solar, așa-numitul program ”Tomata”.

    Potrivit unui anunț făcut marți, 23 martie, de ministrul agriculturii, Adrian Oros, programul ”Tomata” se va extinde, pe lângă roșii, la ardei, castraveți, varză albă și roșie, vinete. Va fi vorba de un ajutor de minimis pentru legume în spații protejate, sere sau solarii, care va intra la plată din acest an, cu alocare de la bugetul de stat.

    ”Celelalte scheme de sprijin care urmează să fie lansate în consultare publică – Ajutorul de minimis pentru susținererea legumelor în spații protejate, fostul programat Tomata. Am spus că programul Tomata, care s-a derulat pe o perioadă de 4 ani nu va mai continua așa, am spus și care sunt motivele, sumele foarte mari care au fost alocate și efectul așteptat care nu a mai venit, modul că a fost fraudat destul de grosolan acest program, dar și faptul că foarte mulți legumicultori au cerut ca programul să fie extins la legume în spații protejate, nu doar la o legumă astfel încât legumicultorii să aibă posibilitatea să cultive legumele care sunt cerute pe piață. De aceea, acest program, acest ajutor de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate, acum proiectul de HG este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură, se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveți, tomate, varză albă și roșie, vinete”, a spus Adrian Oros.

    Acesta a menționat că ajutorul se va acorda cu un cuantum de  maxim 2.000 de euro pe 1.000 metri pătrați per beneficiar pe an.

    ”Avem un plafon de 150 de milioane lei. Dacă valoarea alocată este depășită, practic cuantumul se reduce proporțional. Această sumă se repartizează la toți beneficiarii eligibili. Schema se va derula prin APIA, ca să fie mai ușor verificabilă și monitorizabilă, iar controalele se vor efectua în comisii mixte, de către APIA și Direcțiile Agricole Județene”, a mai anunțat ministrul.

    Conform unui anunț de presă transmis după conferință de către MADR, ajutorul de minimis pentru susținere la legume în spații protejate, cu o alocare de 150 milioane lei, se acordă pentru: ardei gras, ardei lung, castraveți, tomate, varză albă și roșie, vinete. ”Se acordă maxim 2000 euro/1000 mp per beneficiar/an. Dacă valoarea alocata este depășită, cuantumul se reduce proporțional. Schema se va derula prin APIA, iar controalele se vor efectua de comisii mixte APIA-DAJ”, a informat ministerul după conferința susținută de Oros.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră că acest program se va derula prin APIA dar și lista legumelor eligibile. Despre acest subiect puteți citi aici:

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat încă din luna ianuarie că programul Tomata nu va continua și în acest an sub aceeași formă de anii trecuți ci va fi extins și la alte culturi cultivate în spații protejate. Până la acest moment însă nu a acordat mai multe detalii despre această formă de sprijin mult-așteptată de legumicultorii români, care se declară deja dezamăgiți de faptul că lansarea acestui nou program se lasă așteptată.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd